Skrivet av: Sudden | 2010/01/16

Så var det förr – mera förr

Det förra inlägget i detta ämne gav en hel del respons och det fanns observationer att följa upp. Exempelvis användandet av tabeller och annan matematik. Gammaldags navigering som väl några av har brottats med (inte jag). Thor Hafstad frågade sålunda mig för länge sedan om jag visste något om ”Lindbergh-linjen” vilket jag ju inte gjorde – men det gick att googla sig fram till en del. Gällde det inte att ”surfa” på väderfronter över Atlanten?

Nu är det väl ingen konst att navigera när alla system funkar. I pulkabacken har det sålunda införts separation genom att med gröna linjer i snön markera en sektor för sjunkande trafik som stigande trafik håller sig utanför:

Mina observationer av backen som jag har framför ögonen när jag sitter vid datorn visar att det fungerar även i frånvaro av ledning. Så småflyget har kanske rätt ändå att flygledare inte behövs.

En sista kommentar till ”televerksmonopolet”. Det har ju i kommunikationernas historia ofta varit så att den fulla nyttan erhålls först när någon får monopol och resurserna kan samordnas av någon mäktig – oftast staten. Historiskt gäller det ju både post, vägar, järnvägar och telekom. USA visar exempel där mycket saknas eller är ”krokigt” genom att man alltför styvnackat värnat små privata intressen att stoppa ekonomiska/tekniska system som är till för det allmänna bästa. Min egen erfarenhet av tillverkningsindustrin är inte heller helt ljus. Den har behövt hjälpas eller hindras att fastna för fel lösning. Det kunde ha gått illa med TV-systemet, där nordiska televerk och statliga radiobolag gjorde en stor insats med HD-Divine att bereda vägen för dagens digitala marksända TV, trots att en viss partiledare envist försökte hävda att det var bara var ett av Marita Ulvskogs försök att få statsmonopol.

Det var också en gång funderingar om att televerket skulle stå för mobiltelefonerna – den apparattillverkande industrins intresse att börja bygga mobiler enbart genom enskildas förfrågan bedömdes vara litet (liksom enskildas lust att köpa en apparat). Norden var ju ledande i mobiltelefonins införande i Europa genom televerkens försorg (NMT-systemet etablerades även utanför Norden), och först långt senare sedan hakade Comviq på. Först sent insåg Ericsson att mobiltelefoni var något att göra pengar på – och då gällde det i och för sig nätutrustning i form av basstationer, växlar och vad det nu är.

Min far byggde en TV enligt ELFA:s ritningar. Den skymtar till höger i denna bild från maj 1957. Min mor hade förresten (tidigare) dansat med televerkets generaldirektör en gång berättade hon (den ”riktige” alltså – Sterky). Här är det ”bara” min kamrat Bosse Björn som har äran:

Här en nostalgibild jag hittade på webben för länge sedan:

Nu ser det annorlunda, även om många av oss stofiler fortfarande lever kvar i vår egen lilla värld som tecknaren, skribenten m m Joakim Lindengren illustrerar genom sin Kapten Stofil som har en helt annan uppfattning än försäljaren om vad ”en radio” är:

Är man ägare till ett slott med sällskapsrum behövs förstås en  passande radioapparat.

Joakim Lindengren kan även göra ”skulpturer” som exempelvis detta konstverk ”Soppatorsk” (jo, han är göteborgare) vid Stora Hammarsundets rastplats strax söder om Askersund:

Hasse mindes ett dåligt bemötande från televerkets kundtjänst tidigare; vi äkta stofiler upplever det  ännu i dag.

SVT K-special visade nyligen ett program om Åsa-Nisse och det kan ännu några veckor beskådas här. Tyvärr fanns inget Jesper Hydénskt Klemm-flygande med, något Thor Hafstad dock visat bilder av på SFF forum.

Sudden

Annonser

Responses

 1. Apropå hur ”telemonopolet” bröts så letade jag efter en bra historiebeskrivning. En text jag därvid hittade var följande om Comviqs stora insats härvidlag: http://sv.wikipedia.org/wiki/Comviq

  Det kostade en hel del (vem betalade i slutändan?) men Comviqs strävanden var ju PK (Politiskt Korrekt) och är det väl fortfarande.

  Själv har jag ju av känslomässiga skäl en litet annan syn på saken; jag jobbade nära dem som slet för att skapa en bra mobiltefoni.

  Tony Hagström var väl mannen som skall ha ”credit” för televerkets omdaning; en immigrant från Minnesota ser jag, borgarna tillsatte honom på förslag från S. En granne, tidigare fackligt verksam vid televerket som vid våra helt tillfälliga möten på vägen till eller från dagens inköpsrunda ibland bjuder på diverse interna televerksdelikatesser från fordom, gav ett gott betyg åt personen Tony som hade att ta itu med många olater inom verket. Se http://sv.wikipedia.org/wiki/Tony_Hagstr%C3%B6m .

  Sudden

  Gilla

 2. Kan inte låta bli ytterligare en kommentar i form av ett utdrag ur en text där Seth Myrby, chef för Televerket Radio och Telia Mobitel åren kring 1990, beskriver mobiltelefonins utveckling och ger sin syn på Comviqs ”strategi” som alltså inte var så helt lyckad ;-)… Litet paradoxalt var det alltså televerket som fick framgång bl a genom att släppa mobil-tillverkarna fria (men man hade haft andra tankar som jag skrev), medan Comviq begränsade sig till en specifik leverantör. (Se sidskiftet 524/525.)

  Se http://larssundin.ownit.nu/Myrby.jpg

  (Myrbys artikel fortsätter med hur televerkets radiosida slogs isär 1992; frekvensförvaltning till PTS, rundradio till Teracom, radiolänk till stora televerket samt så mobiltelefonin till Telia Mobitel (och utvecklingsverksamhet till Telia Research).

  Sudden

  Gilla

 3. Vi var många som tyckte att Comviq hade en konstig policy genom att endast ha sina egna mobiltelefoner att sälja till sina kunder. Där fanns det inte mycket till valfrihet. Till NMT sålde ju vi på Televerket telefoner av flera olika fabrikat. Det var kanske vår stora lycka som gjorde att fick en promenadseger i denna första dust med Stenbeck & co.

  Jag var med en gång på en nätplaneringskonferens där folk från ”Radion” höll föredrag och visade bilder. På samma diabild hade man lyckats få med både Televerkets och ”konkurrentens” bastationer. Vår var inrymd i en bastant containerliknande byggnad med rejält inhägnad. Comviqs i ett litet klent skåp som stod helt öppet och oskyddat. Det var väl inte så bra grundlagt heller – det lutade mycket värre än tornet i Pisa.

  Gilla

  • För att komplettera med en annan televerkares minnen av tidig mobiltelefoni och kampen Comvik-televerket, en man som var radiotekniker på fältet, så är http://gertolof.wordpress.com/2009/02/21/197/ intressant.

   Gert-Olof har även annat på sin blogg som mer intresserar mig, nämligen luftfartsradio. Finns även läskedrycksetiketter. Jag har försökt få kontakt men möjligen är bloggen avsomnad.

   Sudden

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: