Skrivet av: Sudden | 2012/03/08

Våren, hälsan och elektromagnetisk kompatibilitet

Ett litet tillägg gjort 10 mars i första stycket för att ge en helhetsbild.

Nu är jag hemma igen sedan ett par dagar efter en hastigt påkommen kontroll på sjukhus av hur det stod till med mitt hjärta. (Jag hade i augusti 2006 en lättare hjärtinfarkt och på hösten 2010 konstaterades att jag hade förmaksflimmer, så jag har anledning att kolla hjärtat då och då.) Jag hade känt mig allt sämre och sämre de senaste månaderna och så såg min husläkare dåliga mätvärden vid ett blodprov och ”sydde bums in mig”. Det visade sig att de mediciner jag tagit var olämpliga för mig och man har nu helt tagit bort (”satt ut” som medicinare säger; vi andra sätter bara ut barn i skogen) den mycket vanliga blodtryckssänkande medicin som det hela började med ca 2003. Då befanns jag nämligen ha högt blodtryck men med tiden sjönk det och de sista månaderna var det alltför lågt. Ytterligare ändringar har gjorts. En medicin som tillkom i november hade olämpliga biverkningar och togs bort även fast den gav den önskvärda effekt den skulle. Allt var väl inte medicinernas fel och tillkortakommanden, min kropp och mitt levnadssätt har ju också ändrats

Så det kan bli! Trots att jag besökt flera läkare för att få ”a second opinion” vilket lär vara klokt. Vilket dock inte gav något.

Nu får vi hoppas det går bra. Jag känner mig i alla fall mycket piggare än för 10 dagar sedan.

Handens närsjukhus var en faktiskt en trevlig plats. Kanske skriver jag ett inlägg om den och andra upplevelser av vår flexibla sjukvård:

Våren är på gång. Vängsö-fältet är vårmjukt redan, så här skrevs det 2 mars: Vängsö stängt för all trafik såväl flygtrafik som att köra bil på flygfältet. Det verkar vara en ovanligt tidig tjällossning på gång. Det är nästan omöjligt att gå på fältet till och med. Styrelsen vädjar till alla att respektera detta. Det vore synd att köra sönder fältet så att vi får skador som försenar en tidig säsongstart. Några dagar senare släppte man litet på stängningen; nattkylan medger viss användning. Men ej bilkörning.

Och det blir i år inget segelflygläger i Ottsjö vecka 11 och 12! Inställt för första gången sedan starten 1961. Det verkar som isen är för tunn längs stranden och väderprognosen är högst ogynnsam.

På biblioteket i går läste jag i tidningen Ny Teknik att flygets radionavigering och kommunikation vid Trollhättan-Vänersborgs flygplats störts av några stora elektroniska reklamskyltar. Problemet är löst nu enligt vad Elsäkerhetsverket säger på sin webbplats. Elsäkerhetsverket svarar för att s k elektromagnetisk kompabilitet (EMC) råder i riket mellan olika slag av elektronik (även om PTS och Teracom tar hand om ”rena radiostörnningar”). Här förbjöd man nu användning tills skyltarna ändrades så att den störande utstrålningen flyttades till andra frekvenser som inte störde flygets frekvenser och förhoppningsvis inte andras heller.

På den gamla goda tiden fanns en hel del statlig provning av elsäkerhet (exempelvis S-märkning) och annat. Numera låter man tillverkarna ”garantera” att deras produkter fyller de normer som finns. CE-märkning är ett exempel.

Televerket mätte störande strålning från olika slag av radioutrustningar men även annat. Jag fann en text i televerkets tidning TELE nr 2/1975  i mina hyllor där den energiske störningsmätningsspecialisten hoppas på en utvidgning av den 1972 år införda obligatoriska radiostörningsprovningen, som omfattade bl a motorfordon. Tänk så många störande halvledarbaserade prylar som tillkommit sedan dess och jag undrar hur normerna är utformade i dag. Alla digitala system med sina klockfrekvenser, all reglerelektronik. Som en kommentar i Ny Teknik säger: Totalt sett har störningsdimman i och omkring bebodda platser ökat enormt det senaste decenniet. Elsäkerhetsverket gör marknadskontroller och ålägger försäljningsförbud varje vecka, men det är ju en fis i rymden mot allt som väller in, och det är vi konsumenter som handlar. CE-märken är knappt värda klisterlappen, i de fall det är CE i sin originala betydelse, eller om det är China Export.

Här är den ganska speciella mätbyggnaden, ”Prärievagnen” kallad som fanns på parkeringsplatsen för Televerkets huvudkontor i Farsta. Den kunde nog skymtas från Nynäsvägen men finns inte längre kvar:

På bilden här nedan mäts en TV-mottagares störande utstrålning. Mottagare inte bara tar emot, de strålar även på diverse frekvenser vilket är svårt att undvika. Kanske  finns någon elektronikkonstruktör bland läsarna som kan berätta om hur svårt det kan vara med signaler som tar konstiga vägar eller smiter ut:

Mätantennen är den horisontella ”pinnen” några meter upp på masten vid bortre relingen bakom mottagaren. Fråga inte mig om de vertikala ”rören” direkt bakom mottagaren.

En gång störde motorfordonens tändstift och järnvägens luftledningar och mycket annat radiomottagningen av mellan- och långvåg. De högre frekvenserna för FM-radio, TV, mobiltelefon störs i mindre grad av sådant. Digitala system har därtill ofta en raffinerad modulering och kodning som inte störs så lätt som en ”helnaken” analog signal, t ex en kortvågssignal, som ju dessutom kan vara mycket svag. En sändaramatör i min närhet har fått bekymmer ser jag på hans blogg (HF=kortvåg):

Beware of plasma tv´s! They are intruders on our HF bands! My neighbour is the lucky owner of a 50″ plasma hd tv. This tv makes it impossible for me to use the hf bands. I have tried different antennas. A big antenna makes the situation even more worse than illustrated in the video clip above. I have read that it is almost impossible to cure this situation. I will not bother to tell my friendly neighbour. I am sure of that he then will throw away his tv. For sure, it is more important that he can use his tv than I can use my ham radio station. It is the manucturers of these bad designad plasma tv´s to blame.

I nästa blogginlägg är han dock redan på gång att undersöka en lösning som får mig att försöka minnas hur elektromagnetisk strålning är beskaffad egentligen. Hur fungerar egentligen den grej han testar?

Ja, nu har jag skrivit om något helt annat än jag planerat sedan länge och samlat stoff för. Så mycket att uppgiften har kommit att kännas nästan oöverstiglig. Det är då enklare att improvisera litet. Och så blev det ändå en del oväntad televerksnostalgi. Men Galloping Ghost är inte glömd!

Avslutningsvis en bild som Farstabor kan fundera på var den är tagen och begrunda hur där ser ut i dag:

En snygg jänkare tycker jag, men jag är inte helt säker på vad det kan vara för någon trots troget läsande  av Nostalgia.

Ett lästips om något helt annat; bilder från Europa (och Japan) tiden omedelbart efter världskriget.

Sudden

Annonser

Responses

 1. Är det möjligen Lincolns logo på navkapslarna?

  Gilla

 2. Hej Sven!

  Nja, mina tankar gick från början mot Plymouth-hållet och man kan väl finna likheter med en variant av Fury från 1976 (den i ”grusgropen”, i slutet av http://www.allpar.com/model/fury.html). Inte bara vad avser det lilla fönstret.

  (Fast en Oldsmobile Cutlass kan det ju också vara ser jag vid ytterligare googling. Kanske mer trolig. Kika på framdörrens nedre del, alltså bakom främre hjulhusen)
  http://www.cargurus.com/Cars/1975-Oldsmobile-Cutlass-Pictures-c8775

  Sudden

  Gilla

 3. Helt korrekt med Oldsmobile Cutlass. Jag ser att Oldsmobile hade flera logos och en kan mycket väl vara den på navkapslarna..

  Sen det här med medicin. Själv försöker jag klara mig från läkare och medicin så långt det går. Även jag lider av högt blodtryck och för det tar jag Hydroclorot ocgh Lisinopril. vilket är de enda mediciner jag tar. Jag kollar själv mitt blodtryck och eftersom det sköter sig går jag till läkaren en gång i året för att få recepten förnyade.

  Gilla

 4. Hej Lars and Sven,

  I think it is a good idea to have ‘second opinions’ when it comes to what the doctors tell you specially if the symptoms suggest that you suffer from something serious. In English a doctor is called a ‘practitioner’ and it is on your body they practice.

  I have always had two doctors. At present I have a very good Portuguese doctor and an equally good Chinese doctor practising Chinese medicine.

  I too suffered from high blood pressure and decided to have that double checked by my Chinese doctor. Case confirmed. In this case I opted for acupuncture treatment which has the additional benefit from not causing any undesirable side effects.

  It worked very well and my blood pressure is now staying within the range suitable for a man of my age.

  I also tend to use Chinese herbal medicines which are produced from natural products. These give no side effects and an overdose will not harm you. My second option is western drugs. One reason I prefer the Chinese medicines is that I believe that the Good Lord created all the things we need to survive here on earth including all the curative substances we need.

  Gilla

 5. Bra sagt, Erik,

  Jag ha en trestegsprincip när det gäller hälsa och hälsoprobem.

  1. Låt kroppen själv ta hand om problemen.

  Jag tror att Vår Skapare byggde in en självläkande process i oss och låter först kroppen själv ta hand om eventuella probelm. Om ett skärsår läker av sig självt, varför kan inte kroppen också ta hand om något invertes problem?

  2. Hjälp kroppen på väg.

  Min fru är rätt duktig på att känna till läkande örter och naturmediciner, så när vi tror det behövs hjälper vi kroppen ta hand om eventuella problem genom att ge den den näringstillsats eller naturmedicin den kan ha nytta av.

  3. Sök ”expertishjälp”, men försök utvärdera råden och medicinerna.

  Var på din vakt, speciellt här i USA, och försök kritiskt granska behandlings råd mm. Är råden för ditt bästa, eller är de för läkarens och sjukhusets ekonomskt bästa. Vid ett skede i livet var jag inte tillräkligt kritisk och blev då sänd från den ene experten till den andre och fick den ena medicinen efter den andra. Nu så här efteråt funderar jag på om läkarna inte fick betalt för sina referenser och bonus från läkemedelsföretagen.

  Erik, jag skulle gärna gå till en Kines, som praktiserar den typen av medicin, men har inte hittat någon här i trakten. Förresten som det är just nu går jag bara till läkare högst en gång om året för att förnya blodtrycksmedicinreceptet.

  Hoppas hälsan står er alla bi som läser detta.
  Sven

  Gilla

  • Hej Sven,

   Thanks for your nice commnets. I do no know exactly where you live but I found this address that may be of some help to you.

   http://www.orientalmedcare.com/index.html

   I have had excellent results from several consultations with Chinese doctors during my many years in S E Asia.

   Good luck,

   Erik

   Gilla

   • Tack Erik,

    Jag skall kolla detta närmare. Vill också kolla om min försäkring, Medicare, täcker del av kostnaden.

    Stay healthy!

    Sven

    Gilla

 6. Hej,

  bilden av er ”Prärievagn” får mig att tänka på det stolta skeppet HMS Orion http://commons.wikimedia.org/wiki/File:HMS_Orion_(A201).jpg

  Hälsningar

  Lars

  Edit av Sudden:. Som Lars H konstaterat i en raderad kommentar så ”fastnar” inte jpg-suffixet av någon anledning. Jag lyckas inte heller få dit det. Det verkar som att WordPress programvara inte gillar parentestecken i webbadresser i kommentarstext (men att det går för sig i själva inläggstexten). Försök med bilden http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f0/HMS_Orion_%28A201%29.jpg/1280px-HMS_Orion_%28A201%29.jpg istället. Det går förstås annars att lägga till ”jpg” direkt i adresslisten eller att för hand forma om adressens parentestecken så det blir http://commons.wikimedia.org/wiki/File:HMS_Orion_%28A201%29.jpg !

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: