Skrivet av: Sudden | 2010/11/30

Paralleller

(Mindre putsningar gjorda 1 december.)

I mitt senaste inlägg utgick jag från ett färglagt tidningsklipp från ca 1927 om amerikanen Sydney Baruchs ”vision” av kommande luftvärnsrobotar. Baruch har allt klart för sig, men radar eller IR-teknik saknades ännu; det dröjer väl fram till 50-talet innan det hela kan bli verklighet. Akustiska ljud är svårt att pejla på (fast man i Sverige hade tankar på ett akustiskt zonrör för luftvärnsgranater som jag nämnt tidigare när jag tipsat om Alf Lindgren SM5IQ:s sajt).

Uppfinnaren Baruch sysslade även med sjunkbomber. Mer att läsa om luftvärnsroboten finns här från 1933; jag ser att hans luftvärnsrobot där kallas ”Bloodhound” och utvecklats vidare. Namnet återkom ju förresten för en brittisk LV-robot; inget är nytt under solen…(Det finns även amerikansk rundradio-nostalgi på adressen). Därför var det intressant att han senare lanserade idéer om hur man vaggade barn utan att behöva stiga ur den sköna sängen. En välvilja både mot barnet och den ömma modern (och fadern) som står i starkt kontrast mot hans tidigare krigiska uppfinningar.

Det sena 40-talet präglades några få år av en ljus framtidsoptimism samt av en industrikapacitet i USA som måste utnyttjas för någonting men vad – vagganordningar i st f vapen? –  annars hotade arbetslöshet och armod. På vår kontinent hade man nog av jobb med återuppbyggnaden vartill USA bidrog (Marshall-hjälp, Atlantpakten) medan Sovjet hade nog av sin egen återuppbyggnad. (En amerikansk brevvän har berättat vilken bra inomstkälla för hans företag motorerna till de plan europeer och andra fick i ”military aid” var, även i många år efter själva leveransen. Till slut kördes företaget i botten av de ”advokat-typer” som tog makten i företaget enligt min brevvän som är ingenjör.)

Senare kunde de bigotta och skrämselbenägna (åter) ta hand om ”känsloklimatet”. Och det fanns ju mycket att vara rädd för; först så Järnridån och Koreakriget och sedan det långdragna Kalla kriget, den hemska kommunismen/kapitalismen (stryk det som ej önskas) och inte minst kärnvapenhotet.

Lars Henriksson hittade hos Kungliga Biblioteket på webben en ännu tidigare vision av framtida luftkrig, nu från sent 1800-tal. Redan då insåg man att det var svårt att få bomberna att hamna där man ville samt att klusterbomber var en bra idé:

Lars H har något redigerat klippet från KB.

”Wikileak” diskuteras just nu. Jag kom därför att erinra mig ”Kuppen i Köpenick”, en händelse 1906 i det wilhelminska Tyskland där också överheten utmanades och som väckte stor uppmärksamhet. Så här beskrivs händelsen i Nordisk Familjebok:

Notera hur skribenten närmast kokar över av indignation. Wikipedia innehåller nog ”osakligheter” men det gör minsann vanliga uppslagsverk också. Det hela slutade med att den tyske kejsaren benådade gärningsmannen efter avsuttna två år av fyraårsstraffet. Europa (inklusive de flesta tyskar) hade skrattat åt överheten. Gärningsmannen Wilhelm Voigt var en avsigkommen figur i samhällets utkant, och hotade inte samhällsordningen annat än att han avslöjade dess ruttenhet. Ungefär som det lilla barnet i H C Andersens ”Kejsarens nya kläder”. Voigt flyttade senare till Luxembourg, och när detta land invaderades under VK1 och han förhördes av en tysk officer, skrev denne i sin dagbok att det var svårt att tänka sig att denne avsigkomne stackare skulle ha kunnat hota det Tyska riket. Två decennier senare fick Europa dock se vad en annan litet avsigkommen figur kunde ställa till med.

Här kan vi höra Voigts förklaring vid frisläppandet 1908. Han lär ha fått 200 Mark för denna intervju/deklaration, vilket nog var en bra hacka på den tiden. Jag tvivlar litet på att det är Voigt själv vi hör – det hela är nog journaliskt redigerat men han fick säkert sin slant.

Voigt satte Köpenick på kartan. Står staty, händelsen firas med iscensättningar och jubileer och det finns tydligen ett litet museum.

Man kan alltså dra en parallell till dagens ”Wikileaks” som ju hotar (sägs det) den amerikanska krigsinsatsen och utrikespolitiken och även förstås etablissemanget. Med en utrikesminister som inte ens kunde hålla sin make i Herrans tukt och förmaning (nu är jag litet elak). Stronga militärer med miljarders miljarder i anslag och verkligt ”tuffa”. 10 km språngmarsch av medelålders generaler före frukost anses beundransvärt och inte perverst. (Till hans fördel måste sägas att han stavar sitt namn på ett civiliserat sätt, men det sägs vara för svårt att uttala för amerikaner… Nu är jag elak igen; svårt att låta bli. Nå, bortsett från detta, man kommer inte någonvart i sina större krig sedan ett par decennier.)

Jag skriver namnet Assange och hade jag skrivit till ytterligare ett namn så hade bloggbesökssiffran gått i taket, så det får räcka med denna litet stolt förhoppningsfulla bloggpostning . En synnerligen intressant historia med många aspekter och reaktioner minsann. Bigotteriet försvann inte med Kaiser Wilhelm eller drottning Victoria utan vårdas ömt, förstås på andra sidan Atlanten men även här i vissa rörelser – no names.

Man behöver ju – lyckligtvis – inte vara en 100% ädel person för att avslöja andras nojor, det visar oss Voigt och Assange. Men man bör sträva efter att vara ”ein anständiger Mensch”. Vad det nu är.

Jag såg en gång filmen ”Kuppen i Köpenick” med den populäre Heinz Rühmann i huvudrollen. För att nu komma in på ämnet flyg så var han en ivrig flygare. Han köpte 1931 en DH M0th 60G för sina första filminkomster, D-EKIV. Här dock med en annan Moth, säkert D-EHYS. Bilden är lånad ur Charles Birch Iensens artikel om flyget i filmen i Ett år i luften 1949:

Jag hittar förstås en del om Rühmanns flygintresse på webben och förstås också hans filmer, exempelvis ”Quax der Bruchpilot” (finns i min dator) men inga bra bilder

Sudden, som på sin höjd klämde 10 km på 60 minuter (Maraton-bästa på 4h 16 min ungefär)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: