Skrivet av: Sudden | 2011/10/14

Biggles flyger norrut

”Biggles flyger norrut” var den första Bigglesbok jag läste. Jag var kanske inte mer än 9 år och den gjorde ett stort intryck på mig. Bl a förekommer i den dramatiska upplösningen ett försök till lynchning. Enligt Wikipedia är lynchning ”egenmäktig rättskipning, varigenom straff omedelbart utkrävdes av en (verklig eller förmodad) förbrytare i mer eller mindre ordnade former utan laga rannsakning och dom.” Och ”I dag används ”lynchning” som metafor då en för brott misstänkt person får utstå utomrättsliga prövningar, till exempel genom massmedia.” Och det var därför jag kom att tänka på boken eftersom det finns likheter med vad nu Håkan Juholt utsätts för.

Egentligen var det en alltför skrämmande  situation i boken för en så ung läsare som förvånades över att poliskonstapeln inte tog ”de godas” parti. Det hade man ju som 9-åring fått lära sig att de alltid gör, men här arresterar han våra hjältar misstänkta för mord och verkar även oförmögen och kanske t o m ointresserad att skydda dem från en lynchmobb. Men i dagens verklighet agerar medier, allmänhet och Juholts eget parti skrämmande för en 72-åring som gärna vill föreställa sig att vi blir vuxna med åren. Många tycker nog att vi inte behöver något S-parti längre så slitet, kraftlöst, överkört och hånat som det verkar ha blivit – och det finns ju hur som helst några småpartier som tycker de behöver öka sina procent. Lyckan kan nås genom arbetslinjen och ”Arbeit macht frei” hette det ju en gång. Många sägs tro på detta men tecknaren Hans Lindström visar hur det egentligen ligger till.

Jag lyckades faktiskt hitta en BBC-radiouppläsning av Michael Palin  av bokens dramatiska upplösning. Biggles och hans vänner står under en trädgren med löpsnarorna runt halsen, när Gingers flygplan hörs närma sig. Bokens bov ”Brindle” Jake McBain inser att det börjar bli bråttom och manar konstapel Delaney, som har en väldig knepig sits i närvaro av en av McBain ledd mobb som han inte rår på, att skynda på.

Man ser likheter med  Juholt-affären  där ”anstiftarna/mobben”, vilka de nu är, inser att det måste gå fort, innan svenskarna börjar förstå att de håller på att bli lurade. Finns det någon Ginger i dag?

Programmet sändes 1981 i den skotska radion och det ingår förresten ett reklaminslag e d på skotska. Här nedan ser vi hur mobben (typ SVT, DN och delar av SAP) jagar våra hjältar:

Bilden är från en brittisk sajt om Biggles, där man bl a kan läsa huvuddragen av handlingen i ”Biggles flies north”  och se fina illustrationer, bl a omslagsbilder och pärmens insida. Som synes är de samma situation som finns på omslaget till den svenska utgåvan i Bonniers Önskeböckerna. Ginger försöker träffa bovarnas plan med en plåtlåda med ”corned beef” som han slänger ut. ”Corned beef” var förresten bland de första engelska ord jag stötte på. Ginger ser andlöst lådan med dess text vrida sig under fallet innan den träffar vingen på bovarnas plan (av typ Weinkel…) som går av. Det var kanske då ”Halvblodet” omkom. Så fanns visst en indian och kanske t om en franskkanadensare med i bovarnas gäng, allt enligt W E Johns uppfattning om rasers och nationaliteters värde. Tyvärr har jag inte mitt exemplar av boken kvar. Jag minns att i den hade jag skrivit in min aftonbön med de anhöriga uppräknade som jag skulle be om Guds beskydd för. Trots detta är nästan alla nu döda.

Här är en bloggtext med ett citat som väcker minnen. Vi är nog ännu många som i dag med igenkännande läser böckernas inledningsavsnitt. Alla är till formen ganska likartade även om ”Biggles flyger västerut” inleds av en suggestiv prolog.

Mats Averkvist är en god kännare av Biggles-figuren och detta kan man läsa om här och här. Artiklarna är drygt 10 år gamla.

Nedan en illustration av Fersenska mordet 1810 – en tidigare politisk lynchning:

Mordet på Axel von Fersen har senare kommit att beskrivas som ”Den svenska vanärans botten”[källa behövs]. Många förhördes, men få dömdes i rättegången. (Wikipedia) Jämför gärna med Daniel Suhonens  (S-debattidningen Tidens chefredaktör) litet mer försiktigt avvaktande ord i dagens SvDJust nu pågår någonting som med all sannolikhet kommer att gå till presshistorien, och kanske också den politiska historien, som ett av alla tiders mest avgörande mediedrev och politiska skandaler.

Sudden, som skrivit många reseräkningar men först nu förstår varför de var så viktiga och krävde så många byråkratiska krumbukter – prima käk för hyenor. Inte bara journalister utan även lekmän blir hungriga när de möter uttryck som ”fingerad resa”.

Annonser

Responses

 1. Hej

  nu skall jag ner i källaren och hämta en Bigglesbok och läsa för min 9-åring. Skall bli spännande att se hur de håller idag. Jag älskade Biggles och det var nog här flygintresset väcktes

  Hans

  Gilla

 2. Hej Hasse! Jag tror nog böckerna håller än för din och min generation (två-tre decennier skiljer det väl), även om min erfarenhet är att varken mina barn eller barnbarn uppskatter mina barndomsböcker eller sådana leksaker som var vanliga på min tid. Själv regredierade jag ibland i 40-årsåldern när jobbet kändes alltför dj-vligt till mina Bigglesböcker. Bättre än sprit är dom!

  Jag var nyligen uppe på vinden hos min äldste son. Vad mycket de samlat på sig under ca 15 års samboende! Stora mängder av de två barnens leksaker, (förutom den server-dator äldsta barnbarnet har). Någonstans där ligger nog ”Biggles flyger norrut”.

  Sudden

  Gilla

 3. Hej Lars et al,

  Biggles! He was my favourite when I was a small bit younger. I had all Biggles books and I wrote a letter to and got a very nice reply from the author, Captain W E Johns. I think his books inspired me to make a career in aviation. I did not become the dare devil pilot I thought I would be but aviation has treated me very kindly all my life.

  One of the Swedish papers I read had the title for the article ‘Får Johult sitta kvar?’ Sitta kvar? When I went to school in Sweden I was sometimes warned that I would have to ‘sitta kvar’ because I did not perform as expected. I now read in the Swedish papers that ‘Johult får sitta kvar’ which, according to my olden days Swedish, suggest that he has not performed as expected. After all Skr 140000.00 is, as Johult’s lawyer suggests, a ‘bagatell fel’.

  If it is good for the goose it is good for the gander. You guys have now got your extended privileges.

  When I travelled on behalf of the airlines that I worked for or the airlines that looked for my services I had to declare every penny spent and support it with a receipt. 140000 Skr off the mark? I would have been dead and never had a hope of getting a job in aviation ever again. But, then again, I am not in any elevated position.

  In the good old days, when one had to stand up to ones honour, British members of parliament who overstepped the line were given a bottle of whiskey and a revolver with one live bullet. There was never any doubt when the offender put a full stop to his mistake.

  That was, of course, when the morals guided you. Where are the morals these days?

  Thinks Erik who thinks that money, these days, can dissolve you for any crime.

  Gilla

 4. Hej Erik!

  Det måste vara svårt att begripa Juholt-affären bara genom vad tidningarna skrivit. Svenska tidningar, även morgontidningarna, har blivit ganska lika brittiska tabloider.

  Juholt har inte lurat till sig några pengar men folk har ”upplevt” det så. Politiker skaffar sig ju girigt förmåner som vanligt folk inte har o s v; det vet ju ”alla”. Folk är avundsjuka helt enkelt. Han fann därför det bäst att betala tillbaka pengar han haft rätt till. ”Att muta” skulle sådant kunna kallas i andra sammanhang.

  De flesta människor skulle bli f-bannade om chefen en dag sa ”jag ser att din fru börjat jobba. Bra, då kan vi sänka din lön, för ni har ju ändå inkomster så att det räcker.”

  Vi får se hur länge Juholt ”sitter kvar”. Han är en mycket god och van talare men är nog inte så van eller kapabel vid att leda en så splittrad skara som det socialdemokratiska partiet, och han ger också ett lätt slarvigt intryck. Det är ganska klart att den sk-t han fått på sig till en del kommer från motståndare i partiet.

  Jag hörde på radio ett samtal mellan Aftonbladets chefredaktör och en mer seriös skribent i tidningen (Dan Josefsson, se artikel nedan). Chefredaktören hade en ganska nonchalant syn på vad som är sant och vad som är falskt. Har ett påstående nyhetsvärde så kör man på. Sanningen och verkligheten kommer i andra hand.

  En artikel som något belyser varför det blivit så rörigt: http://www.aftonbladet.se/kultur/article13780279.ab

  Jag har tagit fasta på Juholts goda sidor, det behövs en litet friskare ton i den politiska debatten. Därtill har jag ju själv råkat ut för liknande fula attacker som Juholt; att få en massa anklagelser från SFF-forummoderatorn som inte var särskilt sanna eller hade med forumreglerna att göra. Men SFF-medaljen har jag kvar!

  Sudden

  Gilla

 5. Det måste kännas bittert för en gammal sosse och kommunist när det visar sig att ens idoler är korrumperade. Bättre då att inte ha några idoler alls.

  Gilla

 6. Hej Du!

  Man får acceptera att livet inte är rättvist, att folk ibland sviker (vilket jag inte tycker Juholt gjort; snarare har väl partiet svikit) och annat elände. Själv tycker jag inte Juholt verkar mer korrumperad än oss andra. Problemet för vänstersinnade är vad S-partiet skall stå för och om det längre behövs. Även de flesta andra partier är ju inte vad de varit utan famlar vilset omkring.

  Om man nu skall snacka politik här.

  Och alla är vi väl glada om vi kan importera något från USA och komma undan tull och moms. Till exempel. Förr gällde de att få några flaskor extra genom kontrollen på Arlanda.

  Såna är vi.

  Sudden

  Gilla

 7. Hej
  Måste säga att även jag lite drogs med i lynchstämningarna. Samtidigt intressant att följa hur ett drev fungerar. Vi får se hur/om det går. Han har aldrig varit minister eller chef. Hans ekonomiske talesman känns lite skakig. Men vad vet jag? Sånt kan vända.

  Intressant på P1 igår om hur många som förutspådde hans omedelbara avgång på torsdagen. Flera av dem hade säkert egna agendor. Inte lätt vara journalist heller och kunna se bakom olika uttalanden. Men det skall de ju vara tränade för

  Hans

  Gilla

 8. Hej Hans!

  Jo visst dras man med.

  Waidelichs mamma var tydligen central i Hyresgäsföreningen i Stockholm, det är väl där jag sett namnet. Blandade nog ihop det med den som en gång drev/försökte driva skidlifteriet på Högdalstoppen.

  Anders Borgs kunskap i ekonomi är visst inte så stor som han lyckas ge sken av. Det gäller att kunna tala väl!

  En av SVT:s inrikeskommentatorer var häromdagen helt utom sig. Det lyste så klart igenom att hon var f-bannad att drevet inte lyckats fälla Juholt. So much for SVT:s ”saklighet”.

  (Nu försöker andra, i exempelvis DN, fälla Carl Bildt. Ett större vilt än Juholt. Större hornkrona.)

  En elak tanke jag haft är att vi kanske skulle låta några journalister som exempelvis Jan Helin, Mats Knutson och Kerstin Holm avlösa Isaak, Schibbye och Persson där de nu försmäktar i östafrikanska fängelser. Som ett bevis att journalister menar allvar med sin ”kamp för yttrandefriheten” och inte bara pratar strunt.

  (Är det någon som förresten vet vem som är Schibbye och vem om är Persson på de bilder man ser i medierna?)

  Sudden, som ofta känt sig litet motvalls. Men det kanske vi alla känt oss som?

  Gilla

 9. Every weekend i used to pay a visit this web page, for the reason that i wish for enjoyment, since this this web page
  conations truly nice funny data too.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: