Skrivet av: Sudden | 2011/04/22

Om tidens gång och barndomens flygböcker

I det senaste inlägget skrev jag litet om problem att ställa in tidvisningen på min blogg rätt. Anvisningarna är inte lättbegripliga.

Arne Karlsson har också liksom jag konstaterat att SFF-forumtiden är fel samt har berättat om de bekymmer som en ektronik-konstruktör kan möta med 12-timmarsklockan. Det gällde här ett kylskåp för husbilar av litet lyxigt slag för den amerikanska marknaden (det gjordes kylskåp i Motala till fram härom året) med automatisk avfrostning. Eftersom detta var en rätt långsam process (och det handlade om ett absorptionskylskåp som i princip är litet ineffektivt) borde den inte ske på dagtid då skåpet ofta öppnas och man behöver behålla all kyla man samlat ihop. Användaren kunde välja avfrostningstidpunkt, då lämpligen” mitt i natten”. Arne skriver: Folk måste då kunna ställa denna klocka, som bara visades på displayen under inställningen. Vi hade ett kanadensiskt företag som utvecklade och tillverkade den elektroniken. Inte ens de lyckades hålla ordning på AM och PM mellan 12 och 1.

Ja, är ”mitt på dan” 12 AM eller 12 PM? Nu bör man i USA och ev. andra platser där man ännu inte lärt sig att enkelt hantera längder, vikter, volymer, temperaturer, tider m m, gärna förtydliga sig genom att säga ”12 at noon” eller ”12 at midnight”. Om detta problem och annat kan läsas här, tipsar Arne om. Även i Japan är det tydligen problem.

Så här kan man ju också ordna det  Från Porjus kraftverk där man hade ett litet museum med ett gammalt men mycket imponerande kontrollrum med mycket marmor när jag var där 1992:

Tidens gång är inte enkel, jorden snurrar inte så stadigt i rymden som man tror. Och kalendrar har ju alltid varit ett problem att få att gå jämnt med jordens bana kring solen eller månens kring jorden. Man får justera kalendern då och då med skottsekunder och andra knep (se länkningen i förrförra meningen). När den Julianska kalendern ersattes med den Gregorianska justerade man med 10-13 dagar, beroende på när man bytte. Bytet drog ju ut över århundraden även inom Europa. Oktoberrevolutionen 1917 i Ryssland ägde sålunda faktiskt rum i november.

Den judiska kalendern bygger på månvarv, och slirar därför gentemot vår ”kristna” kalender. Därtill kommer att den kristna påsken med avsikt förlades så att den inte skulle sammanfalla med den judiska Pesach (Passover). Det var under en sådan högtid ca år 33 som korsfästelsen och uppståndelsen ägde rum. Judarna firade och firar påsk av helt andra skäl; uttåget ur Egypten. Pesach ligger på ett fast datum i den judiska kalendern men flyttar sig minst lika mycket ”mätt” med vår kalender som vår påsk gör. (Jag studerade en 9-årsperiod och skillnaden mot vår påsk var mindre än 7 dagar i de allra flesta fall, men det fanns två extremfall med drygt 25 dagars skillnad.)

Jag läser förresten för närvarande Hans Furuhagens bok ”Bibeln och arkeologerna” om hur vissa arkeologer försöker hitta bevis för händelser och företeelser i den bibliska historien. Klart läsvärd men jag kommer att glömma alla detaljer jag fått återupplivade om kung David, Salomon, det stora templet och filistéerna, som var ett framgångsrikt folk men som baktalas i Bibeln. De kom möjligen från Turkiet och hade förresten liksom romarna inget emot svinkött. Man slås av hur pass väl vi i stora drag känner Mellanösterns historia säg 3 – 4000 år tillbaka medan vi vet just inget om våra kungar, byggnader eller vårt lands ”organisation” ens för ”bara” 1000 år sedan. Men för vissa i Bibeln mycket omskrivna saker saknas det alltså helt enkelt bevis. Vad är sanning? som en känd romare suckade en gång – sägs det. Myter spelar en viktig roll för vår världsuppfattning men man skall inte ta dem som bevis för rent konkreta händelser eller förhållanden.

Under mitt irrande på webben efter något om fadern till den person som tog denna bild av mig fann jag en trevlig artikel om flygböcker för pojkar, litet före min tid. Artikelförfattaren Hans Ugerup är ca 6-7 år äldre än jag och är född 1932 och har varit lärare och skolbibliotekarie. Den är publicerad här i i tidskriften DAST-Magazine, som numera bara finns på webben. DAST står för  Deckare, Agentromaner, Science fiction, Thrillers och annan populärlitteratur. Ett skönt citat ur artikeln:

Som 13-åring försökte jag ta steget in i vuxenlitteraturens värld. Jag gick till Stockholms stads huvudbibliotek på Sveavägen. Med vördnad trädde jag in i detta egyptiskinspirerade bibliotek (kopia av det berömda biblioteket i Alexandria?). Jag gick uppför de långa tempeltrapporna för att nå hyllorna i vuxenavdelningen. Jag vill minnas att jag fastnade för Dickens Pickwick-klubben, Poes fantastiska historier och Andrées Med Örnen mot polen.

Vid utlåningsdisken kärvade det till sig. En äldre dam med stålgrå hårknut och dito glasögonbågar och blick hejdade mig med bister uppsyn.

”Du är inte 15 år!” röt hon och fixerade mig arme syndare.

Jag måste bekänna att jag var bara 13, drygt.

”Du får inte låna vuxenlitteratur förrän du fyllt 15!” väste hon och konfiskerade resolut mina låneböcker. ”Du får gå till barnavdelningen i bottenvåningen!”

Jag lommade slokörad nerför trapporna och in i barnavdelningen, men där kunde jag inte hitta några Bigglesböcker på hyllorna och inte heller några Billböcker av Richmal Crompton (Lambum) (1890-1969).

Det visade sig att båda dessa författares alster var bannlysta från biblioteken eftersom de var ”olämpliga”. Detta kunde jag aldrig riktigt smälta, särskilt inte gällande de i mitt tycke harmlösa, underhållande och roande Billböckerna. Min läsutveckling hotade att försenas två år, men jag fann på råd: jag gick till Björck & Börjessons antikvariat på Drottninggatan på vars fyndvind jag kunde köpa vilka böcker jag ville för någon krona stycket.

I artikeln presenteras den tidens flygboksförfattare, bl a Harald Victorin. Han hade varit officer vid Kustartilleriet, arbetade på Flygförvaltningen och var tydligen rätt framgångsrik som författare och fick bl a litteraturpris av tidningen Vi på 50-talet. Han skrev även helt annorlunda (?) ungdomsböcker under pseudonymen Jonas Saarinen.  Här en tecknad serie baserad på hans ”Örnungen-idé”. Jag kan inte uttyda tecknarens signatur. Visst finns det litet av Björn Karlström i tekniken men så tidigt?:

Jag har inget minne av att ha läst något av Victorin, men däremot har jag läst andra böcker som Ugerup nämner, t ex Louis de Geers böcker om en svensk pojke på en engelsk internatskola, Singleton, Nils Hydéns ”Gula brigadens hjältar” samt förstås Richmal Cromptons Bill-böcker!

Ugerup nämner också Bertil Cleve. Han är också föremål för en artikel i DAST.  Jag ser där att han bl a skrivit ”Resan till Mars”, och jag kommer då att tänka på att en läsare nämnt att han en gång läst en bok som jag tror kan vara den!

Cleve har jag själv inte läst något av men något förundrats över perspektivet i denna omslagsteckning till en bok jag fann på ett hotellrum i Askersund häromåret:

Reporter och därtill flygare. Det var något det! Bokägarens namn, Lars Åke Sten Johansson, var skrivet med en mycket ung persons handstil, liksom hemorten, Rönneshytta. Detaljer som väcker vissa funderingar om en grabb därifrån jag mötte en gång. Han hade byggt en Truedsson-modell av en S 31 i skala 1:25 eller så, och jag tyckte färgen var så konstig. Men den var nog rätt.

Och så skriver Ugerup förstås om Alvar Zacke. Men det får bli ett senare inlägg om honom.

Sudden

Annonser

Responses

 1. Hej Lars et all,

  Again, thank you very much. Lars, for a very interesting article. What really hit me was the prices of the two books you displayed, 1.50 and 1.75. And, if I am not wrong, they are hard backs! I clicked on the ‘Resan till Mars’ and come to a web site where the same book, second hand, is now 140.00. Quite amazing. What has happened to the ‘krona’ and all the other currencies?

  The first time I travelled to London, this was on and organised trip with the travel, hotel, breakfast, and dinner included in the price. I brought 10 pounds with me as pocket money. I lived well on that. I went to all the things a tourist in London has to see, I went to the Palladium and watched Denny Kaye live on stage for an hour and forty five minutes. I had my G&T before my dinner, and I hand money in my pocket when I left. I believe that with 10 pounds in your pocket you will be lucky to get 4 pints of lager these days.

  I had not been to Sweden for, I do not remember how many years, when I got a reason to visit Stockholm. I stayed with my friend Ulf Englebrecht on his boat and, before dinner, we went for a walk. We came across a Pressbyro kiosk and there, in the window, I spotted a Dime, my favourite sweet when I lived in Sweden. A Dime! I had to have one, and I started to dig for a 25 öre coin, the price I paid for the small bar the last time I bought one. 25 öre?!?! The chock when I was told the price of it has made me to forget how many kronor I was asked to heave up onto the counter.

  Something is diminishing the value of the currencies. Would it be possible to find out what this is and reverse the trend so that I could get a Dime for 25 öre again if I ever visit Sweden again?

  How come the value of the currencies fall and fall. Surely there is a way to reverse that trend.

  And thanks Lars, I think that the book I had was – ‘Resan till Mars’. I am quite sure.

  Wonders Erik who frequently deviates from the subject.

  Gilla

 2. Hej Erik!

  140 kr som startpris för en titel i serien Wahlströms Ungdomsböcker (gröna ryggar för pojkar, röda för flickor har jag visst läst någonstans) var ovanligt mycket för en sådan bok. Å andra sidan skrev Bertil Cleve mycket bra enligt den artikel jag länkade till. (Jag hade inte tid/ork att läsa hans ”Flygreportern”. Jag läste däremot ”Björnen i Gurlitta kläpp” av Selma Lagerlöf där på hotellrummet i Askersund. Hon är ju så berömd så jag ville veta varför. Och visste kunde hon skriva men hennes tankar och föreställningsvärld kändes gammeldags.) Cleve dog ung, 34 år tror jag, annars hade han kanske blivit mer känd.

  MIn morfar var ibland chockad över prisstegringen. Han hade en gång köpt en keps för 8 öre och när han 50 år senare skulle köpa en, i samma affär tror jag, blev han chockad över priset, 10 kr eller vad det kan ha varit, och ingen keps blev köpt.

  När jag var i London för ett par år sedan, fann jag allt mycket dyrare ”än sist”.

  Förr hade vi inflation, priser klättrade uppåt liksom även lönerna, och hade man stora lån för sitt hus, var detta en räddning. Nu har prisnivån legat still i två decennier eller så. Å andra sidan har vi fått ”finansbubblor” på många håll. Man kan nog likna dagens finansmarknad vid ett pyramidspel. Några länder har nu råkat illa ut medan landet Sverige sägs gå väldigt bra. Vi får väl se.

  Påsken här hemma är varm och fin i alla fall. Jag besökte i går med barnbarnet Samuel Polismuseet som numera ligger invid Tekniska Museet. Förr var Telemuseum inhyst här men Sverige hade inte råd med ett sådant museum.

  https://larsan13.files.wordpress.com/2011/04/110423_polismuseet_helikopter.jpg (Notera den späda grönskan. Tekniska museets byggnad till höger. Om någon kan urskilja helikopterns registrering så är den visst inte äkta.)

  Sudden

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: