Skrivet av: Sudden | 2013/12/06

Gnäll men också ett julklappstips

Gårdagens bloggbesökssiffra, 48 visningar och 34 besökare, var den lägsta på länge. Visserligen skriver jag för mitt eget nöjes skull, men man vill ju bli läst. Nå, det går nedåt och jag börjar bli gammal och skröplig och skriver dessutom alltmer sällan.

Tittade på två frågor i matematik i den så diskuterade PISA-undersökningen och fann dem illa formulerade eller illa översatta till svenska. Man förstår om lusten att ta sig an frågan var låg. Dessutom skulle jag själv när jag var 15, inte ha klarat av frågorna. Vi hade inte kommit så långt ännu i matten om jag minns riktigt. Att formulera en matematikuppgift är inte heller lätt och språk, ev. översättning, språkförståelse och kulturskillnader spelar in. Det engelska ordet ”rate” brukar vara knepigt att översätta (hastighet, frekvens, takt, tal m fl).

Minns hur jag frågade en son när han gick näst sista året i tekniskt gymnasium med elektrisk inriktning om han han hört talas om modulering. Vad är det för något? var han svar. Idag är väl modulering ett mindre  diskuterat specialområde bland många andra i tele- och IT-världen. Men på min tid var olika moduleringstekniker en stor sak…

För ett år sedan visste jag inte vad infusion var. Ordet finns i en av PISA-frågorna om matematik men har skvatt intet med matematik att göra. Ordet ”dropphastighet” i frågan har inte med en fallande droppes hastighet att göra om nu någon nu var så dum att han trodde det.

Vad pyspunka och interpunktion är vet jag sedan barnsben, men vad är punktion?

Flygets årsbok” har nu kommit, nu under titeln ”Flyg idag”. Jag betar fortfarande av förrförra årgången (2011) och suckade just över det till leda upprepade påståendet i litteraturöversikten att J 21R spelade en viktig roll. Tja, smått patetisk var typen – men visst var den förnuftigt tänkt. Lärorikt – det s k sunda förnuftet leder oss ibland fel. Det gäller att satsa ”rätt” vad det nu är. Östen Mäkitalo kunde den konsten inom ett annat teknikområde.

Denna årgång verkar sig lik trots titel-ändringen. Många fina välskrivna artiklar av bl a Thorsten Fridlizius, teknikspecialister och trafikflygjournalister har jag läst genom åren i dessa böcker.

Årsbok

Sudden

P S. För att följa sidospåret om snillet Östen Mäkitalo. Erik Bratt har skrivit om hur han kom fram till ett ”pörte” i Tornedalen när han dumpit ner med sin B 4 Hawker Hart en gång ca 1940. Jag har fantiserat om det spädbarn Bratt nämner kan ha varit Östen M. I så fall ett möte mellan två blivande stora ingenjörer.

P P S. Those were the days. Östen med några andra förnämliga utvecklings-televerkare/Telianer 1995. ”Östen med resten” så att säga:

Gunnar_Betnér_50_år_16juli_1995

Annonser

Responses

 1. ”…jag börjar bli gammal och skröplig…” Det gäller att ”hålla ålderstecknen stångna”, som en radioreporter uttryckte sig idag. Jag läser alla dina inlägg Lars.

  Gilla

 2. Kreativ ordanvändning, ”stångna”. Tack för att du läser mig!

  Lasse

  Gilla

 3. Jag förstår inte skillnaden mellan visningar och besökare, men tycker inte du skall vara besviken över siffrorna. Jag är säker på att vi är många som uppskattar att du skriver, även om vi inte ”diggar” allt och kanske inte öppnar vareviga länk du tagit dig tid att lägga in..

  Jag vill bara säga: Keep up the good work!

  Gilla

 4. Hej Sven! Tack för trösten! Det är ju ganska naturligt att man blir glad när det är många besökare, samtidigt som man tycker det är synd att bra saker man skrivit inte är så besökta som de man tycker är mindre bra.

  Därför studerar jag den besöksstatistik jag får men som jag inte till fullo förstår. Men jag märker ju att när ett korsord i någon svensk tidning innehåller ordet ”kungavagga” blir det rusning till en bloggpost som primärt handlar om något helt annat (var flygpionjärerna lärde sig flyga). Vad som också ger besök är när en artikel i en tidning hänvisat till min blogg (genom att jag länkat till deras artikel i min blogg). Exempelvis gav mina enkla tankar om PISA-skolstudien häromdagen många besök från läsare av Ny Teknik.Tidningen hade över 160 kommentar till sin artikel f ö.

  Hur mycket nytta en besökare får av sitt besök eller sina tittar är en helt annan sak. Själv tittar jag in på andras bloggar mest för att se om där verkar finnas något nytt – men jag läser ju egentligen inget. Jag ger många länkar, en följd av jag skrev Nätkassen i SFT i många år samt som att det förhoppningsvis är en hjälp för dem som söker efter något och vill läsa mer.

  Så här definierar WordPress termerna visitor och view:

  ”The two main units of traffic measurement are views and unique visitors. A view is counted when a visitor loads or reloads a page. A visitor is counted when we see a user or browser for the first time in a given period (day, week, month). You may notice that weekly unique visitors is less than the sum of daily visitors for the same week. This occurs when the same visitor appears multiple times during the week.”

  Mer att läsa på http://en.support.wordpress.com/stats/

  Man inser av WordPress kommentar att det inte är lätt att tolka besök/visnings-statistiken, men den är viktig i kommersiella sammanhang och när man vill ”skryta” eller få ”presstöd”. Jfr den vikt som läggs vid Facebook ”likes”. Jag hade förresten en gäst i helgen som via min dator gick in på Facebook för att kolla vad som sas där. Många glada utrop hördes; hon skrev också själv litet. Ett sant socialt medium!

  Mer på http://en.wikipedia.org/wiki/Web_traffic

  Gilla

 5. Syns man inte, finns man inte – det vet en Facebookare…….

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: