Skrivet av: Sudden | 2010/01/20

Satt och filosoferade…

…och kom att tänka på Dreyfus-affären:

Och såg likheten med ett mail som damp ned mycket överraskande på kvällen 20 oktober från SFF ordförande (som även gick till styrelsemedlemmarna och moderatorer), författat av S-E Jönsson:

Hej Lars!

 

Jag är ledsen att behöva meddela Dig att Du tills vidare är avstängd från SFF Forum.

Den 15 oktober skrev jag ett mail till Dig och jag hoppades Du skulle inse att det finns fastställda regler för SFF Forum som gäller alla. Dessa regler har inte jag eller moderatorerna fastställt, det är SFF styrelse som gjort det. De är till för att följas och när de följs finns förutsättningar att medlemmarna skall trivas på vårt forum. Längre tillbaka har jag också vid några tillfällen tvingats be Dig tänka på att följa dessa regler.

Trots mitt brev den 15 oktober, så har Du senaste veckan fortsatt med inlägg som inte på något sätt varit till gagn för någon.

Beslutet om avstängning har idag tagits av SFF ordförande och styrelsemedlemmarna har fått yttra sig dessförinnan.

Du har gjort fina insatser för SFF på andra områden, främst kronologi och även nätkassen och det är vi mycket tacksamma för. Men här gäller det forum.

Du har möjlighet att till styrelsen inkomma skriftligen med synpunkter, som då kommer att behandla dessa på styrelsemöte och det finns möjligheter att åter ta bort avstängningen.

Med vänlig hälsing

Sven-Erik

 ”Med vänlig hälsning”…  Ack!

Inledningsvis stod även det inledande utropet Mycket bra, Sven-Erik/Ulf

Man tackar!

Sudden

P S. Jag ser att jag faktiskt fick texten även direkt från Sven-Erik en knapp timme tidigare. Men i alla fall. Dokumentet och andra dokument i ”Sundin-affären” finns även på min webbsajt, men detta mail illustrerar SFF:s sätt att kommunicera med en gammal medlem. Men en snygg medalj var det jag fått några få månader tidigare, sällsynt därtill ( 2 ex, varav mitt är det andra). Samlarvärde?

Annonser

Responses

 1. Jag, som själv är permanent bannad från SFF Forum, inte bara så att jag förhindras skriva inlägg, utan även är förhindrad att läsa inläggen, ser denna svartlistning som en glänsande utmärkelse. Fullt jämförbar med den landsförvisning en och annan samhällskritisk Östtysk medborgare råkade ut för på den tiden det begav sig. Detta är något att vara stolt över, då det visar på civilkurage och ryggrad som ej böjs för diktat. En diktatur, det må vara i forna Sovjetunionen eller Chile, utsöndrar ett gift, som gradvis fräter upp densamma inifrån. Detta är vad som nu händer på SFF forum, där trångsynta diktatorer styr och ställer, censurerar och utesluter, utan att ange vad den censurerade eller uteslutne förbrutit sig mot. Inte märkligt då att aktiviteten, enligt flera bedömare, nu är sämre än tidigare. Vila i frid SFF forum!

  Gilla

 2. Dreyfus svärd bröts, men pennan är skarpare än det censurens svärd som viner bland dem som uttalar sig kritiskt på Svensk Flyghistorisk förenings forum, vilket är styrt av en grupp inskränkta personer, som har motats in i ett disciplinerat led där allt självständigt tänkande reducerats till ett minimum.

  Gilla

 3. Råkade berätta berätta om din uteslutning för en god vän som är en Sveriges mer meriterade arbetsrättsjurister. Han spontana fråga var att om du skrivit något nazistiskt eller stötande. När jag sedan berättade att du bara varit ”överaktiv” ( enligt SFF) trodde han inte sina öron. Nu är väl inte föreningsrätt och arbetsrätt riktigt samma sak. Men uteslutningar ur tex fackförbund kan ha beröringspunkter.

  En uteslutning från SFF är knappast något man drar till tinget. Tänkte ändå det kunde vara intressant höra hans spontana reaktion. Och så tror jag även lekmän skulle reagera

  Gilla

 4. Tack för tolkningen av bilden av Dreyfus degradering som en påminnelse om pennans makt. Jag tänkte närmast att bilden skulle leda tankarna till hur man fönedrar en person. (Jag letade egentligen efter en annan känd bild av denna händelse.) Dreyfus blev väl aldrig i praktiken rentvådd, och det finns många trista exempel på etablissemangets makt i kombination med mobbens (”Fången på fyren”).

  Det har under resans gång gjorts hänvisningar till andra verkliga eller konstnärliga skildringar; Kafka, när kapten Queeg ”gör bort sig” i rätten i filmen ”Myteriet på Caine”, Ferlins ”När skönheten kom till byn…då sköto de med tusenden gevär…så förstockade alla”. Peter Englunds uttalande om yttrandefrihet nyligen (kring Dawit Isaak) . Samt Voltaires yttrande om vikten att försvara någons yttrandefrihet, även om man inte håller med honom i sak. (Det är faktiskt inte Voltaire som sa detta vilket Seve Ungermark också påpekat när han använde mottot.)

  Jo visst är webbmasters tolkning av reglerna för webbforum helt galna liksom hans tilltag att hindra vissa personer från att läsa vad som skrivs på forumet. Man får hoppas att SFF kommer till insikt. Själv har jag inte tagit så illa vid mig; påhoppet har varit alltför oförskämt för att tas på allvar. Men det är synd att svensk flyghistoria företräds av så tvivelaktigt folk.

  Sudden, som inte uteslutits ur föreningen, men som länge tyckt att den känts litet unken och tyckte att man skall gå ur om man behandlas illa

  Gilla

 5. Bäste Sudden

  Din liknelse med Dreyfus får mig osökt att tänka på den psykiskt störde kommissarie Dreyfus i filmerna om Rosa Pantern men det är kanske så du vill bli ihågkommen?

  Jag kan inte på något sätt anklaga dig för att ljuga men du har tydligen valt att utelämna viss information om ”SFF-affären” och själv valt att bli en sorts martyr.

  Enligt en välunderrättad källa så är du sedan slutet november inte längre spärrad på SFF:s forum. Varför berättar du inte det? Vill du kanske spela över litet i ditt martyrskap och verkligen gotta dig i hur missbehandlad du känner dig?

  Personligen tycker jag dock det är lika bra att du håller dig borta från SFF:s forum eftersom forumet nu har blivit riktigt läsvärt och användbart. Det är till och med så att jag funderar på att registrera mig där.

  Ett forum på internet är inte med automatik en plats där man kan skriva vad man vill och sedan skrika ”yttrandefrihet” så snart man inte tycker som forumägaren. Att skriva på ett forum är som att sitta i vardagsrummet hemma hos någon. Kan man inte uppföra sig i någons hem så föreligger ju alltid risken att man åker ut enligt beslut av den som äger hemmet. Svårare än så är det faktiskt inte.

  Innan du upphörde med att skriva på forumet orkade jag inte ens öppna inläggen under min sporadiska besök där eftersom det bara stod ”Lars Sundin” längst ut i högerkanten på alla inlägg och då visste jag att de oftast inte var värda att läsa.
  Tyvärr har du ju skrämt bort ett antal människor från forumet både genom att baktala dem och genom att förlöjliga dem vilket gjort att många tagit mycket illa vid sig även om de inte gått ut offentligt med det.

  Ha det bra och fortsätt skriva på din blogg och ingen annanstans. Framförallt skall du sluta att älta gammalt groll. Du skriver ju att du inte tagit illa upp så varför tjata om det ?

  Gilla

  • Hej Peter S!

   Du verkar ha fått det mesta om bakfoten.

   Mig veterligt har jag inte blivit insläppt på forumet. Däremot blev en av oss 4 st (fyra) som blev spärrade från forumet (på olika villkor men på oklara grunder) insläppt igen i slutet av november har han berättat för mig, men han var ”nog inte road” av att skriva igen trodde han.

   Sudden

   Gilla

 6. Peter S, som nog egentligen heter något helt annat och som närmast verkar vara ”utskickad” av någon ”ordningsman” på SFF forum för att skriva strunt, har verkligen lyckats med att tramsa till det riktigt ordentligt. Det han skriver är så löjeväckande att det inte förtjänar att bli bemött. Han borde hålla sig till märkningsnördarna och kalsongräknarna på SFF forum där han trivs så bra.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: