Skrivet av: Sudden | 2011/02/27

Nostalgi-extra

En klok sökning i ett svenskt filmarkiv gjorde en finländsk SFF-forumläsare; gå in på hans tips http://www.filmarkivet.se/sv/Sok/?q=flyg . Jag har tidigare tipsat om några filmer i detta arkiv men här fångas nu några fler in, inte minst om flyg.

Som gammal Gävlebo noterar jag ju hur mycket denna goda stad gjorde av jämten Gunder Hägg i filmen ”Gävle – porten till Stor-Norrland”, som återvände sjangdåbelt med virkad duk med SJ-emblem på nackstödet i förstaklassvagnen (precis som kan ses i en scen i filmen ”Första divisionen” med Stig Järrel när tar tåget till ögonspecialisten i Stockholm för att få sin dom), efter sin Amerika-turné 1943:

Han mottogs på stationen av en folkmassa och även en brandsoldat. Hägg var ju  ”sponsrad” av stadens brandkår vars chef var ordförande för bl a Gävlebygdens flygklubb (och liksom jag åkte svart Citroën fast min är nyare), och var litet av ett proffs. Detta blev ju också hans fall. Här är han som löparstaty utanför Strömvallen i Gävle där han ofta sprang. Rätt nära mitt barndomshem men då fanns ännu inte statyn:

En film om Östergötland ”Vikingabygd i jetåldern” inleds med några scener med Draken, försedd med ett påmålat ”Hochgebirgsabzeichen” (denna ”medalj” ser ut ungefär så här), en ärebetygelse sedan planet demonstrerats i Schweiz. Jag vet inte om det är Ceylon Utterborn själv som flyger här. ”Sveriges Buzz Cooper” som någon uppskattande sagt. (Denne seriefigur hette Buz Sawyer på amerikanska.)

Det finns mycket mer intressant att se på som filmen ”På tal om flyg”. Jag noterade namnen på filmens skapare. Namnen Nicolai Kowarsky och Rolf Westerberg låter bekanta.  Jo visst var det den kände tecknaren och den skrivduktige SFF-ordföranden. Se SFT nr 5/1993 där Rolf W skriver minnesord över Nic K.

Litet senare flygnostalgi ger ”Chefsingenjören” på sin blogg här, det handlar om minnen av flygning med Viggen inklusive en del ”dumheter” han gjorde mer eller mindre oavsiktligt och typens egenskaper och egenheter. Sådan flyghistoria gillar jag, som är imponerad av att ingenjörerna  fick Viggen och andra ”spjutspetsplan” att funka mer än av vilka siffror man fann lämpligt att måla på dem. Som gammal modellflygare vet man ju hur svårt det kan vara. Även kommentarerna och alla funderingar runt ikring är högeligen intressanta. Att det därtill länkas till ett dokument jag lagt ut på webben, flygläkaren Arne Frykholms historik över svensk flygmedicin med exempel på hur lättvindigt man tog på de fysiologiska problemen en gång i tiden, är roligt för mig.

Man hade nog tur med utformningen av Draken, en lyckträff. Det är intressant med skillnaderna i flygegenskaper hos de olika versionerna och man förstår att planet ”hade sina sidor”. Viggen kanske var snällare men verkar ha krävt mer av ”hårt utvecklingsarbete” att få  bra. Eller är det bara ett intryck jag fått eftersom jag läst mer om Viggens utveckling än Drakens?

Jag såg att på SR/SVT-pensionärernas webbplats fanns ett föredrag av Lasse Sarri, en gång barnskådespelare i radioserier om Pelle Krikonkvist,  ”Pelle på ny planetfärd” och liknande namn, på 40-talet. Tyvärr var det inte åtkomligt för alla vilket dock många andra intressanta föredrag är.  Någon kanske minns från radion eller de tillhörande böckerna planeten Epaminondas, roboten Redopoiden, de hotande blåmännen, mamma och pappa, läxorna som först måste göras innan man kunde sticka iväg till Epaminondas, alla fina ljudillustrationer m m. Bakom stod Georg ”Tuppen” Eliasson, vars bror Tor förresten grundade Svensk Flygtjänst.

Mitt exemplar av boken (med illustrationer av Charlie Bood) som stått i min bokhylla i nästan 60 år och baserades på radioserien (eller tvärtom), gav jag nyligen till barnbarnet Jesper utan att skanna något i den. Jag fann radioserien omnämnd på Marios retroblogg och en något fyrkantig bokrecension finns här. Böckerna var kanhända torra men radioserien var fin och speciellt ljudeffekterna var mycket fina och suggestiva. Tyvärr verkar det inte finnas några inspelningar på webben. Det är den andra av tydligen två böcker jag hade. (På denna min bloggpostning kan man läsa och se mer ur den bok jag har, bl a om moderns försök att sätta samman Redopoiden och diverse äventyr på Epaminondas. Ett helt kapitel har jag lagt ut på webben.)

Hos Mario finns också bild- och ljudklipp av gamla godingar på radio, ”schlagers” och filmer. Även TV (som Perry Mason!) samt annan nostalgi som bioannonser, trådbussar, Ericofonen, motboken, Nalen, Bertil Almqvists ”På tapeten” och Bertil Ohlin. Samt en äkta ”bag”.

Avslutningsvis en fin bild här från segelflyg-VM 2006 i Eskilstuna. Jag har en gång landat på detta fält men från andra hållet.

Sudden, som förgäves försökt lägga in en Youtube-video som alla andra verkar kunna. Min förmåga att begripa bruksanvisningar är usel

Annonser

Responses

 1. Hej alla och speciellt Den Gamla Emigranten!

  Du har skickat mig en rolig bild som du gärna ville visa i en kommentar, men vet inte hur man gör. Tyvärr vet inte heller jag hur man visar bilden ”direkt” (begriper som vanligt inte anvisningarna), men jag kan länka till den. (Jag har då lagt bilden som du mailade till mig i det bildbibliotek som hör till min blogg.)

  Bilden är tagen i Åbo 1978. Löparen är Paavo Nurmi, stor finsk löpare på 20-talet. Bilen verkar vara en Ford Cortina.

  Här är Paavo 1920: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Paavo_Nurmi_(Antwerp_1920).jpg?uselang=sv

  Detta apropå Gunder Hägg som inte hade så många världsrekord som Paavo, som anses som Finlands störste idrottsman (statsbegravning). Utan att ”fuska” genom att ta sig fram placerad på ett biltak…

  Det är väl denna staty du har plåtat: http://www.turku.fi/public/?contentid=98719&nodeid=13067 Mycket spridd.

  Apropå bilder kan mycket sägas inte minst hur man publicerar dem på webben. Du har säkert ett bild-bibliotek till din egen blogg varifrån du kan länka till en plats i det biblioteket i en kommentar på min blogg (utan att du för den skull visat bilden på din blogg). Jag tror det funkar (men jag minns hur på SFF forum en gång inte alla länkningar tilläts genom forumleverantörens (Parsimony) mer eller mindre berättigade rädsla för spam). Sedan finns ”oändligt” många gratis bildalbum-tjänster; Webshots, Picasa och vad de heter.

  Sudden

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: