Skrivet av: Sudden | 2013/04/27

Varför är allt en trasa

”Varför är den goda dum – varför är den kloka ond – varför är allt en trasa.” skrev en gång Carl Johan Love Amqvist (1793-1866), en av de första begripliga författarna  i vår historia.

Den senaste tidens uppståndelse kring den ryska flygövningen, socialdemokraternas hattande med en person som först valts in men sedan sparkats ut med fler händelser ger många tillfällen att begrunda tillvarons eländigheter. Hur folk slingrar sig, gör pudlar, inte vågar stå för sin sak. Mediernas ofta dolda agenda. SvD:s militär-rapporterande Mikael Holmström är nog duktig, men vart syftar han egentligen? Något sakligt rapporterande är det inte alltid frågan om även om jag fick intrycket att han var sansad vad avser ”Stasi-tjafset”. Och när får vi se en makthavare som öppet vågar be en journalist att dra åt h-vete i stället för att småljuga eller göra en pudel? Nå, man skall aldrig skriva eller handla  i affekt if possible – man ångrar sig.

Men först litet roligare saker: Jag skrev senast om mitt barnbarn Jespers insats att fixa min dator, jag tycker hans insats var förnämlig. Jag visade också en bild från FV-sommarläger 1951 på F 6 där jag var med. Det slår mig att jag då faktiskt var yngre än Jesper är nu.

I morgon fyller ett annat barnbarn, Samuel, 9 år. När jag betraktade det lilla paket som innehåller min present slog det mig att man kunde göra något kul med det:

130426_Samuel-present

Jag har senare lagt in speglingar i vindrutan. En högst enkel klipp-och-klistra-grej. En vän skickar mig Fiddlers Greens kartongmodellritningar (som jpg-filer) men jag har skam till sägandes inte gjort någon sådan modell.

Datorn går rätt snällt och blir funktionsmässigt alltmer lik sitt forna jag i takt med att jag återfinner de rätta  inställningarna. Efter ett febrilt testande av olika knappar kunde jag åter se vilka ”dolta adressater” jag sänt mail till. Ett sådant till synes enkelt letande är mentalt mycket påfrestande. ”Dolda mottagare” är i och för sig en diskutabel funktion – jag vet.

Dock har jag problem med mina back-up-diskar jag gjort genom åren, och vidare var i natt plötsligt bokmärkesrutan i Explorer bara borta. Efter mycket knappande fick jag fram den men inget fanns kvar i den! En gång för länge sedan lyckades jag överföra bokmärkeslistan från Explorer till Chrome, men efter ihärdigt knappande gav nu jag upp och har börjat bygga en ny lista från scratch. Kanske jag skulle tillåta Jesper att fjärrstyra min dator för att fixa fel! Jag har förresten ännu inte hört något från banken om jag skall betala för vad kortbedragarna, som fjärrstyrde min dator, lyckades få ut från mitt bankkort när jag var litet väl godtrogen.

Jag har även problem med min fasta bredbandstelefon som fungerar ytterst sällan, på något sätt verkar det bero på min datortrafik. Nyss ringde min f d hustru på mobilen för en gångs skull. Den fasta telefonen är avstängd för den verkar störa datorsurfandet. Hon sa när jag nämnde mina problem att det var många grannar som hade samma telefonproblem som jag. En tröst, som dock försvårar mina överväganden att släppa denna fasta telefon som ändå låter bättre än mobilen. Min fasta telefon har även oskicket att efter det jag slagit de tre första siffrorna och gör en liten paus för att kika på lappen med numret, säger en förnumstig kvinnoröst ”det nummer du slagit är för kort”. Tack, det vet jag nog! Konstigt nog verkar det inte gälla alla nummer. Att ringa Fröken Ur (still alive, det trodde jag inte) går således bra utan att jäkta med knappningen.

I natt försökte jag via Google Chrome hos SvD ta reda på vad Thomas Bodström tyckte var illa med S-partiet. Men det gick inte! Jag fick upp reklam för att abonnera på SvD, och när jag sa nej tack, skickades jag tillbaka till startsidan och klickade jag återigen där upprepades ”erbjudandet”! Prövade då Explorer, och där tilläts jag läsa artikeln. Jag hade först trott att SvD hade tagit ett radikalt grepp att få folk att betala för vad de läser på Internet. DN har ju nyligen gjort det och det är mycket irriterande. Visst förstår jag tidningarna men man blir titt som tätt besviken och sur. F-bannad till sist.

Felet är kvar efter 12 timmar – kanske det är min dator som bär skulden.

Vissa mail varnas det nu för, bl a från Facebook och ibland från en vän i Portugal, de kommer upp i rött. Förresten, varför inte en bild från Portugal där jag var på ett EBU-möte i Cascais utanför Lissabon i mitten av januari 1994:

Cascais_drakflygare_1994

Fler bilder här och här och här. Så härligt med det sydeuropeiska ljuset när man har haft nordiskt halvdunkel med bara några kortar glimtar av en svag sol under flera månader. Jag tog mig också med Googles hjälp nu en tur i Cascais men jag kände inte alls igen mig. Mycket har hänt på 19 år (EU-pengar?). Ett flygvapen har man ännu, med F-16 jetjaktplan (drygt 20 i bruk) och ungefär lika många Dornier Alpha Jet skolplan. Egentligen vore det enligt min vän bättre med vattenbombare för skogsbränder vilka är ett konkret problem. (Det finns/fanns ett italienskt företag som specialiserat sig på vattenbombning.) Portugal var in på 70-talet en kolonialmakt med över 800 flygfarkoster av olika slag. Nedan en Corsair II från 1984 som tidigare flugit i US Navy:

Portugese_A-7P_Corsair_II_in_flight_c1984.jpeg

Irland har då en mer anpassad  ”flygstyrka” med de plan man behöver för havsövervakning, transportändamål och annat smått och gott.

Och då är vi inne på Sveriges luftstridskrafter som inte är så stora längre. Hur mycket vi orkar med är ju förstås en militär hemlighet, men allt hemlighetsmakeri kan orsaka förvirring även på den ”egna sidan”, t ex bland riksdagsmän och säkert ministrar också. Jag tror det var fler än jag som tänkte att de mystiska militärplan som dundrade in över Gävle härom dagen kanske var ryska! Varken FV eller LFV sade sig först inte känna till några sådana flygningar vilket orsakade tidningsrubriker. Nå, sedan tog en FV-informatör på sig skulden att inte ha informerat sig.

Händelsen visar hur snabbt ett rykte skulle kunna uppstå när en myndighet har en kultur att inte vara öppen med information. ”Folk behöver inte veta det de inte har att göra med”. Och att ”alla” blivit så upprörda av den ryska övningen är väl ett bra exempel på hur en enda journalist kan ”slå till” om han vill. Egentligen har ju inget nytt hänt…

Litet läsning: Först är det mystiskt i Aftonbladet och Gefle Dagblad innan klarlägganden senare kommer i Arbetarbladet , Gefle Dagblad och Aftonbladet.

Som vanligt var några läsarkommentarer rätt kul. Någon var glad att höra stridsplan, det är minsann inte så ofta nu för tiden.  Och visst är det tacksamt med politiker, ledarskribenter, faktajournalister och guldgalonerade militärer som avslöjar sin okunnighet eller oförmåga att göra sig hörda. Eller sin maktlöshet. Försvaret väcker ofta så starka känslor att det är svårt att lugna vissa personer och att bemöta en journalist som utnyttjar folks oro.

Det har påmints om att man med en app till sin mobil kan följa alla flygplan; man behöver inte skicka upp några Gripen. Nu är det väl dock så att militärer ibland struntar i elementära flygregler och flyger i  kontrollerat luftrum utan transponder. Själv tyckte jag att svensk luftbevakning kunde ha slagit en signal till ryssen och sagt ”vi ser er allt på (primär)radarn”. Jag kom också att tänka på den danske ”tok-politikern” Mogens Glistrup som föreslog att ersätta den danska försvarsmakten med en telefonsvarare som på ryska förklarade ”vi ger oss”.

Bloggaren Cornucopia har också fått ihop det bra på sin blogg. Han, alltså Lars Wilderäng, har förresten nyligen kommit ut med en bok ”Midsommargryning” som Chefsingenjören skrivit om.

Sudden

Annonser

Responses

 1. Hej Lars et al,

  Odd that this blog came up at the time it did. We had our first serious forest fire yesterday at a place some 20 minutes by car from where I live. The helicopters from Proteccion Civil with their buckets hanging underneath sorted it out. I did not see any F16s but the fire happened, of course, after office hours. Forest fires are the most fearful things I have ever come across. I was a voluntary fire fighter when I lived in Australia and I have been out fighting a number of these fires. Eucalyptus trees are the worst as they do not burn. The hot weather makes the sap raise up as steam(you can see it) and this steam does not burn. It explodes. Portugal is full of eucalyptus trees and I have seen forest fires jump a kilometre or more. The heat from these fires is phenomenal. After leaving Australia my ex colleagues were out fighting a fire with the 6 wheel drive tanker I used to drive. They got caught in the fire, did the right thing to cover themselves up on the floor of the vehicle but the fire was so intense that it broke the windows and sucked the crew out of the vehicle. They all died. Would I love to see these F16s being swapped for a few Bombardier Fire Bombers.

  Thinks Erik who is happy to have escaped alive from some hairy situations.

  Gilla

 2. Hej Erik! Jag kom att nämna skogsbränder eftersom du nämnt det i ett mail jämte det irländska flygvapnets inriktning på andra faror än konventionellt luftkrig.

  Om eucalyptus-träds farlighet när det börjar brinna kan man läsa mer om hos Wikipedia:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Eucalyptus

  Och så här minns jag eucalyptus:

  Så olika det kan vara…

  Gilla

  • Hej Lars,

   Yes, it just happened that we had the first forest fire as your blog came up. Coincident, most likely. And I got a good laugh looking at the eucalyptus you remember. The picture brought back memories. I used to buy these because liked them, not for their medical effect.

   Erik.

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: