Skrivet av: Sudden | 2009/12/01

Om symboler

Apropå det nazityska hakkorset som finns på Udets Curtiss Hawk D-IRIK i Krakow, så kom jag att tänka på att även användningen av Röda Korsets symbol är problematisk. Tydligen har organisationen valt att varumärkesskydda den, och den är nog på väg ut från sin tidigare allmänna utmärkning på allt som hade med sjukvård att göra.  Ambulanser, sjukvårdslådor, vägskyltar till sjukhus m m.

Röda korsets röda kors går ju inte heller att använda i arabvärlden, Israel och även andra ställen. Mer att läsa om denna komplicerade situation på

http://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6da_Korset

”Star of Life”-symbolen ser vi ju på svenska ambulanser, se här och här. Jag misstänker att det i varje fall i USA legat ”etniska påtryckningar” bakom. Eller var det röda korset aldrig vanligt där?

Apropå ambulanser och sjukvård så skriver SvD i dag om röran kring försvarsmaktens ”ambulanshelikoptrar” (om de nu skall kallas så).

Just nu diskuteras ju också vad en minaret skall betraktas som – symboliserar den möjligen något? Funderar på vad ett kyrktorn symboliserar egentligen. Kanske det bara är en praktisk grej, för att kunna sprida klockklangen över nejden. Kan också vara bra att navigera efter, både till lands, till sjöss och i luften. Minns också att Anders Helgstrand kom vilse med sin prototyp J 21 som inte hade någon kompass monterad (eller om den ojusterad) men då erinrade sig sin mors ord om hur kyrkobyggnader var orienterade (öst-väst).

Jag minns från ett EBU-möte i Sarajevo på senvåren 1986 att jag varit ute och strövat i nejden och för den brittiska tolken sedan berättade att jag förvånades över mängden av ”Muslim Christian names” på gravstenarna. Jag stannade upp i talet, så kan det ju inte heta. Men hon förklarade med ett artigt leende att man kan ju säga ”given name”.

Här ser vi ett gäng föga engagerade mötesdeltagare:

Det lär ha hänt att flygplanmålare bevandrade i heraldikens regler spegelvänt nationalitetsemblem. Annars struntar man väl numera i dessa regler när det gäller emblem typ vapensköld.

Att det göteborgska lejonet på stadens vapen o d är statt på flykt (d v s är felvänt) vet nog alla. Från Göteborgs stad sida uttrycker man det naturligtvis mer positivt, ”Göteborgs vapen är enastående i sitt slag”.  Jojo. Detta kan läsas här.

Detta är alltså fel men rätt i Göteborg:

Man skall tänka sig att det står en högerhänt svärdsfäktare bakom denna sköld och för oss betraktare är det då naturligt att svärdbäraren försöker ta sig åt vänster och lejonet som symboliserar honom borde ju därför försöka ta sig åt detta håll. Om jag fattat rätt.

 

Sudden

Annonser

Responses

  1. Jag gjorde lumpen på Kungliga Göta Trängregemente, T2 i Skövde. Vårt vapen hade också lejonet, fast här var det rättvänt. Hur vet man vad som är rättvänt och felvänt förresten? Om man skall vara petigt analytisk så springer göteborgslejonet mot öster, och är det inte därifrån den lede FI kommer? I så fall springer T2’s lejon och gömmer sig för FI.

    Försökte kopiera in en bild här, men det gick inte. Här är en länk i stället:

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Tr%C3%A4ngregementet

    Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: