Skrivet av: Sudden | 2014/03/07

Ett besök i staden – om Stig Claesson ”Slas”, Söderhallarna m fl minnen

Mitt förra inlägg om Gävle blev populärt, antagligen för att jag tipsade om det på Facebooks grupp för ”Gävle-diggare”. Jag avser fortsätta med Gävle, utgående från Gävleborgs museum förnämliga bildsamling på webben. Men jag väljer nu ett annat tema nämligen mitt besök på Ersta sjukhus för två dagar sedan, och speciellt detaljerna omkring och minnen som väcktes.

Det kom litet oväntat en kallelse till en datortomografi-röntgen, jag hade trott undersökningen (en kontroll av att en plommonstor ”förändring” i ena lungan var snäll) skulle göras först om några månader. Men man frågar inte; vem ska man fråga. Jag började planera resan; fanns månne ett bättre sätt att ta sig dit än senast då det blev en lång promenad från Södra station. Min förmåga att gå har minskat på sistone och jag nyttjar nu gärna käpp. Om det är ett sviktande balanssinne eller knä-artrosen (som jag går i en ”artrosskola” för/mot) som är värst vete katten. Därtill kommer ett hjärta som är slitet.

Fann på SL:s sajt att det finns en busslinje 66 från Södra station som går till ”Sofia”, ett något diffust begrepp, men värd ett försök.

SL-karta

Jag valde på känn hållplatsen Klippgatan (litet kryss) för min avstigning. Fann då ”the hard way”, in på bara benen, varför Klippgatan heter som den heter. Den avslutas nämligen av trappor ned mot Folkungagatan (Beckbrännarbacken) som man ser på dessa Google Street Views.

Klippgatan_trappa

Klippgatan_trappor

På andra sidan Folkungagatan, mot sjukhuset fanns också trappor men nu uppåt som jag undvek med en ”kringgående rörelse”. (Jag kan f n med svårighet gå ”normalt” i trappor men jag vilar gärna med båda fötterna ett ögonblick på ett steg och ett trappräcke är nödvändigt.) Men uppför gick det förstås ändå. Också något kompenserande nedför men mest för att dj-vlas. Tiden började nu bli knapp och dessutom åkte jag fel med hissen, hur man nu kan göra något sådant. Men utsikten från väntrummet över Stockholms ström är magnifik. Många satt där men snart ropades jag upp och lyckades resa mig från den alltför låga soffan. Två svep med röntgen-tjosan; så var det klart.

Hemresan blev också jobbig. Jag mätte sedan att jag promenerat sammanlagt ca 3,5 km för denna undersökning. ”Much ado about nothing” skulle Shakespeare sagt om det funnits röntgen på hans tid.

Man ser här ovan att den lilla planteringen kallas Stig Claessons park. En känd författare (över 80 böcker) och tecknare och ”personlighet” som levt i närheten. Mycket finns att läsa på webben om och av honom, som de flesta andra hade han ju sina mindre ljusa sidor som googling snabbt visar. Precis som jag; jag ansträngde mig till tusen för att vara trevlig på SFF forum men det tyckte inte andra. Kanske jag är självupptagen eller har någon annan brist?

Av Slas finns mycket att uppleva på webben. Detta berättande är typiskt Slas tycker jag (knasar vid en titt 28 juni 2018. Försök hitta något annat!)

Här är en minnestavla jag inte såg (den finns vid Götgatan 18) men har lånat från någons sajt.

Slas

Mer om den lilla parken, även här, och så några minnesord här.

Slas har även ritat av Söderhallarna vid Medborgarplatsen men jag har sett en bättre bild. Nå, i denna byggnad arbetade jag åren 1992-1998 på Teracom, som skötte utsändandet av radio och TV i landet efter att ha avknoppats från Televerket, och som då på 90-talet hade sitt första huvudkontor högst upp i huset. Sedan flyttade Teracom till (billigare?) lokaler i Sundbyberg och senare till Kungsholmen. Dit nu förresten Telia ska flytta. We’ll meet again

En gång stod namnet Teracom stolt på fasaden som kan ses med viss ansträngning på min bild. Nedan en mer aktuell Google Street View:

Medborgarplatsen2

Till vänster kan man skymta entrén till Forsgrenska badet där vi ibland på 50-talets mitt tillbringade dubbeltimmen i jympa. Jympaläraren kapten Såndberg kommenderade mig en gång att hoppa från 5-metershyllan. Och kaptener lyder man ju. En slags upplevelse får jag väl säga.

På bilden kan man också se cyklister. En tid var torget ganska ”öde” med en dåligt markerad cykelbana tvärs över. Två gånger höll jag på att bli påkörd av cyklister. De var inte mottagliga för mina anklagelser att de försökte köra ihjäl mig. Ibland önskar man sig ett paraply att sticka in i dessa stadsmiljömarodörers framhjul.

Efter att ha jobbat i förorter i nästan 30 år var det roligt att komma till innerstan. Många matställen, nära till allt. Men att ta bilen, icke. Ställde den en gång på företagets parkeringsplats i garaget under byggnaden. Efter över 30 år i radions tjänst tyckte jag att det kunde jag väl få göra för några få timmar för en gångs skull; jag hade speciella skäl. Men icke. Nå, denne nitiske personalchef är nu död. Västgöte, folkdansare och nykterist men troligen med en svårtydd handstil. På Eniro hade han två adresser, en ”Kanalvägen” och en ”Kamelvägen”.

Söderhallarna bjöd på mycket; inte bara mat och jazz-restaurang utan även visuella upplevelser. Det sägs att den ansvarige arkitekten, som sysslat med administrativa saker i hela livet, innan pensioneringen ville rita ett helt hus. Vilket han gjorde med den äran och Björkhallen är magnifik. Där fanns bl a en Systembutik där jag under väntande hade min enda kontakt med chefen för Teracoms strategiska planering, litet besynnerligt för jag jobbade ju med utveckling. Nå, jag tipsades i alla fall om lådvin, ”man tar sig ett glas då och då”, ett tips som verkligen gick hem. Vilket jag tror företagets planer mer sällan gjorde. Man hade ganska storvulna idéer har jag hört.

Sudden

Annonser

Responses

 1. Först nyligen – dock tidigare än i din spalt ovan – observerat att det faktiskt heter Teracom och inte Terracom som jag ”alltid” sagt i tron att namnet skulle ”spegla” de marksändningar som det väl ändå främst handlar om. Finns/fanns månne en officiell förklaring?

  Gilla

  • Hej Seve! Jag letade i mina samlade papper men fann inte någon uttolkning av namnet. Jag har dock alltid ”trott” att namnet står för TV (”teve”), radio och kommunikation. Företaget skapades 1992 (men när man ville visa hur erfaret företaget var, räknade man från 1921, då Telegrafverket började rundradiosända). Jag vill minnas att något år användes namnet Svensk Rundradio AB, även utåt. I mina anställningspapper från hösten 1992 stod enbart detta namn.

   I personaltidningen kunde man i ett nummer 1995 läsa om hur namnet feluppfattats:

   Lägg också märke till hur tidningen presenteras 1995 i rutan längst ned. Båda namnen förekommer, även i ”loggan”. Mitt foto av Söderhallarna från de första åren av 2000-talet visar dock endast ”Teracom” men mer hade nog inte fått plats.

   I personaltidningen kan jag se att texten Svensk Rundradio verkar ha försvunnit ur loggan redan 1996. Kvadraten kring ”o” var från början orienterad vågrätt, men för att ”pigga upp loggan” vreds den snart 45 grader.

   Man har numera en helt annan logga (kanske den föreställer ett fyrtorn?). När jag först såg den (i Örebro) trodde jag att det handlade om ett annat företag!

   Gilla

 2. Hej Lars et al,

  Slas! To me the name Slas is tied to the old Tennstopet then situated in Vattugatan in the now demolished historical part of Stockholm named Klara.

  I was, as Slas, a regular there. In fact, I called it my second home. The people that made Tennstopet to what it was then were Gunnar Wiberg and Fru Vall. More often than not there was a queue outside the locked door waiting to be let in. This caused me no problem as, as soon a I appeared outside the door, the doorman or Mr. Wiberg would open it with the comment “Your table is ready for you, Mr, Johansson”. Table? It was the pub to the right of the wardrobe I headed for. And, of corse, the dart room.

  I found this film about Tennstopet in which I do appear. Spot me if you can.

  http://www.stockholmskallan.se/Soksida/Post/?nid=15260

  Having been a regular at the Tennstopet for so many years I was invited to “The last night at Tennstopet” when the food and the drink was on the house. I still have the invitation card. And, it was at Tennstopet I met Slas so many times. A man with a fantastic humour.

  Gone are the good old days.

  Erik, who has left black and tan, as shown on the film, for red wine.

  Gilla

  • Hej Erik!

   Jag tyckte jag såg Slas skymta men är högst osäker. Säkert var det många andra av dåtidens kända journalister man såg. Jag tror att jag såg dig ca 09.16, vad mannen där gör stämmer ju också med ”black and tan” som jag dock fick slå upp först.

   Gilla

 3. Så härligt att en så trivial sak som en röntgenundersökning kan ge upphov så många trådar av skilda slag. Söder tyx vara det ”riktiga” Stockholm för många och kanhända med rätta. För mig, lantisen, finns där många, många vita fläckar – har mest rört mig i Vasastan – och så Råsunda, förstås. Tillsammans med ett gång glada avdelningsföreståndare gjorde jag kring millennieskiftet ett intressant studiebesök just på Ersta. Fin byggnad och specieil atmosfär. Hur vi kom dit minns jag ej – var ej reseledare denna gång. Vi kom väl med bussen – några trappor minns jag ej – var ju ung och rask då och forcerade lätt alla hinder. Annars har jag inte sett mycket av trakterna kring Sofia, Nytorget och Malongen. Kanske lämpligt för nästa utforskande strövtåg i vår vackra huvudstad, Borde kanske föregås av läsning av någon skildring av Slas. Som jag tycker var en härlig konstnär. Hans får!!..
  Ang. Teracom, så började genast språkvirvlarna komma i gång. ”Tera” kan inte vara latin – då måste det vara grekiska. Aha – en billion! Så många sätt kan man kommunicera på……

  Gilla

 4. Ersta sjukhus ligger vid Fjällgatan dit alla turistbussar far för att visa den fina utsikten över Strömmen. Det finns också pittoreska gambla hus. Men SL har ingen buss till entrén, och sjukhuset är svårt att nå. Här litet av utsikten:


  En italiensk delegat vid de möten i Genève jag var med på, brukade alltid när han såg min namnskylt fråga om jag visste vad ”tera” stod för i namnet Teracom. Snart lärde jag mig det. Ordet kommer från ett grekiskt ord för ”monster” och är 10 upphöjt till 12, och det är mycket det. Jag visste inte det hette biljon. Kommer man över en miljon börjar det bli svårt; engelsmän och amerikaner hade ju olika uppfattning om ”billion”.

  Felstavningen ”Terracom” är intelligent, företaget sysslar främst med s k markbundna sändningar (vilket inte syftar på kabel-TV!), men ord betyder inte alltid det man kan tro (och stavas inte heller som de ”borde”). Här i Handen hade vi länge en ”Rudsjöterassen” som det stod på gatu- och hållplatsskyltar och jag tycker denna stavning är uttalsmässigt rätt bra. Graffiti stavas det också har jag lärt mig. Men uttalsmässig (”förenklad”) stavning ger problem och vissa norska ord kräver därför stor tankemöda för att förstå.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: