Skrivet av: Sudden | 2010/08/05

Hittat i bloggar, på sajter och i verkligheten

Kompletterad 6 augusti (Jallais blogg) samt ordval nörd/entusiast m m 8 augusti:

Från min tid inom Svensk Flyghistorisk Förening har jag kvar (o)vanan att tipsa om läsvärda texter. Jag kallade mig ibland ”majister Lasse”, inspirerad av ”majister Nisse” som var författaren och journalisten Nisse Larssons signatur på DN:s Namn och Nytt-sida en gång. Numera har han tydligen ett eget förlag.

Jag såg att nu hade en person på SFF forum tipsat om Laverdures sedvanligt slängiga reportage från Flygvapenmuseum samt något förvånats om att inget funnits att läsa om detta efter nyöppningen) Det är nog så att det har aldrig på detta forum funnits någon debattlust trots den tidigare ordförandens förhoppning i välkommeninlägget en gång. Trådarna är korta och det är även sällan man ser några berättelser eller inlägg med stilistiska eller andra kvaliteter som inspirerar.

Jag googlade efter några omdömen och reportage från det nyöppnade museet och förutom någon äldre f d FV-officers missnöje (se tillägg nedan) med vad som skrevs på någon info-skylt fann jag inte mycket. (Själv undrar jag varför man visar en sovjetisk mini-ubåt i samband med DC-3:an – det verkar inte helt seriöst men jag har ju faktiskt inte varit där ännu.) Så fann jag en berättelse om ett besök, skrivit av vad jag tror är en lekman. Och det är väl sådana som egentligen skall bedöma museet. Specialister och nördar (d v s entusiaster med ett mer positivt laddat ord även om Tekniska museet försöker ge ordet ”nörd” en bättre klang ) samt förstås donatorer till museet har sin speciella synpunkter, och det gäller alla slag av museer. (Tidigare har jag tipsat om detta trevliga reportage.)

En titt i en av bloggar jag tipsade om sist fick mig att söka efter ett tidigt försök att bygga en flygande bil och fann detta. Här påpekas de uppenbara problem som lösningen hade. Och det är fortfarande omöjligt att bygga en flygbil, även om man försöker även i våra dagar. Kommentaren till detta för några år sedan storslagna projekt är bra: ”A disaster waiting to happen.” Det finns mycket att läsa om ”flying car”; det är bara att googla men vettigare är då att googla på ”hydrokopter” och ”svävare”. Sådana gör vintertid nytta längs svenska kuster.

Bo Justusson har på SFF forum bett om hjälp med att kartlägga de optiska flygfyrar som anlades i Sverige på 30-talet och som definitivt släcktes 1948 eller däromkring. Han har glädjande nog fått gensvar från flera. Jag har själv bidragit till hans sajt med artiklar från tidskriften ”Flygning” från tidigt 30-tal. Jag har även själv stött på eller sökt efter lämningar efter sådana fyrar samt tidigare skrivit på forumet om dem (i dag vågar/vill jag inte skriva på forumet utan tog kontakt direkt med Justusson.):

Fyren på gamla vattentornet i Norrtälje 2007, intill serveringen Bergstugan (rekommenderas)

Ett stagfäste från fyren som stod väster om Gnesta. En vacker höstdag 2004

Får vid Gnesta

En huvudfoting vid Gnesta

Nu till något helt annat: När jag läste DN i morse såg jag att man där uppmärksammat hur en engelsk journalist beskrivit hur ”svenskarna såg på sitt land i dag”. Jag tycker att hans text var bra och kanske den är av intresse för några läsare. Den kan också vara bra för att informera engelskspråkiga vänner om hur viktiga händelser i Sverige de senaste decennierna påverkat oss.  Jag försökte ta reda på litet om författaren. Han skriver tydligen fler ”biltester” än artiklar om samhällsfrågor och verkar därvid rätt så brittisk. Varför skaffa sig en Volvo som ändå inte är som en Volvo brukar vara när Ford Fonus, f’låt Focus, är bättre, menar han. Volvons tändningsnyckelplacering är ju like trousers with the fly down the side. Och om en litet upphottad version av Citroën C3 tyckte han ju inte. Men artikeln om Sverige var bra.

Tillägg: Apropå det nyöppnade Flygvapenmuseum så försökte jag återfinna en artikel i Corren där en f d FV-officer hade synpunkter. Jag fann då istället Anders Jallais blogg som kanske säger mer i saken. Se http://www.jallai.se/2010/06/at-vem-arbetar-var-underrattelsetjanst/

Sudden

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: