Skrivet av: Sudden | 2010/08/14

Testa ditt flyghistoriska kunnande!

Dagens Nyheter har i dag noterat att det i år blir 100 år sedan en svensk flög i Sverige (för det är väl det vi firar?) och har en trevlig artikel härom där man flugit Tiger Moth med Mats Roth i Västerås. (Artikeln finns i motor-bilagan och där finns i pappers- och prenumerant-webbversionen några ytterligare bilder men jag tror texten är identisk.)

Naturligtvis finner petimätern sakfel (så dominerande var exempelvis inte Tiger Moth i de allierades pilotutbildning) men det är tillåtet att en Tiger Moth-specialist brer på litet grann.  Journalisten är f ö motorjournalist. Efter ett tag kan det ju vara kul att kolla kommentarerna till artikeln.

Tiger Moth var det första plan jag flög i, som 12-åring på sommarläger 1951 på F 6.

Vidare kan man testa sitt flyghistoriska kunnande i ett välavvägt test. Jag missade två frågor; en kalenderbitarfråga och en slamkrypare eller olycklig formulering. Man kan ju också säga att rätt svarsalternativ saknas. Den som kan sin tidiga svenska flyghistoria men har dimmiga begrepp om Frankrikes geografi blir vilsen när han ser svarsalternativen.

Sudden

Annonser

Responses

 1. Lasse!
  vi är lika duktiga.
  Jag lyckades också missa två frågor men det får duga. Av 575 som svarat var 534 sämre än mig så av någon anledning är vi ändå i topp du och jag.
  Jag visste att Amelia landade på Irland men inte exakt var så jag chansade på Belfast. FEL, FEL! Det andra felet har jag redan förträngt.
  Egon

  Gilla

 2. Hej Egon! Jag inser att jag hade tur när jag besvarade frågorna. En tysk flygares luftsegrar var ju också mest en gissningsuppgift där jag tydligen hade tur (två svarsalternativ var rimliga tyckte jag).

  Cederström lärde sig flyga i Pau i sydvästra Frankrike, men själva uppflygningen ägde rum i Paris. Han blev etta av fjorton examinerade elever.

  Det hände ju saker även i Skåne 1910 som nämns på SFF hemsida om 100-årsbegivenheterna. Jag minns att en av de sista detaljer jag kompletterade Kronologin med, var att Ask och Nyrop var verksamma i Skåne. En säkert lokalpatriotisk person tyckte att detta borde nämnas i Kronologin och det är ju inte orimligt. Jag ser att man nu hittat ett datum för den flygning där som är den första lyckade med ett svensktbyggt plan. Jag minns hur jag letade och letade men förgäves.

  Se för övrigt Kronologin, det finns en del ”kul” där kring åren 1909-1911, speciellt i noterna.

  Mycket finns ju skrivet och berättat om Cederström och kanske jag gör ett inlägg i bloggen kring detta.

  Sudden

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: