Skrivet av: Sudden | 2013/01/28

Bildskoj

På mitt skrivbord har samlats bilder som det kliar i fingrarna att visa och därefter kunna slänga bort.

Nyligen påstod jag att ett diagonalt element gav kraft åt en bild, något jag hört min yngste son säga, med 5 års studier på Konsthögskolan bakom sig. Det verkar vara ett vanligt knep i exempelvis för-stalinistisk och även senare sovjetisk affischkonst:

Sovjetgranat

Notera vad kvinnan har i fickan. Sysslar man med granater har man förstås ett skjutmått 😉

Här ett ytterligare exempel:

Sovjetattack

Och ett till:

Koosmonaut

Tjaba! utropar visst ungdomen numera.

Ett senare exempel, också österifrån men också med en viss ”arisk” 30-talstouche. Affisch avfotograferad i August Horch-museet i Zwickau i april 2005:

Gesteigerten_Kraft_2005

Detta museum var bara en enda av de många teknikhistoriska platser som salig Lennart Arjevall och Sten Wahlström förde en grupp historiskt intresserade till i slutet av april 2005. Man tackar.

På ett museum i Berlin under samma resa såg jag dessa uppfostrande 30-talsaffischer. Arvet från tyskt segelflyg levde kvar länge i Sverige och ett motto som  ”Att flyga kräver mod, beslutsamhet och uthållighet. Ärad är den tyska ungdom som vårdar dessa dygder” hyllar samma dygder som dagens svenska idrottsrörelse för ungdom. Som ju varit i blåsväder.

Säkert förekom diagonalen även i den icke-socialistiska världen men jag fann faktiskt inget bra exempel.

I den yra som rådde efter bolsjevikrevolutionen innan friheten snöptes skapades många konstverk. Vladimir Tatlin föreslog ett 400 meter högt torn i Leningrad till socialismens ära och som skulle bräcka Eifeltornet, men det blev aldrig uppfört:

Tatlin's_Tower_maket_1919_year

En modell av tornet finns även i Stockholm på Moderna museet. Tatlin levde till 1953, man undrar vad han ”producerade” efter ca 1923. Ett av hans intressen var att kunna flyga som en fågel.  En något fåfäng idé men det gällde väl att härda ut.

Här ett frimärke från år 2000, förvånansvärt nostalgiskt fast de framfusiga under den jovialiske” Yeltsins ledning av landet redan i flera år kunnat plundra landet på dess tillgångar och förstås vänt de gamla idealen ryggen:

Russia-2000-stamp-Tatlin_Tower_and_Worker_and_Kolkhoz_Woman_by_Vera_Mukhina

Ett torn behöver alltså inte vara en stelt rak pinne, det såg vi också från TV-sändningarna från de olympiska spelen den gångna sommaren. Här en skapelse i Tatlins stil, ja kanske ännu mer omvälvande:

512px-ArcelorMittal_Orbit_at_night

Denna ”skulptur/utsiktstorn”, ArcelorMittal Orbit, är 115 meter hög och is Britain’s largest piece of public art and is intended to be a permanent lasting legacy of London’s hosting of the 2012 Summer Olympics, assisting in the post-Olympics regeneration of the Stratford area.

Jag hade egentligen tänkt komma in på de svåra begreppen ”upphovsrätt” och ”copyright” som vad gäller bilder fördunklar livet för oss som publicerar oss på Internet. Andras tankar och text får man däremot rätt så fritt använda. Men bilder det är konst det si – aja baja. Till att börja med en skräckhistoria om vad en envis upphovsrättshävdare för drygt 10 år sedan ställde till med för en tysk ”modellflygguru”, Martin Hepperle, som säger:

... Recently I received a letter from German lawyers which forces me to pay about $2000 for copyright infringements. I had placed a small picture of a map on a personal web page to illustrate the location of my flat which I wanted to sell through an internet ad. This map was scanned from a city map, which I had bought 12 years ago. While I can accept my fault without problems, I am disappointed about the way how individuals are being ripped off today.

Hepperles klagan är hämtad härifrån. Det löste sig. Jag tror världens modellflygare samlade in pengar eller om nu kartförlagets jurist sansade sig.

Jag tror att jag varit hyggligt laglydig vad avser bilderna i detta inlägg men det är ibland delikat. Bilder som många anser är allmän egendom och hör till vårt kulturarv, vill ändå vissa personer/organisationer ha rätt till. Än har jag mina sympatier på den ena sidan, än på den andra i sådana tvister. Känslorna kan bli mycket starka i ”upphovsrättstvister” som inte sällan handlar om annat som ”min f d make skall minsann inte få…”

Själv blev jag purken när jag såg en känd SFF forumskribent påstås ha copyright till en bild jag tagit. Jag hade inget emot att den visades på webben utan angivande av mitt namn men att det påstås att någon annan har rätt till bilden upprörde mig. Sajtägaren rättade till det hela någotsånär (varför involvera SFF på vars forum jag visade bilden?) men inte helt konsekvent. Det är väl svårt att hålla ordning på en stor sajt där samma bild visas på fler ställen.

Och även svårt att hålla ordning på ett bildarkiv. Bakgrunden till mitt tänkta inlägg om upphovsrätt var nämligen just att det nyligen på Facebook påpekats att vissa Mustang-bilder i SFF-arkivet rimligtvis hade en annan upphovsman än vad som anges. Men det måste ju vara svårt att veta vem som tagit en bild som en arkivdonator hittat i en skokartong eller album där hemma. Bilder som kanske dessutom tidigare har publicerats i decennier.

Mer kommer.

Sudden

P S. Apropå lutande liner berättade en SVT-ingenjör för mig att en linje snett uppåt höger uppfattas som något stigande. Men lutar den uppåt vänster går den nedåt.

Så fanns det olika idéer om en nyhetsuppläsare skulle vara placerad till vänster eller till höger i bildrutan.

Annonser

Responses

 1. Hej Lars et al,

  I have done a bit of pondering on lines going up or down. I wonder if it has anything to do with graphs? Imagine a graph showing the profit an organisation makes. This graph, of course, is displayed in the office of the director. An idea I have got from several cartoons. If the profit declines the line drops from the left hand side of the graph towards the bottom of the display. This is a negative situation. On the other hand, if the profit increases the line heads towards the top right hand corner of the display. A positive situation.

  Thinks Erik who enjoys Spring in Portugal and the first flowers on the plum treas.

  Gilla

 2. Hej Erik! Här har vi just nu litet slaskigt väder men snön blir kvar. Vi har en fin vinter tycker jag, tråkigt bara att jag inte längre kan njuta av den. Fast egentligen var ju skidåkning hemmavid de sista decennierna inte så roligt när man blivit bortskämd med fjällen.

  Jo, när det gäller diagram över hur någonting utvecklas är ju lutning uppåt höger bra (i allmänhet). Tidsaxeln går ju åt höger. Jag antar att så även så görs på diagram/grafer i arabiska texter, där man ju läser text från höger till vänster men jag har inte kollat. Jag tror inte japaner vänder på graferna heller (och de läser ju därtill från vänster till höger).

  I en bok menar bildspecialisten Peter Ward att vår tolkning av en lutande linje har att göra med att vi i västerlandet läser från vänster till höger.

  http://m.friendfeed-media.com/960be2ef589691f58cd7a538b38d361becc5ef53 (sök på ”uphill”)

  Men det kan ju finnas andra förklaringar.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: