Skrivet av: Sudden | 2013/06/21

Några kustartilleriminnen

Information (länkar) om Allan Arnström tillagd 28 juni-13.

Det är kul att studera vad bloggbesökare har sökt på när de kommit till mig. Exempelvis ”befäl på KA 2”. Här några jag minns från min tid på Mekanikerskolan 1963:

Major Allan Arnström. Jag läste för ett par år sedan, 2006, några minnesord. En intressant uppväxt, omgiven av kvinnor. Här är vad Arnström en gång skrev om en av dem som senare skrev minnesorden över honom själv.

Så Kapten Juhlin. Några år senare står jag i en stockholmsk T-banevagn och in genom dörren kliver plötsligt denne man på på Gubbängsstationen. Jag ger mig ej tillkänna men han stirrar på mig känns det som, och jag stirrar stint tillbaka.

Löjtnant Björkered; ”grabbar, det finns frågor man inte bör ställa” var hans svar när vi ville ha hans välsignelse att rigga upp en läslampa vid sängen och han inte riktigt visste vad han kunde lova inför oss i elektriciteten faror och möjligheter väl så förfarna gymnasie- och civilingenjörer.

(Flagg)instrumentmästarna Nils Hamskog och Ulle Persson samt ytterligare en tekniker, kanske vid namn Johansson (orienterare vill jag minnas). Överfurir Johannesson (?) och ett till underbefäl som jag glömt namnet på, möjligen senare dödad av en backande lastbil. I alla fall var det honom jag tänkte på när jag läste en notis i DN om en dödsolycka på KA 2.

Hedersmän alla – var och en på sitt sätt.

Ulle in action. Jag tycker jag känner igen flera nackar. Är det månne jag själv längst fram till höger?

Ulle

Minns krokarna på ”stridsselebältet” som skrapade illa mot stolsryggstödet. Franska mörkgröna CSF analoga centralinstrument (Cig 704), med stora vridkondensatorer som beräkningselement. Se även här där man kan hitta en del efter litet bläddrande.

Här ett Arenco Cig 710, ett lokalt kommunalråd, ett Decca-PPI och en överbefälhavare. Bilden stulen från Femörefortet  där jag och min kollega Johan K genom att hålla instrumentet och dess radar fit for fight lätt skulle ha besegrat ryssen. Under en repövning orsakade ett vasst hörn på det lömskt nedhängande periskopet ett starkt blödande sår i min huvudsvål. Det syddes av en repövande tandläkare och jag fick ett ordentligt bandage om huvudet. När jag reste hem vid veckoslutet gick Johan K före mig för att förbereda min hustru.

710

Några bilder från Femörehalvön kan ses här. Mycket fin natur. Där finns även tre geocachegömmor, där jag vid ett besök härom året, 9 september 2009, bara fann en. Titta gärna på bildgalleriet.

Jag har skrivit om Femörefortet även i andra inlägg.

Mer för KA-freaks här och här.

Det är en fin tid just nu. Potatisblasten, mandelpotatis, skjuter i höjden alltför mycket på min lätt skuggade balkongfarm, medan bönorna länge tjurat (jorden alltför kall). Tomaterna utvecklas normalt.

Sudden


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: