Skrivet av: Sudden | 2014/09/09

Politik och klimat

På söndag är det allmänna val och därför visar jag en trevlig valaffisch som jag såg på Facebook:

Jens_Lindell

Jag vet inte vad Jens kandiderar till men han är verksam i Norrköping i bl a någon/några nämnder  e d. Dock finns inga sådana för exklusiva italienska motorcyklar, modellbyggande eller serietidningssamlande. En mångsidig herre är det som jag känner från det flyghistoriska forumet där han bl a tog upp flygplanmodellfrågor, men som han nu tyvärr lämnat  Såsom några andra trevliga typer. Han skriver nu istället på Facebook. Han verkar trevlig och pratglad och att ha självinsikt och distans till sig själv. Något som inte alla har.

Han tog kamratligt på sig den otacksamma uppgiften att försöka försvara en chemtrails-fixerad kvinnlig partikamrat i Vingåker som det skojades med i Facebooks (FB) ”Flygpostlådan” av folk som faktiskt vet vad det är för vita strimmor man ser efter flygplan ibland. De inte bara tror, de vet vad det handlar om. Hennes konspiratoriska fixering var så stor att man av barmhärtighet kanske skulle ha förbigått henne med tystnad. Men även en tjej som sticker ut hakan får numera finna sig i följderna.

Det man ser här nedan är inte chemtrails, även om det blir spår på himlapällen:

Chemtails_Tunnan

Bilden är ur filmen ”Gula divisionen” som en gång fanns i sin helhet på Youtube och ett utdrag finns här.

Nedan en bild av en tidigare chemtrails-spridare från Saab. För att kemikalierna skall spridas bättre finns här en fläkt bakom spridningsrören och ett fläktblad syns i förgrunden 😉

140830_Flygmuseum_21-spridare

Planet är en J 21 på Söderhamns flygmuseum som jag nyligen besökt.

I FB-diskussion antyddes att kanske även FN:s klimatpanel IPCC med alla politiker och forskare med vassa armbågar är ”ute och cyklar” med sin tro att av mänsklig aktivitet skapade växthusgaser leder till en skadlig temperaturhöjning på jorden. I så fall en oerhört mycket mer ödesdiger vanföreställning än att CIA eller Monsanto skulle sprida kemikalier via chemtrails.

Hur mycket pengar har vi inte redan slängt ut på satsningar på s k miljöbilar, vindkraftverk, alternativa bränslen, järnvägsnostalgi o s v? Pengar/resurser som kunde ha använts bättre.

Det tipsades i FB-diskussionen om chemtrails om en bok av en pensionerad Lunda-professor i biokemi, Gösta Pettersson, som är en s k ”klimatskeptiker” (à la Stockholmsinitiativet) och tvivlar på det ”klimathysteriska” IPCC  (försvarat av ”Uppsala-initiativet”). IPCC, vars idéer ännu är formellt om än ibland skenheligt styrande för samhällets och politikers klimat/miljöagerande.

Petterssons bok heter ”Falskt alarm. Klimatfrågan ur vetenskaplig aspekt” Läs boken!

Falsktalarm

Möjligen finns boken bara på Internet, där författaren låtit sprida den. Jag har bara läst till ungefär sidan 55, sedan blev det för mycket och jag behövde ta en paus för att smälta vad jag läst. Men jag har kikat på slutorden, kapitel 17.

Här klipp ur boken om bl a den för ”hysterikerna” en gång så viktiga ”hockeyklubbanoch hur den nu knäckts (förlåt min vitsighet!) samt litet om vad som egentligen är farligt här i världen. Här kommer några ytterligare  citat:

– Det insåg Greenpeace-grundaren Moore: ”Det spelar ingen roll vad som är sant, det enda viktiga är vad folk tror är sant”. Cyniskt! Tror man på chemtrails så… (Tillägg 12 sept 2014. En fråga är ju vad man ska tycka om Greenpeace, som ännu inte är terroriststämplad. Moore verkar f ö ha kickats ut/lämnat organisationen, se här. Ja vem ska man tro…)

Miljöorganisationer må ha goda syften, men de har också en politisk agenda. Miljöaktivister har en politisk grundinställning som högprioriterar miljön. Andra medborgare kan ha andra prioriteringar och sätta välfärd före miljön. Alla tycker inte att höghastighetståg är väsentligare än bilar. Många tycker att vi hellre ska lägga våra skattepengar på förbättringar av skola, vård och omsorg än på subventioner av vindkraft och biobränslen. Vad vi tycker beror på vår egen politiska inställning och bedömning av kunskapsläget. Hur individuella ställningstaganden ska omsättas i handling avgör vi genom våra demokratiska val av politiker.

– Vad man numera åter har anledning att fråga sig är om utsläppen av antropogena växthusgaser har någon mätbar global klimateffekt överhuvud taget.

– Sedan 1988, när FN inrättade IPCC, har vi spenderat mer än 100 miljarder dollar utan att kunna finna några belägg för en mätbar mänsklig effekt på klimatet globalt sett.

Och slutligen:

– Människan har kanske inte så stor makt över klimatet som somliga vill få oss att tro.

Gudskelov!

Den moralism, rädsla och skuldkänsla som ofta finns, om än dolt, hos klimathysteriker och miljövänner får mig att tänka på Nils Ferlins dikt ”Den stora kometen”. Det är jag inte ensam om för när jag letade efter dikten fann jag den i en kommentar hos just ”Stockholmsinitiativet”: (Finns även här.)

DEN STORA KOMETEN

Först blev det ganska tyst i byn:
Förnekade kometen
bevisade sin plats i skyn
för hela menigheten!

Järtecken, sade man till slut
– en rackare till att blänka! –
Nu blåstes nådatiden ut,
nu är det dags att tänka.

Nu är det tid att handla rätt
mot mor- och faderslösa,
och garda sig på alla sätt
och varda religiösa.

Så satte de sej ned med fart
vid brillor och postillor
och suckade så tungt och rart
om världens vreda villkor.

De bugade för fattighjon
som förr för tjocka magar
och vägde rätt i handelsbon
i nästan fjorton dagar

De såg på almanackans blad
i spirande förvånad,
tills någon kom en dag och sad:
nu är det jämnt en månad.

Då sken de upp och ropte: Se,
än lyser björk och lunder.
Hvi sattes vi isuck och ve
för gamla kyrkofunder?

Än hoppar haren över äng
och solen över rågen.
Men bringa hastigt, stalledräng,
tillbaks den gamla vågen!

Så blev det åter fart och ras
och buller och affärer
och fattigskjuts och kräftkalas
kring alla landamärer.

I glada vänners muntra lag
satt gubbarna och söpo
och skrattade i fulla drag
åt ryktena som löpo.

Vi sitter där vi sitter nu
och har det ej så galet.
Den där kometen kommer ju
tre gånger i kvartalet.

Än är han här, än är han där
och krumelurar värre.
– Vi skålar för den dag som är
och litar på Vår herre!

Sudden som inte kommer att lägga sin röst på Miljöpartiet


Responses

 1. Jag har läst alla 209 sidorna i boken du nämner och jag mår rätt illa av det. Men det går väl över. Läs den!

  Gilla

  • Jo visst. Bra! Jag gissade att du läst den eftersom du i Facebook använt ett citat från Nietzsche som Pettersson också använt.

   Gilla

 2. Du har fortfarande en god iakttagelseförmåga, Lars 🙂 Ja, du vet ju att vi här ute i provinsen måste sno citat då vi inte har så mycket i vår egen fatabur att ösa ur.

  Gilla

  • Jag tror att exempelvis Jeremias i Tröstlösa och Hjalmar Bergman bjuder på många visdomsord även om jag just nu inte kommer på något.

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: