Skrivet av: Sudden | 2012/05/18

Sett i Handen – samt litet kring Folke P Sandahl

Uppdaterat 19 maj 2012

På min potatis- och tomatfarm på min dubbelbalkong längst ned är nu totalt hela 93 knölar är på gång. Jag kompletterade litet samt kostade på mig litet extra fin jord till tomaterna:

Yrkesodlarjord, det ni! Här skall käkas tomater! Grönsaker är nyttiga sägs det även om just tomater och gurka är mest vatten. Bra är däremot rotfrukter har jag hört, så jag köper pliktskyldigast morötter och försöker infoga dem i mina maträtter. Därtill är avocadons fett ett bra fett har jag snappat upp, så jag kostar på mig några avocados då och då. Man vill ju leva för evigt.

Skämt åsido; två dödsbud har nyligen gripit mig:

Den tidigare FV-officeren Folke P Sandahl (”Palle Johansson”) hade en mycket välskriven sajt om hur man utbildar flygare så att de inte snart slår ihjäl sig, egna flygminnen, recensioner om marschmusik och annat som jag tipsade om på Nätkassen. Den försvann tyvärr för några år sedan och jag antog då att Folke P avlidit. Men det gjorde han faktiskt först nyligen i vår; tack Borneo för dina minnesord!

Anders J Thor minns jag som förste assistent i ämnet mekanik på KTH och bl a hans Lucia-föreläsning inför en fullsatt sal med teknologer för drygt 50 år sedan av hur man staplar klossar på ett sätt man först inte vill tro är möjligt. I och för sig något man kan visa lågstadieelever men är det Luciadags-eftermiddag är teknologer inte så skärpta.

Jag gör även annat. Vid ett besök i min närbutik upplevde jag sålunda följande dramatiska syn. Det både såg ut och lät:

Det handlade troligen om rengöring av ledningar ”för vatten och avlopp”. Det lät ordentligt (eller var det inbillning?) och det såg hett ut. Jag var förvånad att det inte fanns någon vakt i närheten, så dramatiskt var det. Jag gick rätt nära och blev bestänkt att ljummet vatten från det lutande röret. Det hela såg  lätt perverst ut eller om det nu var ett odjur från underjorden man kom att tänka på. En jätteolm kanske?:

Det luktade litet som när man höll på med armerad plast när jag byggde modellplandetaljer (motorkåpa) eller båtar men det gjorde inte jag.

Vid närbutiken kan man lämpa av ”förpackningsmaterial” och annat för s k ”återvinning”. Här ser vi hur Handen-borna offrar till den store sop-Guden med offergåvor som hängs upp på ett speciellt altare:

Man har sett liknande offergåvor i andra s k primitiva kulturer (jo jag är etnisk svensk). Här sköts altaret av ett företag vars trosbekännelse lyder ”Vi är ett expansivt processorienterat tjänsteföretag som erbjuder kundanpassad, konkurrenskraftig och miljöriktig avfallshantering.”

Jisses.

Kommer att minnas FN miljökonferens 1972 i Stockholm (”Skit-VM” kallade någon det). Dessa konferenser ledde fram till ett producentansvar för varu-förpackningars återvinnande  och till vår i dag litet besynnerliga ”sop-hantering” där man ibland alltså måste ”offra” enligt bilden. Nej tacka vet jag forna tiders sopnedkast som därtill kan användas även för andra ändamål. (Måste ha varit en hemsk upplevelse. Den s k fyllan och villan?)

Denna konferens drog till sig ”hippies” som kamperade på Skarpnäcks flygfält. Vi bodde i närheten sedan två år. Det spelades nattlig musik men särskilt störda var vi egentligen inte. Jag har inget minne av att vi tittade närmare på lägret eller ens begrep vad det var. I alla fall minns jag nu inget; vi var fullt upptagna av vårt då ganska nya radhusliv med två små barn. Några länkar visar hur ”historiskt” lägret var:

http://www.arbark.se/2012/05/utstallning-hippielagret-pa-skarpnacks-flygfalt/

http://www.stockholmsfria.nu/artikel/21512

http://www.trafikminnen.se/konferens_sthlm_B_1972.html (Notera Pan Am:s butik  mellan Operan och Sankt Jacobs kyrka i den första bilden. Så här ser det ut idag.)

Jag har berört detta läger på Skarpnäcks flygfält i tidigare inlägg.

Sudden

P.S (tillagt 19/5-12): Jag sökte efter något av eller om Folke P Sandahl, flygutlärningsspecialist, personutvecklare m m, som jag kort nämnt i texten. Här finns litet läsning:

http://www.xn--f5kamratfrening-htb.se/historiska%20filer/sandahl.htm  (egna tidiga minnen av FV och flygutbildning och av F 5-chefen överste Widmark och litet om flygutbildningsprinciper)

http://people.dsv.su.se/~jpalme/qzkom/fritt-forum-8101-k10009.html (en diskussionstråd på ett ”forum” för över 30 år sedan, modererat av vår förste kände IT-person Jacob Palme, där bl a flygsäkerhet och vissa psykologiska aspekter därav diskuteras. Sök på Sandahl.)

http://www.vanersborgssonersgille.se/pdf/2003/2003.pdf Liitet Vänersborgshistoria med tre flyghaverier i staden under första världskriget. Texten börjar på sid 13. Porträttet nedan med text är hämtad från Vänersborgs söners gille:

I Flygvapenmusei årsbok 1996 ”Ikaros” skriver Sandahl om ”Flygutbildning förr och nu”. Sandahl var drivande när det gäller användandet av ett djuppsykologiskt urvalstest, DMT, Defense Mechanism Test, vid urvalet av flygförare.

Annonser

Responses

 1. ”Yrkesodlarjord”! Det låter fint det, men har du verkligen rätt att använda den. Du har väl varken utbildning eller legitimation som yrkesodlare?

  Gilla

 2. Hej Sven!

  Det har du rätt i! Kanske kommer potatis- & tomatbranschens organisation och trädgårdsarbetarnas fackförening att demonstrera framför min balkong?

  Å andra sidan, när jag läser på säcken med Yrkesodlarjord står där att det är företaget Blomsterlandets bästa jord och ”En blandning råvaror som är sammansatt av fackmän med mångårig erfarenhet. Detta ger…”. Jag tolkar detta som att det erfarna yrkesodlare som lagat jorden enligt sina bästa recept. (Jo, det kan tolkas litet mer makabert…)

  Man frågar sig onekligen vad det är för förmågor som satt samman de många andra jord-sorter företaget säljer…

  Sudden 😉

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: