Skrivet av: Sudden | 2011/10/18

Tillbakablickar

Henning Sjöström har avlidit ser jag. En gång en mycket omtalad advokat, kommandes från en enkel bakgrund i Västerbotten. Slog sig fram. Litet ovanlig. Omdiskuterad, svårplacerad, kallades av några för ”Henning Penning”. Gift med en yngre jurist, mycket vacker. Kerstin Sandels. Det är inte stadsbud hon är som man först kan tro!

En gång för ca 20 år sedan har jag mött de två. Jag och en ny kvinnlig bekantskap, Ingalill,  promenerade i Dalarö, en av nejdens inte alltför många turistsevärdheter, dit jag gärna tar mina gäster. Mot oss på Birger Jarls väg, där det finns eleganta (och dyra!) gamla sommarvillor, kommer så ett par. Jag har mest ögon för den eleganta kvinnan samtidigt som jag försöker vara trevlig mot mitt eget sällskap, tills jag först på tio meters håll uppmärksammar att mannen i hennes sällskap är Henning Sjöström!

Apropå dyra träslott för 8 miljoner har en annan norrlänning, Liza Marklund, i ett lättsamt kåseri konstaterat att hon för ett garage på Kungsholmen fick betala lika mycket som för en herrgård hemmavid. Ungefär åtminstone. Detta borde effektivt göra slut på allt tjafs om riksdagsmän som skor sig. Det är dyrt i Stockholm!  Naturligtvis även för Stockholms infödingar. Vi bor trångt och har inga skjul och utrymmen för lantlyx såsom ett flertal bilar, motorcykel, gräsklippartraktor, hägnad för jakthundarna, mast med amatörradioantenn, fruktträdgård, båt, snöskoter, trädgårdsmöbler, utegrill m fl attiraljer som hör till livet på landsorten.

Konstigt nog har jag svårt att hitta egna foton från Dalarö att visa, mest för att bilderna främst visar någon person som är okänd/ointressant för bloggens läsare eller känns litet privata. Bilden ovan är tagen vid geocachande för två år sedan då jag letade efter en cache som alla anser enkel, men jag snodde runt som en tok jag. Efter bruk av diverse ledtrådar ”fann” jag den till sist, vid andra försöket. Men det var ingen sport, mest en trist erinran om hur dum jag är i huv’et.

Nå efter litet letande hittar jag dessa bilder från en utflykt i juli 2006 till Ornö från Dalarö. På färjan (privat) kunde man betala med mynt precis som på den gamla goda tid då konduktörer hade en redig läderväska med en rem över axeln. Det regn man ser från färjan på färd tillbaka mot Dalarö började falla på bilfärden hem strax efter Dalarö. Jag kan tänka mig att lille Samuel, då drygt två år, var litet förundrat över mörkret mitt på dagen och regnsmattret på biltaket:

Egentligen syftar rubriken ”tillbakablickar” på att det är i dagarna två år sedan jag hastigt och lustigt blev utsparkad från den flyghistoriska föreningen, efter att två månader tidigare ha fått föreningens förtjänstmedalj. Jag blev mycket förvånad och f-bannad över detta övergrepp. Jag var förhindrad att själv förklara mig på forumet, men jag hade vänner som undrade vad som stod på. Söker man på SFF forum efter exempelvis ”Despotism” hittar man en tråd som börjar med detta välformulerade inlägg:

Detta inlägg finns kvar på forumet  medan några andra inlägg raderades illa kvickt av moderatorn. Något enstaka sådant har jag lyckats spara. Det är svårt att få grepp på hur snacket gick ; bl a genom att det nog pågick i flera trådar som därtill omredigerades. När jag följer ”despotism-tråden”, ser man att liksom i Juholt-fallet finns påståenden som närmast är rena lögner, såsom att jag skulle ha varnats. Sura gliringar fick jag nog i många år från moderatorerna men ”ett flertal varningar” kan man knappast kalla det. Så har ju webmaster i mail, som finns publicerade på min webbsajt jämte mina svar, givit annorlunda förklaringar än dem han gett på forumet varför jag inte ansetts ha skött mig där. (I motiveringen till min medalj står ”hittat nya infallsvinklar åt flyghistoriskt kunskapstörstande medlemmar”. Ja, så kan ju mina påstådda ”forumregelbrott” också beskrivas.)

Jag får passa på att tacka Kenneth och andra som stöttade mig då för två år sedan. Innan jag fick igång bloggen, skickade jag mail till en gruppadress om ca 30 namn, ”Lasses Fan Club”. (Möjligen accepterades inte detta namn av alla mail-system!)

Jag har ännu full tillgång till forumet och ger ibland via mail e d (off-board) svar på sådana frågor där jag vet något, t ex senast om ett Mosquito-haveri, eftersom webmasters hot om att definitivt avstänga mig gör att jag helt avstår från att skriva inlägg där. Jag och de flesta normala människor undviker nog i de flesta sammanhang av ren självbevarelsedrift personer som begår övergrepp eller på annat sätt är knepiga; inte förstår vad ett webbforum är till för och hur man umgås där. Definitiv avstängning drabbade den person som dristade sig att skriva inlägget ovan och som har en god förmåga att finna talande ord men tyvärr kan även elände komma av denna hans förmåga.

Nå, själv har jag bara fått några få konstiga kommentarer under dessa två år bland de nästan  700 kommentarerna, av vilka nog jag själv skrivit drygt hälften. I bloggens början kom en enda kommentar av lätt skadeglad/sadistisk art, anonym förstås. Så finns ett par litet kryptiska meddelanden. På senare tid har det kommit en del rätt oförargligt konstiga inlägg (som jag ser det), under varierande avsändarnamn. Deras konstighet har måhända inte uppmärksammats av bloggläsarna. Jag vet vem står bakom, en person som jag känner sedan länge men som jag tyvärr inte begriper hur man skall samtala med. Hans låsta personlighetstyp är inte helt ovanlig.

Jag tål numera att bli ”beskylld” för att vara sosse eller kommunist (beror på dagens humör), för mig är det inget skamligt. Däremot var det avgjort olustigt när jag för några år sedan  fick samma ”anklagelse” på SFF forum av en anonym person. Jag kunde misstänka vem som var skyldig men trodde då inte att han var förmögen till sådana påhopp. Webmaster reagerade inte – vad jag minns.  Jag tror inte heller jag anmälde påhoppet.

Nu raderade jag inte inlägget från ”En illusion fattigare”. Vill någon visa upp sina egna mer knäppa sidor så är det hans sak. Man skulle av barmhärtighet kunna stoppa sådana inlägg men det innebär ett krävande gränsdragande och risk för sega diskussioner. Fru Ribbings behandling av dumma kommentarer är nog ganska bra.

Sudden

Annonser

Responses

 1. Hej Lars et al,

  I believe very firmly that when you write something you put your name under the text.

  If the author is so totally gutless that he or she can not do so the text, most likely, should not have been composed in the first place and the author must be compared with those who run around in the streets after dark dressed in hoodies and balaclavas.

  Erik Johansson.

  Gilla

 2. Hej Erik!

  Jo visst är det dåligt när en skribent vill förlöjliga någon men så inte vågar stå med sitt namn bakom. Nu vet jag i detta fall vem som står bakom påhoppet och jag känner honom och hans ”stil” rätt väl sedan länge, och jag bryr mig som sagt inte så mycket om vad han skriver just här.

  (Kanske jag har skrivit detta redan någonstans i bloggen.)

  Sudden

  Gilla

 3. Lars Sundin var tidigt, med sina ”icke svar”, och utsvävelser från ämnet, ett påtagligt irritationsmoment på SFF:s forum. Som jag förstod det gick det ut ett påbud från de besuttna att ”störa ut” Lars Sundin. Jag gick på det här och gjorde några smått ”förlöjligande” svar på Lars inlägg. Jag kan ju inte ångra det då jag då sällade mig denna uppfattning – Tyvärr! Jag är inte medlem i SFF, men som utomstående tycker jag, mina försyndelser till trots, att SFF behandlat Lars på ett helt vedervärdigt sätt… Först förtjänstmedalj och strax därefter en ”spark i röven”…
  Slutligen vill jag till Lars säga att; Skit i SFF framgent! Allt fler gör det!
  och med det skall jag självklart underteckna med mitt namn:
  Åke Hall

  Gilla

 4. Hej Åke!

  Tack Åke för detta! Jo, du var de första åren avgjort ett besvär för mig. Jag klagade hos webmaster som tycktes hålla med men jag tror han var mer intresserad av vissa andra saker man kunde misstänka dig för.

  Tonen på forumet har ju sällan varit så där värst hjärtlig eller uppmuntrande, men det tog ändå flera år att inse att det nog inte bara var vanlig brist på hyfs och vett som låg bakom det bemötande jag ofta fick. Eller att jag överhuvud taget inte bemöttes. Man vill ju i det längsta tro folk om gott.

  Jag skall inte ge några detaljer. Sedan är det så att jag knutit många trevliga kontakter genom forumet och därtill lärt mig mycket.

  Sudden

  Gilla

 5. Hej igen!
  Vad jag möjligen kan misstänkas för var att jag under åren 1971-1991 var en av huvudredaktörerna för den numera kultförklarade flyghistoriska tidskriften Kontakt! I vissa delar kritisk mot SFF…
  Det är för övrigt ett känt faktum att; ”de som en gång gjorde Kontakt är för all framtid brännmärkta av Svensk Flyghistorisk Förening” vilket tydliggjordes av en tidigare kanslichef. I de kontakter jag hade med Nils Söderberg verifierade han kanslichefens uppfattning men kommenterade det hela med att; han var en j-ligt bra ”springpojk”…
  Andra saker jag kan misstänkas för är framtagningen av vissa flyghistoriska böcker (bl a tillsammans med Bo Widfeldt) som exempelvis Saab 17 – den första konstruktionen, ”Vampire – reaepoken”, ”B 5 – störtbombepoken”, ”Hawker Hunter i Sverige” och ”Svenska Vingar 1, 2, 5 och 8. Därutöver F 9 Kungliga Göta flygflottilj – människor – miljöer – maskiner, ”Vingat vapen över Göteborg” – och nu senast; ”Flyget i Göteborg 100 År” vilken släpptes på bokmässan i Göteborg.
  För övrigt tror jag inte att jag kommer att misstänkliggöras för mer snedsteg i den flyghistoriska intressesfären till följd av min allvarliga hjärtsjukdom..
  Önskar dig allt gott framöver…!

  Gilla

 6. Hej Åke!

  Jo jag vet att du aldrig fått någon Söderberg-plakett, vilket är ”mycket förvånansvärt” för dem som känner till dina stora insatser för svensk flyghistoria. Jag har åtskilliga av de böcker du nämnt ovan samt ett tjog eller så nummer av Kontakt, bl a nr 104 där du berättar om Kontaktgruppen i Göteborg, hur den uppstod samt dess verksamhet under en 20-årsperiod. Alltid flygintresserad och läsande tidningar som Aeroplane, Flygrevyn och MACH började jag ägna mig litet mer åt svensk flyghistoria i slutet av 80-talet alltså åren innan Kontakt upphörde, och gick efter en del tvekan med i SFF 1991 där jag blev kvar i ca 19 år.

  Sudden

  Gilla

 7. Måste instämma med de andra. Kan inte så mycket om flyg, utom 3 månaders intensiva studier av Thulin (http://www2.landskrona.se/kultur/flyghistoria/), dessutom alltid på håll intresserad. Såg som liten ”tvesjärtarna” från F9 över Göteborg.

  Har aldrig varken frågat eller svarat på något i Forumet, har hållt mig borta sedan Du blev utesluten. Nu är det dags att eventuellt förnya medlemskapet. Får se om jag är med nästa år.

  Stig Kjellman

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: