Skrivet av: Sudden | 2010/05/17

17 maj – norska lästips

Dagen till ära kommer här några webbtips kring norskt flyg och norsk flyghistoria. Hämtade ur minnet i viss hast.

Som ni vet känner man på vintern igen ett norskt plan på att det har snökedjor runt propellrarna. Annars ser de ut som vanligt fast man har ju haft saker vi svenskar aldrig haft:

(Från Wikipedia)

Nu till lästipsen:

http://www.luftfart.museum.no/ Här finns bland mycket annat på sajten en länklista som kan vara matnyttig. Noteras bör att redan den andra länken går till broderlandet. Jag tror att det inte (längre) finns någon nationell norsk flyghistorisk förening.

http://www.scanair.no/ Här finns mycket, främst om civilt flyg, bl a flera forum. En känd svensk samlare av modeller har jag inte sett på länge på SFF forum men här är han i farten och får gensvar.

http://www.nofmf.org/ Om en lokal flyghistorisk förening invid gränsen till Sverige. Via denna sajt upptäckte  jag http://www.forcedlandingcollection.se/. Det verkar handla om ett svenskt ”flyguseum i vardande” på Västkusten som faktiskt i förbifarten nämnts på SFF forum men som var helt okänt för mig. Känner igen ett namn som var drivande när det gällde Grövelsjö-Heinkeln och det lilla museet som jag hört talas om.

http://www.rustadp.vosi.biz/index.html En omsorgsfullt gjord sajt om en av de många norrmän som tjänstgjorde i RAF under VK2.

http://www.warbirds.no/

http://leif.nettinfo.no/ Många bra berättelser om ”livet i luften” har Leif Lyngby skrivit. Ett av mina tidigaste webbfynd och det var länge sedan jag var där.

http://cards.mrarnestad.com/ Odd Arnestads omfångsrika vykortsamling, om trafikflyg och annat. Här en bild jag lånat och den visar hur flott man kunde resa med svenska ABA en gång. Det torde handla om ABA:s Fokker F.XII, SE-ACZ (ändrat 10 juli-11 från Fokker F.XXII):

Jag har ännu inte lärt mig inläggandet ljud- och inte minst videofiler och så där flott som alla andra kan. Men här är som en hyllning den kända ”Norgevisan” i två olika tappningar. Den ursprungliga  från den svunna tid då Norge var bättre i vintersporter och DN var en fullvuxen tidning och en ny för i år som jag inte sett/hört förut men den är bra den också. På sitt sätt.

Sudden

Annonser

Responses

 1. Vi har tre Norska Skogskatter hemma, och de skall ordna med en parad och annat firande har de låtit meddela.

  Jag har deltigit i ett 17:e mai firande i Bergen en regnig dag. I paraden hade man bland annat ett vikingaskepp och det regnade så hårt att man var tvungen att med jämna mellanrum lämpa regnvattnet överbord.

  Gilla

 2. Hej Sven!

  Du tar upp en viktig sak. Här i Stockholm har vi alltid med förundran åsett med vilket allvar norrmän i Stockholm samlas på Skansen för att fira 17 maj. (Jag har t o m i min dator en smalfilm från en norsk flyghistorsk vän om detta på 50-talet då han var verksam i Stockholm.) Först på senare år har krafter i Sverige tvingat fram något motsvarande och gjort 6 juni till helgdag. Vad det nu skall tjäna till, vi är ju säkra på vår identitet vi. Men har förlorat annandag pingst).

  För mig var näringsministern Björn Rosengrens s k felsägning ”Norge är den sista sovjetstaten” när han inte lyckades gifta samman de svenska och norska televerken faktiskt det klokaste han sagt. Det förklarade så väl varför norrmän beter sig som de gör. Jag fick mer respekt och förståelse för dem, de är inte bara något slags myshurtiga göteborgare utan faktiskt en nation. Som bara haft 100 år på sig att försöka skapa en identitet; ibland slår det därför över.

  Läsning för djupingar: http://www.cyberclip.com/Katrine/NorwayInfo/Articles/Skiing.html .

  Här några stora norrmän/norskor, bl a några kända från flygets värld: http://www.norwegian.se/om-oss/fakta-om-norwegian/historia/kanda-och-modiga-personer/

  Sudden

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: