Skrivet av: Sudden | 2009/12/31

Om föreningar och förändringar vid ett årsskifte

Det har samlats en del uppslag till inlägg och jag vet inte riktigt var jag skall börja. Man vill ju inte ha med alltför många olika saker i ett inlägg, men å andra sidan kan man ju med litet ansträngning knyta samman sakerna. Som vår historielärare sa inför studentmuntan (där han alltså var ”förhörsledare” under censorns ledning): ”Vad än censorn väljer för ämne  kommer jag att efter tre enkla frågor ha fört in frågandet på Den franska revolutionen – så läs på om den”.

Nåväl, det kommer vid årsskiften en massa inbetalningskort till föreningsavgifter. Jag hade i över ett år övervägt att gå ur SFF, det har börjat kännas litet tradigt, och så kom nu det burdusa och helt oväntade påhoppet eller ”kniven i ryggen”. Sådant kan man ju reagera olika på. Men jag skrev i förrgår till medlemsregistratorn och bad henne stryka mig ur registret – jag avsåg inte betala för 2010.

Jag råkade läsa härom dagen om Jan Myrdals konflikt med PEN-klubben där några medlemmar för några år sedan ville utesluta Jan M eftersom han ”tänkte fel”. Sådana saker som han skrev fick man absolut inte skriva! Litet bisarrt – klubben kämpar för yttrandefriheten, i varje fall journalisternas! Nå, han är ju litet speciell. Efter lång diskussion på ett möte beslöts att inte utesluta Jan M, men han löste problemet genom att helt enkelt inte betala. Han straffade ut sig. Och jag har gjort en variant av det.

Jag har inte mycket erfarenhet av föreningsliv. Men jag kom att tänka på den gång min odlingslottsförening hotade med uteslutning om jag inte skötte min 100 kvadratmeters jordplätt bättre. Obegripligt tyckte jag, den var varken bättre eller sämre skött än andras lotter. Så småningom tipsade någon mig om att föreningens kvinnliga ordförande ju hade gjort ”vissa närmanden”, något jag inte alls uppfattat, i synnerhet som hon för mig bara var en ”gammal tant” om än oväntat vänlig vid några tillfällen, samt att hon surnat till när hon inte fick ”napp” och därför ville straffa mig. Man vet alltså aldrig vad som kan ligga bakom ett påhopp. Men när det gäller SFF är det nog att jag kritiserat forumledningens agerande när två skribenter blockerades från forumet i oktober. Jag försökte ändå föra fram kritiken lättsamt med ord som ”behov av charmkurs” och ”fy, sudda i bokföringen!” men en viss webbmaster låtsades tycka sådant var upprörande. Fast han kanske saknar humor? Det är svårt att ta honom på allvar längre – som jag gjort i rätt många år.

Jag funderade i samma veva att sluta även med Flygande veteraner, ÖFS, SVS och Arlandavännerna, men valde att betala. Däremot gick jag ur Svenska Turistföreningen. Jag börjar bli för stel och trög, och föreningstidningen ”Turist” har blivit alltför glassig. Long overdue egentligen. Stockholms Skridskoseglarklubb har jag nog gått ur tidigare eller också har man tappat bort mig – jag började åka först vid ca 55 års ålder och lärde mig aldrig tekniken och orkade inte hänga med ens i pensionärsgrupperna.

Vidare har jag avslutat mitt Plusgiro (f d Postgirokonto) efter över 40 år. Jag hade det kvar av sentimentala skäl, för att det alltid fungerat perfekt, bra att ha som back-up samt för att det är det enda kontonummer jag kan utantill. En gång fanns åtminstone i Stockholm en tid speciella brevlådor för Postgirobreven. Kuverten var en gång bruna men blev senare gula:

Andra ändringar beror på att en son och jag till vår glädje fick låna pengar i en bank vilken dock krävde att jag flyttade över alla mina bankaffärer till dem (och det är ju ändå min primära bank). Så nu räcker det med en enda Internetbank-dosa!

Jag kikar förstås in på SFF forum ibland och ibland vill man ju svara. Concorde-besök på Landvetter var uppe, och ämnet ”Concorde-besök i Sverige” hade jag forskat i i samband med Kronologi-skrivandet. Sådan Kronologi-forskning med hjälp av Google och andra källor var rätt kul. Det fanns t ex mycket att läsa om Concorde på Landvetter på webben. På sätt och vis förstår jag kalenderbitarna. Som Karin Boye skrivit (ungefär): ”Det är inte målet som gör resan värd utan själva färden”. Det är inte siffrorna i tabellen kalenderbitarna är ute efter utan allt jobb att få fatt i dem. Tror jag.

Vidare var det planerade svenska deltagandet i MacRobertson-racet London-Australien 1934 uppe på SFF forum och där har jag en del tidningsklipp att bidra med. Blir nog ett blogginlägg. (Det blev inget av planerna därför att Småland kraschade och då behövdes Halland i viss mån som ersättning och dessutom råkade den ut för vissa skador vid ett mindre landningshaveri.)

På sin hemsida har SFF nyligen skrivit om Arlanda Jumbo Hostel och på sin blogg har Hans Jakobsson, som varit konsult vid bygget, skrivit om arkitektens modell av hotellet här. En modell dock gjord i efterhand i motsats till andra arkitektmodeller.

Själv har jag under julhelgen byggt mig ett hangarfartyg:

Försök gärna identifiera typerna. Den tyska tvåmotoriga propellerkärran är svår. I varje fall kände inte jag till den. Går man till tillverkarens sajt kan man hitta fartyget även med några kära svenska typer:

Sudden

Annonser

Responses

 1. Lars, jag tycker att du fattat ett mycket klokt beslut. SFF är ingenting att ha.
  För övrigt önskar jag dig ett Gott Nytt År.
  Förresten, vart blev du av?
  K.

  Gilla

 2. Först som sist: GOTT NYTT ÅR!

  Även jag har sorterat ur mina föreningsengagemang. Det känns skönt att gallra ibland. En enda förening, Östra Sörmlands Järnvägar, är jag sedan början av 60-talet livstidsmedlem i – och det är jag glad för. Eftersom jag har lyckats leva så här länge har jag sparat en hel del på detta livstidsmedlemsskap som då det begav sig endast var några hundralappar.

  Nästa steg blir att avsluta vissa tidningasprenumerationer. Vissa tidningar har jag inte ens intresse nog att öppna.

  Duktigt jobbat med hangarfatyget!

  As ever
  Sven

  Gilla

 3. PS.

  På tal om forum. Jag har just deltagit i en livlig debatt under rubriken ”Det var bättre förr…” i Postvagnen. Där avhandlades bland annat priset av en kopp kaffe i Katrinehom jämfört med Minneapolis.

  Postvagnen är ett mycket levande, livligt forum, med mycket luft mellan kontaktledningen och rälsen. Jag tycker det forumet sköts bra.

  Gilla

 4. Hej Sven O!

  Jo, tidningarna jag prenumererar på hinner jag inte läsa och böcker hopar sig i mängder. Det är förstås det eländiga Inernets fel. Det är där jag läser numera

  Morgontidningarna är i kris, även i Sverige, och innehållet är mycket magrare än förr. Jag överväger att försöka klara mig utan en sådan när min prenumeration går ut om en vecka. Men jag har misslyckats förut med sådana försök…

  Postvagnen var jag ofta inne på förr i tiden, och jag lärde mig därigenom en hel del om järnvägsväsendet. Jag har t o m blivit portad (och inte bett att få bli insläppt igen). Man bör nog vara entusiast och som sådan litet ”enögd” eller ”nördig” för att överleva på ett forum. Eller mjuk i ryggen.

  Sedan har jag funderat en del över skillnaden mellan SFF forum och Svenska JärnvägsKlubbens Postvagnen. Det senare har betydligt längre diskussionstrådar och en lättsammare ton (som jag minns den; jag har inte följt det på ett år eller så). Järnvägar och tåg är nog en mer folkkär sak än flyg och mer integrerad i vardagskulturen så att säga. SFF forum är ju också mer specialiserat än Postvagnen. Flygplanspotters och trafikflygentusiaster (och transportpolitikintresserade) söker sig inte till SFF forum såsom motsvarande tågentusaiaster söker sig till Postvagnen. (Jo jag vet det finns fler tåg-forum.)

  Kikade in på tråden du nämnde. Typiskt Postvagnen (positiv grej) att ett par bilder av en Pressbyråkiosk i Katrineholm kan ge upphov till en så lång trevlig tråd och långa utsvävningar om kaffepriser globalt m m.

  Min erfarenhet av nordamerikanskt kaffe är liten, men mitt minne är att det var inte mycket till kaffe. Så det är naturligt att det är billigt…

  Sudden

  Gilla

 5. God fortsättning på det nya året och din blogg! Först en väförtjänt medalj och sedan en spark i röven! En viss tröst i bedrövelsen är väl att du inte är ensam om att lämna SFF. Flera flyghistoriska vänner har gjort detsamma eller som man säger ”avslutat” prenumerationen på en glassig tidskrift… Till stor del beroende på hur man hanterat fallet Lars Sundin. För egen del lämnade jag detta illustra sällskap präglat av egenintressen och självförverkligande efter att läst en känd pilot och författares ”Flyghistoriska testamente”…

  Ser fram emot fler intressanta inlägg på bloggen och var fortsatt stolt!
  Hälsningar Janne

  Gilla

  • Tack Janne för dina stödjande ord. Jo, visst är webbmasters och styrelsens agerande obegripligt för att välja ett hovsamt ord. Stolt, tja. Anklagelserna mot mig och min motparts resonerande var av så ”låg kvalitet” att de bara inte gick att acceptera. Någon d-a ordning ska det va’ i en förening…

   Jag har i dag kompletterat mina dokument kring konflikten på min sajt men det är nog svårt att där hänga med i alla detaljer och påståenden. Jag har inte bemödat mig att till styrelsen påpeka vad jag anser vara felaktiga påståenden i styrelsens beslut i november till mig. Det hela är helt enkelt obegripligt, särskilt med tanke på det beröm jag fått tidigare från centrala SFF-personer vad avser även min strävan att få litet liv i forumet (inte bara Kronologin m m). Visst förstod jag att inte alla gillade min ”stil” och jag fick ganska många tjuvnyp eller bemöttes med kylig tystnad. Lyckligvis fanns det flera som gillade mina inlägg och jag har tack vare forumet lärt känna trevliga personer som har mycket att berätta och jag har därtill lärt mig en hel del flyghistoria genom googlande och slående i mina böcker!

   Sudden

   Gilla

 6. Bäste Lars!

  Tack för länken. Jag upptäckte först efter mitt andra besök på denna blogg att den var din!

  Ditt öde har berört mig mycket. Min närvaro på sagda forum har varit minimal av orsaker vi diskuterat tidigare. Jag känner viss oro för SFF framtid, eftersom rekryteringen av unga flyghistoriker verkar vara minimal. Jag är ingen optimal SFF-medlem eftersom mitt flyghistoriska intresse består i annat än J 22 och flygvapenchefers livsöden före jetepoken, så är även jag fr o m 2010 en f d medlem. Den ton som jag bevittnat på forumet, och själv blev bemött av på det gamla forumet, kan jag klara mig utan. Vi har inte råd med det revirpinkande som finns i vår hobby, så många är vi inte.

  All lycka med din blogg!

  Gilla

  • Tack Hans för din kommentar! Jo, jag minns du berättat att haft en litet trist kontakt med någon på SFF en gång och minns också att du ”tyckte till” i våras när Seve Ungermark för ganska döva öron försökt förklara Internets nytta för SFF styrelse.

   Det är inte enkelt att klura ut vad problemet är med SFF:s webbnärvaro. Sven-Erik Jönsson har gjort och gör en mycket stor insats och det finns mycket fint på hemsidan – men ändå ”funkar inte det hela” riktigt bra. Kunskapen om vad ett forum är till för, är ju dålig. Milt sagt, he-he. En del beror väl på en viss inpyrd ”SFF-kultur”. Nå, jag har ingen närmare insyn i det hela. Jag bor i Stockholm men har just ingen kontakt med kansliet eller SFF-Stockholm – allt har gått via webbmaster och styrelsemedlemmen m m Sven-Erik Jönsson i Halmstad.

   Din webbsidor om Torslanda var något jag tidigt tipsade om i Nätkassen och sedan har jag där tipsat om det du har på webben om Scanair.

   Jag får önska dig framgång med ditt bokprojekt om Scanair!

   Sudden, som får erkänna att han inte följer din blogg så väl (och ej heller den andra stora bloggen)

   Gilla

 7. Med anledning av SFFs Forums moderatorer och föreningens styrelses lumpna agerande, kommer jag att tänka på vad Svenska Akademiens ständige sekreterare, Peter Englund nyligen skrev:

  ”Yttrandefrihetens flerhundraåriga princip bygger dels på tanken att var mänska, på grund av det förnuft hon är född med, har rätt att bestämma inte bara över sig själv, utan även över styrseln i det land hon lever i. Dels faller den tillbaka på en enkel men bara långsamt uppdagad insikt: att det inte är tvivel, ifrågasättanden och avvikande åsikter som gör ett samhälle svagt, utan istället frånvaron av detsamma. Det påminns vi om inte minst i höst, 20 år efter murens fall. Censur utsöndrar en syra som upplöser just det system det är tänkt att skydda. Och förr eller senare faller alla diktaturer. Alla.”

  Gilla

 8. Tack K!

  Jo visst handlar det om yttrandefrihet! Peter Englunds påminnelse om yttrandefrihetens värde är synnerligen träffande när det gäller det som hänt på SFF forum i oktober och november. Ingenstans har vi genom SFF:s försorg kunnat få en bra skildring av vad som hänt; att fyra skribenter blivit utestängda (bl a de två flitigaste). En har blivit ”bannad för alltid” (han försökte meddela forumläsarna var man kunde finna min syn på saken). En bannad har släppts in men han mailade mig att han inte kände någon större lust att skriva.

  Journalisten Seve Ungermark har på forumet betonat yttrandefrihetsperspektivet, en sak som dock SFF inte verkar bry sig om. Tonen i det SFF sagt i saken i mail och jag på annat sätt fått veta visar på en total okunskap om denna primära forum-regel.

  För mig är det hela mer personligt. I hela mitt vuxna liv har jag aldrig blivit så oförskämt behandlad som av SFF. Varken privat eller i jobbet.

  Klart är att det är forumledningen som inte kan regelverket. Man har använt sig av många fula knep: ändrat i eller tagit bort inlägg. Även tagit bort delar (länkar) i mina gamla inlägg. Utövat censur helt enkelt. Ett citat ur ett mail från webbmaster till mig (dokumentet i sin helhet kan även hittas på min webbsajt) belyser forumledningens attityd: Tar mig också friheten att radera den aktuella delen i Ditt inlägg i dag om en baggis, eftersom det retar vissa och inte gagnar någon. Ack, denna uppblåsta allvishet! Min släng om baggis syftade dessutom faktiskt till att trösta webbmaster; att hans problem med att hålla SFF-sajten igång var värre än moderatorns problem med vissa skribenter. Det är otacksamt ibland att försöka trösta folk…

  Det finns likheter med hur konflikten med Roy Fröjdh behandlades i SFT för 5 år sedan.

  Man skriver från SFF till mig att jag är välkommen tillbaka till forumet om jag lovar följa regelverket. Eftersom forumledningen dock inte själv följer regelverket eller i varje fall inte klart angett vilka regler som gäller (min tolkning f n är att den viktigaste regeln är att skribenter inte får ha andra åsikter än vad SFF och dess kommissarier har), dröjer det nog.

  Låt oss hoppas att SFF kommer till insikt; vara litet mer positiva (?) än vad Peter Englund lärt av historien: ”till slut faller de”. Kanske den nuvarande forumledningen ändå kan omskolas. Avgjort mer än en charmkurs behövs dock.

  Sudden

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: