Skrivet av: Sudden | 2010/07/14

14 juli – franskt flyg

I går hade Dagens Nyheter en förstasida i sin kulturbilaga som gav mig uppslaget att i dag på Frankrikes nationaldag behandla franskt flyg:

Bilden från 1958 är ju fin av många skäl, tagen av en känd fotograf Henri Cartier-Bresson, och från en omtalad världsutställning i Bryssel 1958. Den ger också en erinran om hur fransk flygindustri började komma på fötter (förlåt!) igen efter att strax efter kriget ha presenterat ganska knäppa plan tyckte jag som den lille parvel jag var då. Eller tyska konstruktioner, som de var eller litet vidareutvecklade. (För mig är de plan Kartverket flög en Siebel och inte en Nord-nånting.  Man var väl t  o m och ”petade” på Bf 108 så den blev helt olik sig.) Alltnog, bilden kan användas att försöka minnas gamla typer och jag ger en för detta ändamål litet bättre version av bilden här.

Jag känner igen typer som Baroudeur, som förresten har samma konstruktör, polacken W J Jakimiuk, som DHC Chipmunk, Morane Saulnier Paris, något Fouga Magister-liknande (never heard of before), Mirage, Trident, Vautour, Noratlas m fl. Samt några som det inte blev något av eller som jag inte kan känna igen, t ex den som ser ut som den senare Dassault Falcon fast med motorer under vingarna. Så helikoptrar förstås. Planet bakom pojkarnas huvuden är nog en Hurel-Dubois. Marcel Hurel hade idéer om att  en vinge skulle ha ett högt sidoförhållande och han fullföljde också sin tanke. Några plan flögs för kart-uppdrag, något flyger visst ännu.

Om Hurel-Dubois kan man lära mer här och här och här. Sedan visar signaturen Aerofossile2012 många härliga franska typer ända från anno dazumal eller vad det nu heter på franska. Jouissez!

Så ett litet tillägg om en typ av plan där fransmännen också hållit sig framme och där Saab 105 skulle platsat.

Sudden

Annonser

Responses

 1. Är fotot ett montage? För mig ser det overkligt ut på något sätt. Och dessutom att två pojkar i den åldern kan vända ryggen till en så pampig överflygning.

  Gilla

 2. Hej Sven! Jo, på sätt och vis ser det overkligt ut. Å andra sidan, en bra fotograf kan få oss att själva se verklighetens overkligheter eller detaljer man börjar fundera över. Vad är det som fångar grabbarnas uppmärksamhet, varför pekar den ene på konstigt med fingrarna, deras skojiga små mössor och andra kläddetaljer (och så såg man ju själv ut en gång…), kamerafodralet, att mannen i bakgrunden visar skosulan.

  Här är DN-artikeln om Cartier-Bresson: http://www.dn.se/kultur-noje/konstrecensioner/henri-cartier-bresson-the-modern-century-1.1136981 För dagens betraktare ger ju porträttet till höger i den illustrerande bilden helt andra ”vibbar” än för damerna i bilden eller fotografen själv. Ibland måste fotografen ha tur…

  En annan fotograf med ett öga för vardagens absurditeter är Lars Tunbjörk, se exempelvis: http://dsheaphoto.net/blog/?p=451

  Jag googlade litet om denna världsutställning som satte sina spår som Atomium-byggnaden som i dag är nästan en symbol för Bryssel och min f d hustrus minnen av Carmina Burana uppförd i kvällsmörkret på den fasadbelysta Rådhusplatsen under hennes första utlandsresa när hon var 19.

  Fler adresser för den nyfikne:

  http://www.britishpathe.com/record.php?id=60399 (Som nog inspirerat Jacques Tati)
  http://electrospark.blogspot.com/2010_01_01_archive.html

  Sudden

  P S. Har aldrig riktigt förstått varför just Richard Nixon av alla amerikanska presidenter har ett så dåligt eftermäle. Han var ju en välkomnande man, gästerna på mitt 70-årskalas hälsades välkomna med denna bild på https://larsan13.files.wordpress.com/2010/07/081219_vaelkommen.jpg . Ljuger gör vi väl alla vid behov och en del förlåter vi (”I never had sex with that woman”), medan de förnekanden och undanflykter vi hört på sistone av två svenska ministrar förstås bara är beklämmande. Ren ynkedom!

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: