Skrivet av: Sudden | 2013/11/28

Konsten att parkera en bil

Länge har jag tänkt skriva om mina försök att förstå P-betalautomaten på den provisoriska P-platsen bakom Karolinska sjukhuset i Huddinge. Den var helt obegriplig i början och vid de fyra första användningarna fick jag fråga de omkringväntande. Några höll med om att den var obegriplig, medan en kvinna svarade morskt att det är ju ingen konst. Bara läs anvisningarna. Jag frågade då om hon var läkare eller något annat intellektuellt högtstående. ”Jag är psykolog” svarade hon lätt irriterat.

Man trodde ju sådana begrep sig på människans tänkande och att man-machine interface är svåra saker. Vad man möter här är ett skräckexempel. Men mer därom i ett annat inlägg.

När jag var där senast för några dagar sedan upplevde jag att det är bara att stoppa in kortet och sedan går allt av sig självt. Så mycket grubbel i onödan! De skojiga knappar som finns behöver man inte trycka på. Automaten t o m vet själv om jag ska parkera eller avsluta en parkering! Konsten är främst att vända kortet rätt samt veta var man ska stoppa in det (och hur man lyfter undan skyddsluckan utan att ta fram en pennkniv e d) och var man ska plocka ut det lilla papperskvittot. För detta behövs smidiga fingrar.

Ett betalkort kan vändas på fyra sätt; det finns ju blanka små kvadrater på båda sidor och det är lätt att se fel. Tur att kortet inte är kvadratiskt! Nå, varje gång jag använder mitt kort tänker jag på denne man som varit bidragande till denna betalkortfiness:Guillou

Han drog  en gång en rolig historia vid ett möte, där enbart franska talades varför jag inte förstod ett dyft. Han skrattade själv så den var nog rolig. Men en duglig man, specialist emeritus: He developed cryptology in smart cards, for building security systems such as pay TV systems. He applied for more than twenty patents and is author or coauthor of more than fifty papers. He served as program chairman for Eurocrypt ’95 at St Malo, France. He is ”Ingenieur des Arts et Manufactures” (ECP 70) and ”Docteur Ingenieur” in Electronics for Telecommunications (Rennes, 1973). He is also very proud of a degree in celtic languages : Diplome Superieur d’Etudes Celtiques, Rennes 1974.

På min tid bar han inte det praktfulla skägget men var iögonenfallande ändå.

Trottoarkantsparkering är inte helt enkel. Här en imponerande prestation, hur gör man?

070427_Konstig_parkering

Allt var enklare förr. Kom att tänka på ett trevligt brev om parkering jag och några andra fick i januari 1999 (tror jag) från en kollega Lars Sonesson, som länge var verksam vid Internationella Teleunionen i Genève och bland oss svenska mötesdeltagare från Sverige imponerade genom sina ”kreativa parkeringar” i denna stad. Jag hittar tyvärr inte den bild jag trodde jag hade; en bil med vänstersidans hjul uppkörda på en mittrefuge så att det ändå går att komma förbi.

Lars S var från Skåne; namnet Sonesson går enligt Eniro inte norr om Dalälven med något enstaka undantag. Lika litet som Lapp-Lisa förekom söder om Hässleholm som Lars skrev i brevet. Jag ser att han ganska nyligen lämnat oss efter att ha parkerat inte bara i Genève och andra europeiska städer utan även i Höganäs där han även deltog i annan lokal debatt som man kan läsa här.

Här är brevet från Lars Sonesson om parkeringskonsten och olika slag av ”lapplisor”. En del layout har gått förlorad under en mer än decennielång vistelse i min dator.

Sudden

Annonser

Responses

 1. Sven i Vilda Västern har sänt mig en bild som visar hur man parkerar där:

  .
  .
  .

  null

  Jag lyckades lägga in en bild i en kommentar för första gången, men jag är inte säker på att någon annan än bloggaren kan göra det. Har bloggat i fyra år. En del lär sig långsamt!

  Gilla

 2. Kul att du lyckades sätta in fotot som jag tog för 40!!!! år sedan i Silverton Colorado.

  Vi använde varken bil eller häst för att komm dit, men väl tåg se

  http://www.durangotrain.com/?crcat=brand~dsngrr&crsource=adwords&crkw=d%26sngrr&crcampaign=9109160649&gclid=CLua_JKgxq0CFWcBQAodIhmJjg

  Här lite om Silverton

  http://www.sanjuancountyhistoricalsociety.org/

  As Ever
  Sven

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: