Skrivet av: Sudden | 2009/11/23

Mest om jobbminnen av datorer och personer och om pensioner. Konflikten med SFF nämns

   Hej alla!Har försökt bekanta mig med bloggtekniken och har i alla fall lärt mig vad som menas med ”widget”. Men mycket är ännu oklart. Sambandet mellan de abstrakta IT-termerna i bruksanvisningen och hur det till sist ter sig på läsarens bildskärm är inte enkelt. För att ta till ett understatement.”Vinjettbilden” dyker inte upp omedelbart. Skall jag kalla mig Larsan13, Sudden, Lasse S, Lars Sundin eller vad då? Har ännu inte lyckats locka fram det stora skrivformulär jag en gång sett. Hopplöst med denna ynka skrivruta.Kommer att tänka på arbetskamrater som Jan W som var den som en gång introducerade mig i Tandbergsterminalens egenheter och som gjorde att jag kom att bli ”IT-inriktad” (jag hade redan en skrivmaskin på rummet vilket var ovanligt; någon varnade mig för att jag kunde få bröst), Lennart H som fångades av datorerna och samtidigt hade en press på sig att ta hand om en oändlig mängd antagligen helt ointressanta vågutbredningsegistreringar, ensamstående med barn och pendlande från Uppsala. Dog så alltför tidigt i cancer. Sorgligt.

Sedan Anders L, kanske inte en av de många Mac-profeterna men litet humanistiskt lagd och med en sund skepsis till ingenjörer. Mer Mac-profetisk var kanske en annan man som jag minns brukade komma kånkande med en bärbar Mac, som väl var profeternas signum? Man kommer att tänka på mormon-missionärerna från Västerhaninge.

Macintosh var ju lyftet när vi blev Telia Research. Eller när kom de? Anders L var ju med på Farsta-tiden. Minns det högst speciella rum som byggdes med datagolv och luftkonditionering och speciellt skydd mot ”kommunister”  som jänkarna krävde för PDP-11:an eller vad det var för dator. Den skrivare man måste sätta in det förtryckta brevpapperet korrekt i för att texten skulle hamna rätt. Om den arbetskamrat som en söndag lär ha krossat tangentbordet i vredesmod när utprintningen av det viktiga dokument han måste ha med sig till Oslo  på måndag morgon inte fungerade.

Det var nog helt enkelt en stor soppa med IT-standardiseringen inom televerket denna tid, säg kring 1990 ungefär. ”Ansikten kom och gick” minns jag svagt; min insikt om vad det handlade om var närmast obefintlig då när det begav sig.Våra pensioner är ju också en soppa. Jag är dock glad att jag får så pass mycket som jag får. Vi har ju länge upplysts om att vi inte får så mycket som förr, men i varje fall har det för min del inte stämt. Kanske kommer syndafloden efter mig. Vi tvekar väl alla innan vi uttalar namnet på en av pensionssystemets skapare, Bo Könberg. ”Hårt K” skall det vara. (Usch, tänk inte så..). Minns flickorna i realskoleklassen som fnittrade när vi på historielektionen lärde oss att Kemal Atatürk kallades ”alla turkars fader”. Men obegripligt är det.

Här en trave dokument jag sparat på mig i min strävan att begripa det hela:

Här ett klipp ur ett brev 2005, kanske till min f d hustru av någon anledning jag nu glömt:

   Hans Lindströms

teckning

   belyser väl de raffinerade principerna för pensionsberäkning.

Annars är den stora grejen  för närvarande det usla sätt Svensk Flyghistorisk Förening behandlat mig på och som på sätt och vis ”skapat” denna blogg och en uppdaterad webbsajt. Se  http://larssundin.ownit.nu/ .

Jag brottas nu med redigeringen av denna text. För att inte helt förlora den, publicerar jag den nu, och försöker snygga upp den i efterhand. Den får höra hemma i kategorin ”allmän förvirring”, inte minst för att SFF:s behandling av mig är svår att förstå.

Sudden

Annonser

Responses

 1. 21.836 spänn i månaden! I pension!! Det är 1500 spänn mer än jag jobbar ihop just nu. Men så är jag ju sällsynt lågavlönad förstås. Kommunal-arbetare brukar inte kunna skryta med någon strålande yrkeslivskarriär. Särskilt inte jag, som gjort en negativ klassresa. Men jag äter mig mätt varje dag och krämporna har jag, hittills åtminstone, lyckats hålla stången någotsånär. Mot bältros, som är min senaste, men säkert inte sista åkomma, rekommenderas Oxynorm och Oxycontin. Sköljer man ner hela förpackningen av dessa godsaker med en kvarter brännvin, så drabbas man av andningsstillestånd. Det kan ju vara bra att hålla i minnet…
  Jag ser fram emot ditt senaste påhitt, Lars: ”Bloggen.” Måtte du få många läsare och fler spirituella kommentarer än du hinner med att läsa.

  Gilla

 2. Hej K.!

  Tack för din kommentar. Jo, det finns ingen rättvisa i världen. Det kanske är att strö lax i såren eller vad det heter men jag hade häromdagen anledning att konstatera att jag i dag har betydligt mer i total pension, mycket mer än den ”naturliga” ökningen från 21-tusen nånting. (Även om Hans Lindströms gubbe hörde rätt att enligt ett förslag avtar pensionen gradvis och blir noll det år man statistiskt sett skall avlida.) Antagligen är redovisningen i den handskriva listan felaktig och illustrerar därigenom hur rörigt det är med vad man får i pension (eller hur rörig jag är). Dessa besked i ett kuvert som påstås vara orange. Inte ens det är ju rätt! Färgen är obeskrivbar.

  En annan sak har jag tydligen inte förstått är vilka kommentarer jag skall godkänna i min blogg innan de publiceras och vilka som publiceras direkt utan ”censur”.

  Och säger jag censur kommer jag ju att tänka på vad som hänt i ett visst forum, som jag funderar att skriva en liten vers om. ”Skott kommer!” som var ett bekräftande kommando när man sköt med pjäserna inom Kustartilleriet.

  Sudden

  Gilla

 3. P S.

  Skillnaden mot dagens belopp jag tänkte på kan ju bero på att uppgifterna i den handskrivna listan är beloppen efter avdrag av den skatt som drogs innan utbetalningen. Har inte orkat kolla.

  Sudden

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: