Skrivet av: Sudden | 2014/04/26

Svensk Flyghistorisk Förening och jag

Efter att ha sparkats ut från föreningen i oktober/november 2009 och mitt beslut då att inte visa mig längre där, skrev jag ändå nyligen ett inlägg på föreningens forum. En liten debatt pågick om öppenheten inom föreningen och jag tyckte jag råkat ut för en bristande öppenhet. Blir jag nu definitivt utsparkad kan jag väl leva med det. Det är ju så mycket annat man som 75-åring får avstå från

Formellt blev jag förstås inte utsparkad men i praktiken. Det handlar om heder och ära. Jag är inte längre betalande medlem, men ser ändå då och då någon artikel i SFT, och följer förstås forumet och hemsidan.

Nå, det visade sig nu att några forumbesökare saknade mina inlägg och andra som minns vad som hänt hoppades att mitt inlägg fick stå kvar. M fl rätt relevanta reaktioner. Jag lovade att här på min blogg försöka berätta vad som hände då på hösten 2009. Jag känner inte till hur ”snacket gick” inom SFF:s ledning. Jag talade förresten aldrig  direkt med någon i styrelsen om detta, typ ”vad i h-vete menar ni?” Allt gick ”mail/pappersvägen”. Däremot fick jag många telefonsamtal från flyghistoriskt intresserade som undrade vad som hänt.

Så bra var aldrig mina inlägg som några beskriver dem. Vanligt slit bara samt därtill en hel del självcensur och tåtassande. Blir man då ändå mobbad blir situationen till slut svåruthärdlig. Efter 19 års medlemsskap och kanske tio års mobbande från olika håll kändes det att det kanske var dags att lämna föreningen, att ge upp. Acceptera att inte alla gillar en.

Våren 2009 förväntade jag mig ett förbättrat Forum, men de ändringar som gjordes var en besvikelse och jag kunde förvänta mig en ökad mobbning. Webbmastern lovade visserligen att själv moderera mina inlägg. Jag hade klagat men han hade svarat att det finns minsann dem som ogillade mina inlägg och något skydd fick jag inte men väl elaka slängar. Så kom i oktober 2009 ett mail från webbmaster med påpekanden om ”fel” jag gjort; tydligen avsett som en slags ”varning”. Snart därpå kom från webbmastern en av alla styrelsemedlemmar sanktionerad avstängning från forumet. Den visade sig vara tillfällig, men det var ändå tungt att läsa hur personer som jag upplevt som vettiga och förnuftiga (även om de nog inte följde forumet!) så geschwint plötsligt var beredda att totalsåga mig. Hur hade snacket gått?

Det fanns annan skriftväxling också som allt kan ses i några dokument här. Tyvärr är min redigering rörig men man kan kanske hitta några ”godbitar”. Usel var jag hur som haver. (Jag har på själva forumet dock inte kritiserat kanslichefens och SFT-redaktörens ibland formalistiska språk utan det var i ett mail till dem och ca tre ”närstående”. Ibland står man inte ut med petimäter-tugget… Jag bad dessutom om ursäkt. Det finns nog fler detaljfel i anklagelserna, men det kändes meningslöst att försöka försvara sig. Syftet var ju ändå uppenbart.)

På forumet gavs en förenklad redovisning av min uselhet:

Sven-Eriks_inlägg 250t009

Även inläggen före och efter är av intresse.

Ja, det är ju inte ens fel att två träta, men jag tyckte inte jag varit (eller är) speciellt elak.

Den omnämnda ”kanelbullen” var ett inlägg på datadelen av forumet; 4 oktober var ”kanelbullens dag” (snabel-a). En moderator tyckte f ö att ”flygvapnets fältbagerier” inte hade med flyghistoria att göra. Tja; Napoleon insåg ju att att ”en armé marscherar på sin mage”. Motsvarande torde gälla flygvapen. Om man nu ska fastna på petitesser.

Det blev en del kalabalik på forumet. Till saken hörde att två andra personer ungefär samtidigt stängdes av. Den ene antagligen för att han skrev alltför trevligt men inte tålde moderatorns snorkighet eller vad som nu gick snett.

Jag fick ju en del beröm också: Om det är sant att Lars S har ägt detta forum så har det varit både på ont men mest på gott. Det är inte sällan som just magister Lasses 😉 svarsinlägg och framgrävda flygfakta varit det som gjort att man fortsatt att frekventera forumet när det varit i det närmaste total stiltje här i trådarna. Så jag skriver än en gång att det knappast är Lasse som skriver för mycket utan vi andra som är för försiktiga med att sätta oss vid datorn och skriva inlägg i forumet. Men vem är den andra som jämte Lars S skulle ha ägt forumet?

Några forumläsare undrade vad som var på gång. Inlägg i saken raderades och en vän som med ”klara svenska ord” beskrev webbmasters agerande avstängdes för gott. Några andra skribenter har – liksom jag – valt att inte längre uppträda på forumet.

Men det var ju ändå en hel del skoj mellan olustigheterna. Jag har lärt mig mycket flyghistoria genom SFF och dess forum och tackar för det. Knutit trevliga kontakter. Här ett av de tidigaste inläggen:

Chennault

Det annorlunda ”formatet” (hos dåvarande leverantören Parsimony) ansågs jobbigt av de flesta men jag tror det fortfarande finns som ett alternativ på Postvagnen. Ett järnvägsforum som förresten läsare ibland jämförde med när de undrade varför SFF forum var så torftigt och livlöst. (Var lugn, jag har blivit utsparkad även från Postvagnen eftersom jag inte tycker systemet järnhjul på räls precis är Guds största gåva till mänskligheten – det är då snarare flygning enligt systemet tyngre än luften.)

Här ett annat exempel på inlägg, det framgår inte i dessa inlägg att en namne och brorson till Einar Lundborg har synts på forumet utan det var nog en annan gång. Också ett exempel på hur jag ”avviker från ämnet”, något som många tycker är störande medan jag hoppas det kan vara bildande:

Lundborg
QSL

Här ett exempel på inlägg där fundamentalisterna nog också tycker jag avviker från ämnet:

Julnöt

Mer för den nyfikne om Ridders idé.

Så skrev jag under många år Nätkassen i SFT. Nu saknad av ingen och själv har jag sällan anlitat liknande länksamlingar. Men jag lärde mig mycket liksom av kronologi-uppdateringen som jag fick medalj för och jag försökte mig även på katalogisering av en liten del av Warensce-klippböckerna. Ett klipp därifrån kommer här till nytta hos en noggrann skribent.

Slutligen Facebook. Det duger inte när vi behöver ha rejäla databaser att söka i men är lättillgängligt för spontana kontaktbehov. SFF forum bör bli mer välkomnande och hjälpsamt. Jag minns hur det länge klagades på problemet med att bifoga bilder. Databaser verkar vara under uppbyggande inom SFF men jag vet just inget om detta.

Leve fantasin och bildningen! Och tack SFF!

 

Sudden

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: