Skrivet av: Sudden | 2010/02/26

Filmtajm för anglofiler och om F R D Swain, N O Sefeldt och Allhems flygböcker

Jag betar just av Aeroplane Monthly för mars, som bl a handlar om flygplan- och flygmotortillverkaren Bristol och där förresten Jan Forsgren har en artikel om Flygkompaniets Bristol F.2B med Jupiter-motor. Jag ser också avsnittet om Bristols speciella höjdrekordsplan 1936 med vilket Sqn Ldr F R D Swain nådde ca 15.000 meter (M J Adam nådde sedan högre höjd, i kamp med italienarna).

Där tipsades om en gammal journalfilm här och även här. Mycket brittiskt; När jag hör Swain tala är det precis samma ”upper-class English” som när John Derry berättade om ljudvallen i en BBC-intervju strax före den ödesdigra kraschen på Farnborough 1952 (se här). Tyvärr kan jag nu inte återfinna Derry-intervjun.

Bland de ”besläktade” journalfilmer det tipsas om är ”härliga” filmer från Farnborough-uppvisningar med Vulcan, Folland Midge, Hunter samt en mängd typer man glömt. Därtill flygparaden vid drottningens kröning 1953. Eisabeths och systern Margarets kläder beskrivs som sig bör när drottningmodern och systern återkommer från ett besök i Rhodesia, och systerns förtretliga förkylning hon ådragit sig omnämns (och märks i bilderna). Och som folk är klädda och vilka bilar de åker i! Ett verkligt s k tidsdokument.

Om Swains och Adams höjdflygningar läste jag som barn i Allhems bok ”Mot svarta himlar” som jag lånade på biblioteket i Årsta. Här nedan har jag radat upp de Allhem-böcker jag senare köpt antikvariskt:

Böcker skrivna av personer som kunde skriva; Sixten Rönnow, Hans G Andersson och Charles Birch-Iensen. Och tala; Hans Ostelius var en populär radiopratare med ett utsökt skånskt uttal av ord som Lockheed Super Contellation och Madagaskar. N O Sefeldts styrka kanske låg på ett annat område, men han var ändå såsom min far samt signaturen K. en gång elev vid Örebro Tekniska Gymnasium, och var läsåret 1930-31 biträdande ordningsman (hette då Svensson) i klassen. Den ordinarie ordningsmannen höll han kontakt med även senare i sin verksamhet. Så att säga. Han började som bilreparatör och blev efter helikopterpionjärinsatsen hos Ostermans Volvo-representant i USA (finns artikel i ett nr av SFT):

Och visst minns jag en röd Gloster Meteor lik den som syns på Charles Birch-Iensens bok (varifrån jag mest minns Schneider Cup-tävlingarna) som visades upp över Djurgårdsbrunnsviken! Jag var ju där. 27 april 1947 står det i SFF Kronologi och det måste jag ju tro på. G-AIDC påstår jag också.

Sudden


Svar

  1. Tack Sudden för intressant, underhållande och nostalgisk läsning. Helikopterboken har jag hemma i bokhyllan, köpt ny då det begav sig. Den måste ha kommit ut på 50-talet, eller möjligen mycket tidigt 60-tal. Teknis i Örebro var för oss icke Teknister mest uppskattat för sina lördagsdanser ”Teknisskutten”.

    Gilla

    • Hej Sven!

      Helikopterboken köpte jag för ett par år sedan på FLIT-träffen på Malmen och jag har inte läst den så noga. De av Allhems böcker jag minns från Årsta skolbibliotek kring 1950 är främst Snabbare än ljudet, Mot svarta himlar samt Röda vingar (av Stig Wennerström). Helikopterboken är tryckt 1948. Det avslutas med ett kapitel om helikoptern i Sverige, där man bl a ser Bell 47 (med sina från början olika kabiner) i olika användningar. Bl a postflygning i Stockholms skärgård med Lars Westlund (”Kvastlasse”) samt Sefeldts flygning inomhus i Svenska Mässan 1947 i Göteborg: världens tredje inomhusflygning med helikopter sägs det.

      Minnesord över Lars Westlund: https://larsan13.files.wordpress.com/2010/02/lars_westlund_minnesord.jpg

      (Jag ser att ett par av Lars Westlunds helikopter-bedrifter dessa tidiga år (1947-48) omnämns i SFF Kronologi men att jag råkar ha kallat honom Westerlund (så stod det i min källa ”Ett år i luften”; Göran Wallert ger dock i sin bok om Ostermans Aero rätt namn). F ö var det SE-HAB som Sefeldt flög inomhus med, ej SE-HAA som det står i flygdagslistan på SFF hemsida. Det är inte lätt att få allt rätt…)

      För att återkomma till de brittiska journalfilmerna, som förstås visar drottning Elisabet med gemål och den omsusade/olyckliga systern Margaret, så hittade jag Roffe Bengtssons berömda Folkan-monolog om hur han som Elisabet-dyrkare med sin förslagenhet lyckas ta sig in till henne på Buckingham Palace (när Philip var borta och spelade hästpolo någonstans i världen). Finns på http://www.youtube.com/watch?v=Sv5kGxvayEM .

      Jag minns att en dam i publiken inte kunde sluta att skratta efter ett skämt utan fortsatte hejdlöst och Roffe B fick göra en långt avbrott.

      Sudden

      Gilla

  2. Tack för kommentarerna. Jo, jag tog själv fram helikopterboken i går kväll och konstaterade att den måste ha varit cirka tio till femton år gammal när jag köpte den. Jag såg när jag bläddrade igenom den även inomhusflygningarna, Tyskland, USA och så Sverige. Den tyska maskinen såg mera ut som en autogiro med två rotorer, tycker jag.

    Bredvid helikopterboken i bokhyllan såg jag en annan bok utgiven av Allhems Förlag: ”Vingade Vapen” skriven av Gösta Norrbohm och Lars Ljusberg. Den gavs ut 1958, och bär spår av ivrig läsning.

    Gilla

  3. Hej Sven!

    Jo denna lilla propeller framför den lilla Siemens-stjärnmotorn i framänden på kroppen av en Fw 44 Stieglitz (Sk 12) har förbryllat många, även mig själv, och Fockes framsteg på 30-talet och tillhörande rekordanspråk mötte protester från en ungersk helikopterflyg-utvecklare vid namn von Asboth, men den var strängt taget bara en kylfläkt.

    Det måste nog sägas att Henrich (obs stavningen) Focke var framgångsrik och hans koncept kom att testas både i Frankrike och Tjeckoslovakien (typ krigsbyte; Sefeldt nämner detta och visar bild), och det amerikanska flygvapnets första helikopter Platt-Le Page redan 1941 (flög ordentligt först 1943 som XR-1A) var baserad på Focke-konceptet (också enl. Sefeldt), men sedan blev Sikorsky ledande.

    Webbtips:

    http://www.aviastar.org/helicopters_eng/platt_lepage.php (Le Page i USA)

    http://www.aviastar.org/helicopters_eng/fw-61.php

    http://www.aviastar.org/helicopters_eng/focke_drache.php

    http://ochsenhausen.net/info/historie/focke.php

    Sudden, som nu f f g läst mer noga i Sefeldts bok

    Gilla


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Kategorier