Skrivet av: Sudden | 2010/04/17

Inspejat

Lätt förbättrat/kompletterat 25/10-10 vad gäller bilder av SE-EGT och SE-FFF.

Man besöker ju andra sajter. Fredric Lagerquists blogg innehåller mycket och han får också många kommentarer. Urban Fredrikssons blogg har jag först nyligen upptäckt; få eller inga kommentarer. Och så finns ju SFF forum förstås. Då och då droppar det in suckar i mail eller Facebook o d att jag saknas på forumet. Något jag inte märker själv, det var ofta oerhört dött då också under alla de år jag försökte pigga upp forumet, och det var inte minst påfrestande att tassa på tå och vara beredd på gliringar och överfall. Det har fortfarande sin stadiga veckorytm. Har jag förresten sagt att jag gjort ett inlägg på Facebook apropå det litet oklara förslaget att starta en Facebook-grupp för SFF.  En något lätt provokativ kommentar. Kanske. Få se om något händer.

På SFF forum har tydligen en viss Sk 12:a SE-EGT diskuterats. Upptäckte en bild av den i min dator, halvformat-diabilden var av dålig kvalitet:

Det är nog Cherokeen SE-FFF (”Trippel-Filip”) längst bort tycker jag mig kunna skönja (på originalet). ”Sent 60-tal” har jag noterat och det stämmer väl något så när med vad som sägs på forumet med en bild av -EGT inne i Vängsöhangaren. Jag gissar planet kom från Ekeby; har inte kollat vad som ev. sägs på forumet.

En bild av SE-FFF tar jag också med:

Av bara farten tar jag med en aningen senare bild från Vängsö av Istvan Wlassics Libelle SE-TFS. Han kom på besök en blank vardag i juli vill jag minnas:

Detta var en Libelle med klaff. Så finlemmat smäcker och fin Libellen var. Jag fick ändå faktiskt plats i planet, då alltså ÖSFK:s egen SE-TIU. En Standard Libelle, utan klaff. Men jag var ju litet för tung och landningarna blev inte bra. I bakgrunden Lifsingeåns dalgång; alltså bilden är från norra fältkanten. Minns hur en ovan segelflygare, men van motorflygare, klokt nog satte ned segelkärran i en sluttande åker ned mot (och före) ån. Jag vill minnas att han fick bannor av vår annars mycket tystlåtne materielansvarige, som nog ändå var mest lättad över att landningen hade gått bra och att han sluppit extrajobb. Men tyckt att denna ”utelandning” var så väldigt onödig. Kanske föraren flög som motorflygare plägade, långa låga finaler över halva Sörmland. Även om man vid segelflyg använder luftbromsen som ett motorpådrag så gör man ju betydligt snävare landningsvarv.

Urbans blogg såg jag att vid Linköpings universitet tittar man litet på hur ett modernt stridsplan skulle kunna vara format.

Grönköpings veckoblad ger oss en väldigt bra bild av vår samtid; ack vad behöver vi SVT, TV4, DN, Expressen m fl till. Som här. Ja, skall man rösta om vad som är rätt eller fel, skall man gå till domstol eller skall man överlåta frågon till vetenskapsmännen. Strax före min tid hette det ”vad som är högsta sanning i Jena är bara ett dåligt skämt i Heidelberg” och det gäller väl ännu. Alltså, det som västeuropeiska historiker säger är sanning, är lögn för turkiska historiker.

Avslutningsvis; detta är faktiskt en film gjord av Ingmar Bergman. Inte utan att det märks…

Sudden


Svar

 1. Jag kollar bloggar och annat på lunchrasten på jobbet. Jag blev nyfiken på Ingmar Bergman filmen, men tittade mig snabbt om i min omgivning så ingen såg vad jag gjorde när det kom rörliga bilder på nakna kvinnor på min dator. Kanske borde jag ha anat det, eller kanske Sudden skulle ha satt PG eller något sådant efter länken. Nu var ingen i min omgivning uppmärksam nog, så det gick bra den här gången.

  Gilla

 2. Hej Sven!

  Tur att ingen såg vad du kikade på!

  Jag fick titta på filmen en gång till, jag kom ju på rak arm inte ihåg någon naken kvinna. Men det fanns det ju faktiskt, men hon tvättar sig med så energiska tag och ser så resolut ut att varje man nog håller sig undan.

  Det är väl då mer naket i denna dusch-scen, också av en känd filmmakare:

  Men tvål-filmen kom onekligen litet överraskande. Egentligen hade jag tänkt ta med den i ett planerat inlägg om ”roligt förr i tiden” såsom Yngve Gamlin, Skäggen, Knäpp upp, Från Ax till Limpa m m. Efter att ha nyss ha sett några Robert Gustavsson-klipp på Youtube (minns du honom eller kom han efter din emigration?) kan man ju inte precis säga att det var roligare förr. Men det var roligt på ett annat sätt

  Sudden

  Gilla

 3. Nej, Robert Gustavsson känner jag inte till, men väl Yngve Gamlin och Knäpp Upp gänget. Av någon anledning såg ja en Knäpp Upp revy i Arboga. Jag tyckte om de gamble rolighetsministararna Hasse & Tage, Martin Ljung, Povel Ramel och kompani. Ser fram emot din krönika under rubriken ”roligt förr i tiden”.

  PS Martin Ljung arbetade vid SJ verkstad i Notviken innan han blev rolig på heltid.

  Gilla

 4. Hej Sven!

  Robert Gustafsson kör ”slap-stick” plus imitation skulle jag kort säga. En fantastisk begåvning som väl nu börjat träda tillbaka. Han kan dessutom röra sig oerhört nära gränsen till att inte bli plump. Han har till exempel framträtt inför vårt kungapar och man sitter med hjärtat i halsgropen inför det vågade sätt han drar in Majestätet i sitt agerande på. Men denne skrattar ohejdat och är med på noterna. Finns många exempel på Youtube. (Gustafsson är korrekt stavning men det verkar bli fler träffar med ”v”.)

  Martin Ljung ja. Ett minne av honnom var när jag stod hos rockvakmästaren i restaurang Örtagården (en känd vegetarisk restaurang vid Östermalmstorg) och väntade på Åsa som uppsökt damrummet. Då hör jag i min närhet en röst jag känner igen som samtalar med den kvinnliga rockvakmästaen om helt triviala saker. Det tog ett ett tag att identifiera rösten, som man ju ofta hört men då inte med vardagliga artighetsfraser om väder och vind. Martin gav till det yttre ett mycket enkelt intryck. Avgjort inte öfre Östermalm. (Av http://www.befria.nu/stockholmsveganer/allatidigare.php om Stockholms vegetariska ställen framgår att Martin L var/är stamgäst på Örtagården.)

  Jag har förresten haft en liknande upplevelse med Povel Ramel. I en butik som säljer sällskapsspel hör jag i julruschsorlet plötsligt en bekant röst. Det är Povel som berättar för expediten att han letar efter ett sällskapsspel som skall vara likt ett han mindes från sin barndom, och som han för länge sedan lånat ut och inte fått tillbaka. Nu tänkte han att om han skänkte ett nytt spel av liknande slag skulle mottagaren slås av insikten att att han ju ännu inte lämnat tillbaka Povels gamla spel…

  Bergmans reklamfilm kunde ha varit en del i ett inlägg om att framgångsrika filmregissörer som Yngve Gamlin, Ingmar Bergman och Roy Andersson (kanske efter din tid) som även försörjt sig på reklamfilmer. Vad beträffar Roy A är det bara att söka på Youtube. Han har i sina reklamfilmer (och i långfilmerna) en väldig speciell ”visuell”stil” med en kall och ödslig miljö. Du ser några exempel på http://www.youtube.com/watch?v=7ofPRv29RMs , exempelvis reklamen för Svenska Spel (gubben som råkar sätta sig på fjärrkontrollen) och Socialdemokraterna.

  Få se om det blir något om ”roligt förr i tiden”. Jag har en hel stoff liggande men det hela måste knytas samman och beskrivas på något bra sätt. Man skall ju hålla sig till ämnet heter sägs det, speciellt av dem som har ett starkt kontrollbehov. Nå, det behövs en tråd hur som haver.

  Sudden

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: