Skrivet av: Sudden | 2009/11/19

Ett första försök

All vår början bliver svår…

Hur gör man? Det är ju mer text än de tre ord ordräknaren visar?

Nej, du ser jag ordräknaren kommit till mycket mer. Det hela är synnerligen svåröverskådligt men man lär sig väl. Tänk vad svårt man har att fatta!

Först hamnade jag  när jag besökte http://wordpress.org/  i ett program att skapa webbsidor, tror det hette Dreamweaver.  Blev skräckslagen och helt förvirrad. Men så fann jag andra ställen att klicka på.

Nu börjar ordräknaren hänga med. Men tiden ges både med 12-timmars och 24-timmars klocka. Men det verkar vara GMT.

Rent visuellt ser det fult ut och det är svårt att föreställa sig hur det blir när det kommer fram, men det finns tydligen många inställningsmöjligheter och jag har väl någon ”grundinställning”. Såg senare ett exempel på en anann blogg enligt ”receptet” och det såg nästan proffsigt ut.

Det är väldigt svårt att skapa en längre text i en liten textruta. Den gick att göra större, men jag kommer just nu inte ihåg hur.

Adressen verkar vara https://larsan13.wordpress.com/

Jag har lyckats ta bort ett första inlägg som bara bestod av WordPress välkommen-budskap!

Här försöker jag få med en bild:

Ser inte kul ut.  Ett nytt försök:

Ser bättre ut. Jag glömde nog att göra en bra storleksinställning för pensionsbeskedet.

Jag lärde mig i veckan att denna patientbricka spelat ut sin roll. Fick nu ett ark papper med påkletade etiketter med streckkod på. Kommer ihåg att jag som följd av bekanskap med en person vid sjukvården för mycket länge sedan, ombads justera en sådan där ”kortavtrycks-press”. Vilket jag gick bet på . Det var nog en svag komponent i systemet…

Jag ser att telefonnumret till arbetet är från den tid fram till ca 1992 då jag arbetade på Telia Research i det vackra hus som nu är kommunalkontor. Det är byggt form av ett ”X”. Detta gjorde att man från ett rum i ena skänkeln kunde se in i rum i en annan skänkel i ”X-et”.  Detta utnyttjades av en arbetskamrat för ”psykologisk krigföring”; han kunde se att det  (med stor sannolikhet) var just ”motståndaren”  som ringde till honom, och lyfte då ej på luren. Det fanns visst nummerpresentatörer (hos chefer) men genom att ringa ”externt” kunde man också ställa till det på något sätt jag nu inte riktigt kommer ihåg. Nummervisningen kanske fungerade för externa samtal men inte interna. Eller tvärtom.

Jag tror inte denna ”psykologiska krigföring”  blev framgångsrik; den som utsattes för de lömska attackerna blev senare chef för Telia Research. Den anfallande har jag trots hans ibland litet barnsliga sätt ändå starkt gillat. Han har/hade humanistiska intressen även om han främst var ”teknologie doktor i det festliga tillståndets mystik”, alltså det fasta tillståndets fysik. Vi ”slängde käft” rätt mycket, ett uttryck han förresten sade sig ogilla men denna hans mening var nog så att säga ”taktiskt betingad”. Däremot var jag förstås ”pubertal”.  Han var verkligen en ljuspunkt  i en annars glåmig televerkstillvaro i väntan på avtalspensionen. En lång väntan…

Visningen av bilderna och deras infogning i texten blev milt sagt soppig. Men nu ger jag upp. Det är nu fredag morgon, alltså en uppdatering i efterhand. Och går jag till ett slags granskningsläge ser det riktigt ut. Jag behöver nog hitta knappen för att göra skrivrutan större.

Jag brukar reta mig på att bloggare är så anonyma. Mina bilder visar vilket undantag jag är. Säkert får jag en kommentar att ta bort de identifierande bilderna! (Jo, jag fick ett tips om detta långt senare och suddade därför litet!)

Denna post är ändrad en hel del efter den första publiceringen. Man publicerar tydligen sina bloggtexter, man laddar inte upp dem eller lägger ut dem. Man jag låter de misslyckade bilderna ligga kvar. Överhuvud taget är det många nya termer och begrepp man har att lära sig.  Jag har nu (lördag morgon 21 november) börjat få litet grepp på det hela. Tycker jag, fast jag kommer säkert att behöva ångra detta konstaterande.

Sudden

Annonser

Responses

 1. Nu börjar det lossna! Försökte ändra adressen till Sudden istället för Larsan13 men det kanske inte går. Användarnamnet Larsan13 går inte att ändra. Men jag kunde ju öppna ett nytt konto.

  Pensionsbeskedet går att klicka upp i full storlek.

  Lämna rhär ett svar (?, heter det inte kommentar?) som icke-inloggad för att se hur det ter sig.

  Gilla

 2. En annan blogg som också växer till sig är http://blablaibaba.blogg.se/ , den blogg som vår Albertina skriver tillsammans med sina studiekompisar i Buenos Aires. Om man tittar in på sista upplagan kan man se hur en äkta latinamerikans hästpolobana ser ut.

  Nu strax kursen i miljöteknik slut. Deras arbete om ekologisk köttproduktion är inlämnat och godkänt. Så snart drar de ut på en rundresa i fyra veckor och kommer hem lagom till jul.

  Bror John ringde via Skype i förrgår kväll. Han var nu i Punta Arenas och skulle nästa dag ta färjan över till Eldslandet.

  Hälsningar

  Lars

  Gilla

 3. Just en test för att se om ev. läsare kan kommentera. Borde finnas en mer tydlig knapp att trycka på. Fast det kanske jag som bloggägare som inte monterat in den.

  Sudden

  Gilla

 4. Hej,

  det fungerar fortfarande bra. Men finns det något sätt för den som vill skriva kommentarer att även bifoga en bildfil? När det gäller ”Argentinabloggen” verkar det inte gå.

  Hälsningar

  Lars H

  Gilla

 5. Det tar sig, Lars.
  Din blogg får ta SFF Forums plats. Den har jag tittat in på för sista gången. Kanske Pellejönsen skulle informeras om ditt ”tilltag” att starta en blogg. Men kanske inte. Han kanske kommer att bannlysa dig.
  K.

  Gilla

 6. Hej K!

  Ännu har det inte varit särskilt mycket flyg här. Milt sagt.

  Men en grej jag funderat över är att i min blogg ge svar på frågor som ställs på SFF forum. Pirat-svar kanske man kan säga. Just nu är det inte så mycket som lockat mig eller som jag vetat så mycket om. Att den B-17 på en järnvägsvagn som visades kom från Årjäng kom jag inte att tänka på. Den sajt Fredric L hänvisade till hittade jag för många år sedan, och den var avsomnad redan då. Men den finns kvar och innehåller många godbitar och ledde mig vidare till mycket om de amerikanska flygarna som internerades här. Förutom om de olka landningarna förstås. Man kan googla på Sundin + ”Veni Vidi Vici” och finna http://user.tninet.se/~vwu458u/american/v_vici.htm . Till exempel.

  Sudden

  Sudden

  Gilla

 7. Pensionen upphör att betalas ut då man dör, statistiskt sett, alltså. Jaha, det innebär alltså att utbetalningsavierna upphör, för din del, vid Sudden death. 😦

  Gilla

 8. ”Piratsvar”! Briljant idé, Lars. Det kan nog höja blodtrycket på en och annan nörd på SFF Forum. Give blott att en ven må brista. Fyra nya moderatorer! Nåja det blev ju en hel del folk arbetslösa när Stasi slog igen.

  Gilla

 9. My first comment in this blog – and hopefully not the last.

  I do not know if you guys in Sweden still get that enormous (size A4) orange envelope every year in which you are informed of any adjustments (reductions) in your pensions. My son, who went to school in Sweden for one year and then moved out and who never done a day’s work in Sweden used to get that message every year. As it started out with a pension of 0 kronor it could not be adjusted downwords.

  Erik

  Gilla

  • Hej Erik!

   Svarar såsom inloggad och en följd av detta är att jag inte ser ditt inlägg. Kanske jag minns vad du skrev (upplysningarna om årets oliv- och vinskörd i dina trakter var väl dock i ett vanligt mail liksom detaljerna om ditt besök i Göteborg).

   Man får ett orange kuvert. Det har alltid varit svårt att förstå även för en person som jag med en mycket enkel jobbkarriär. Det finns så många ”delpensioner” och inte alla redovisas i kuvertet. Dessutom påverkas jag mycket litet av det nya pensionssystemet, för vilket terminologi och redovisning är anpassade – förhoppningsvis.

   Jag måste påpeka att jag får ut en mycket hög pension, kanske nästan lika hög som den lön jag hade när jag fick sluta med avtalspension vid 60. Jag var då föga användbar helt enkelt. Så jag vill absolut inte klaga på pensionens storlek. Ibland grips jag av oro att jag får ut för mycket, och att jag kan tvingas betala tillbaka något.

   Jag upprätthåller kontakt med några gamla arbetskamrater, bl a med en som numera är datadriftchef på Statens Pensionsverk eller vad det kan heta. Ett skäl, förutom att han är en mycket trevlig person, är att han kan hålla ett vakande öga över utbetalningarna. Vi känner väl alla till Tage Danielssons saga om dataspecialisten Elis Bengtsson, se http://web.telia.com/~u13106607/sagor.htm#elis.

   Denne trevlige man har – på fullt allvar, han är annars en lättsam typ som kan Hasse Alfredsons limerickar utantill och flera därtill – berättat om den oerhörda möda som lagts ned på att göra informationen i det orange kuvertet begriplig.

   Kommer apropå data att tänka på en gammal skolkamrat som efter en karriär som navigatör i A 32 blev datachef på Tipstjänst. Sitt stora klipp lär han dock ha gjort vid millennieskiftet, då hans Cobol-programmeringskunskaper blev inkomstbringande.

   Han har donerat sin ”paraduniform” (eller vad det heter) till Flygvapen-museet; jag blev litet överraskad när jag såg vem som donerat den dräkt som visades i ett glasskåp (ev var det bara några delar av den). Frågade härom året om han varit med i SFF, men han tyckte det blev för mycket av att ”slå ihop klackarna”. Den ende av mina studentkamrater som blev yrkesmilitär för övrigt.

   Jag fick efter något år som pensionär en fråga varför jag inte tagit ut en slags pension som jag meddelats 10 år tidigare om att jag skulle komma att få. Det blev en retroaktiv utbetalning med tillhörande kontakt med Skattemyndigheten. Den håller ju en lägre profil än tidigare, men här visade man minsann vad man kunde när det blev ett litet udda ärende med ”ackumulerad inkomst” och vad det hette att ta hand om. De gamla takterna att formulera sig satt i!

   I dag har jag fått ett brev om att en ändring skall göras i utbetalningen av en s k tjänstepension för att göra det enklare. Inte för mig, nu måste jag leta reda på numret m fl detaljer kring denna pension i den ca 5 cm tjocka pensionspappersbunten.

   Sudden

   Gilla

 10. Hej Lasse!

  Håkan i Långshyttan har hittat hit.

  Gilla

  • Välkommen Håkan!

   Det var ett tag sedan jag var inne på din sajt men en del har tillkommit märker/hör jag direkt. Mycket av nostalgi och här och där ett gammalt flygplan. En Rumpler eller vad det var, antagligen med Otta Ballod, en Miles Falcon och så Ahrenbergs både en Ju 52 och en Fokker. Och så DN/Expressens amfibie-Piaggio förstås!

   Sudden, som aldrig varit i Långshyttan

   Gilla

 11. Hej Sudden
  Kom upp till L-hyttan och se min samling av modellmotorer när det passar.
  Under tiden titta på länken så får du se vem jag är
  http://www.tackfilm.se/?id=1259794065437RA74

  Mvh

  Håkan Bråkan

  Gilla

  • Hej Håkan!

   Det var en storslagen ”Main Street” ni har i Långshyttan! Är det ditt väna anlete som hyllas på reklamtavlor och i demonstrationståg?

   Jag kommer att tänka på radiolicensen, licenskontrollanter och då speciellt chefen för dem, på den gamla goda tid televerket skötte detta. Han hade en Ljungström segelbåt och var även i övrigt ingen ”grå liten ingenjör”. Och på Youtube kan man säkert se någon s k ”trailer” med Eric Sandström som försökte skrämma licensfuskarna.

   En gång skulle jag ta fram en s k TV-pejl men lyckades förhala det hela utan en annan kille fick ta över. TV-mottagare på den gamla goda tiden hade en oscillator i färgsystemet som gick på 4,43 MHz, en frekvens som gjord för kortvågsentusiaster.

   Frekvensen var f ö mycket exakt specificerad och var relaterad till linje- och bildfrekvensen för att så litet som möjligt försämra bildkvaliteten. Det gamla NTSC- och PAL-systemen var tekniskt mycket raffinerade; ändå hade det gått att göra mer. Säg ”Fukinuki-hål” till rätt person (det finns nog bara en i Sverige) så kan du få en lång föreläsning. (Eller googla på Fukinuki hole”.)

   Mer att läsa:
   http://www.tekniskamuseet.se/1/975.html
   http://ingermaryissa1.blogg.se/2007/november/radiolicens-fran-1947.html

   Modellmotorer – det får bli ett annat inlägg. Tack för tipset!

   Hälsningar/Sudden

   Gilla

   • Hej Sudden,
    Jag knåpar på en några sidor om Ljungströms båtar och googlade fram ditt inlägg. Vore jättekul om du kunde höra av dig ifall du vet mer om denne televerkschef, vad han hette och var båten fanns.
    Bästa hälsningar,
    Mikael Söderholm (kallas Sudde)

    Gilla

 12. Hej igen Håkan!

  Det tog ett tag innan 10-öringen föll ned. På http://www.tackfilm.se/?id=1260324858412RA87 finns nu min hjältefilm. Trevlig idé att överraska vänner och bekanta med.

  Sedan kan man ju erinra sig hur man förr i tiden uppmanade folk att betala TV-licensen. En tid då det fortfarande var ett folkbildningsstuk på Sveriges Radio (Radiotjänst, SVT), med hjälp av några litet mer lössläppta akademiker som t ex Gösta Knutsson, Tage Danielsson och Hatte Furuhagen (som väl fick professors titel nyligen för sin idoga bildningsverksamhet, inte minst i Mosebacke).

  http://www.youtube.com/watch?v=9Z63pjixl28 kan vi se Eric Sandström enkelt och raffinerat göra det som Stina Ekbladh och diverse filmklippare försöker göra med betydligt större medel och inte minst mer pengar. (Notera den litet sura tittarkommentaren – Sandström förstås nog inte av alla idag.)

  Mer att läsa om den högst skrivkunnige (Sommar, Sommar…) Eric Sandström på http://sv.wikipedia.org/wiki/Eric_Sandstr%C3%B6m . Cykelentusiast var han också, se http://www.scribd.com/doc/17268227/Att-cykla-ar-nodvandigt. Jag såg honom nog någon gång på jobbet men har inga direkta minnen.

  Sedan gav googlandet en hel del mer kring televerkschefspersoner man minns, men det är nog bara av intresse för riktigt gamla televerkare.

  Sudden, som beklagar den eländiga raka högerkanten

  Gilla

 13. Hej Sudde/Mikael!

  Jag lyckades spåra den person jag hade i tankarna med gatuadress och telefon. Han står dock ej i Eniro men väl på annat håll. Han har rätt födelseår (1928) och födelsedag om jag jämför med personalförteckningen för Televerket 1973.

  Sedan kan ju jag ju minnas fel om hans ev båtinnehav. Men jag skickar dig ett mail så kan du kontakta honom direkt

  Sudden

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: