Skrivet av: Sudden | 2015/04/03

Rensning på skrivbordet

Jag samlar på mig webbadresser, texter/citat och bilder som kan komma till användning senare. Det har blivit rätt mycket genom åren. Hade nu tänkt använda några av de nyaste men det blev ändå mest gammalt.

Glad Påsk! får jag önska med två bilder jag haft liggande länge:

Osterhase-humor

Min f d hustru är från Tyskland och där var ”Påskharen” en viktigare symbol än i Sverige. Påskharen gömde godis i trädgården eller bostaden, som barnen sedan skulle leta upp. Påskharen är tydligen känd även i andra språkområden:

Osterhasen

Kanske den finns på franska också. Jag har ibland när jag träffat franska kvinnor artigt men ändå ofint frågat om det finns någon fransk humor och de har då svarat franskt rättframt; ungefär den är inte så raffinerad liksom. Jacques Tati var sålunda visst inte så poppis i Frankrike. Men den svenska filmen ”Vi hade i alla fall tur med vädret” med bl a detta mindre subtila avsnitt hade haft framgång sa en språklärare vars franska porlande ljudflöde gav mig ångest när själva orden drunknade och var räddningslöst förlorade. ”Öngbongvängblangsillvoplä… o s v”  Jag hittade inte synken, för att snacka telekomm-språk.

Från Estland fick detta magiskt svävande ägg i en optimistisk tid, 1992:

Estniskt_påskägg

Så några mer eller mindre allvarliga lustigheter och besynnerligheter. Här måste väl det ha blivit fel på något sätt i ett reportage om en ny kyrka i min barndoms Årsta:

Trappa

Så här blev det när det blev färdigt. Jag har inte varit där.

I Dagens Nyheter kan man ofta se kommenterande teckningar av Ulf Frödin. Han är inte dålig han:

Lifeonotherplanets_Frödin

Här har jag själv lätt manipulerat en bild av en DN-fotograf. Passar bra i dessa litet religiösa dagar och vårt behov av en frälsare. Det kan ju bli alltför jobbigt med en rättfram kvinnlig minister.

Bildt-frälsaren

Ja, vägen till helvetet är stensatt med goda föresatser har det sagts. Det som börjar på detta till synes välmenande sätt kan sluta så illa som i George Orwells ”1984”. Denna teckning av Ulf Frödin på hans egen sajt berör också problemen att ”anpassa” vissa äldre skrifter eller ironiserar över dem som tror att man kan ta bort gjorda otrevligheter.

Här en bild som har anknytning till påskens centrala person:

Jungfrufödsel

Ja, tillvaron och verkligheten är verkligen besynnerlig. Här en påminnelse om alltings intighet:

ingenstans

Jag kommer tyvärr inte ihåg var jag fann bilden men jag tror det var någonstans på Wikipedia. Jag har letat efter ”ingenstans”, men förgäves! Här är en variation på temat (eller raka motsatsen) i form av en överallt gångbar ”bumper-sticker” istället för mer lokala hemortsangivelser som ”Välkommen till Knäckebröhult” (eller Bortsjöböle) eller det jag såg i Stöde en gång på väg till segelflygande i Ottsjö.

Sudden

P.S. I Sverige har vi ju påskägg, fyllda med godis. Här nedan en variant av ”påskägg” som jag snodde ihop till påsken 2005. Bredvid ligger några ryska målade trä-ägg jag fått av en rysk professor, som var en stor vän av Sverige och bad mig att inte avslöja att han var från Poltava. Som f ö ligger i Ukraina.

050327_Påskdrake_ryska_träägg

Annonser

Responses

 1. En ärorik, hedersam, minnesvärd och skickelsediger påsk, med alla tillbehör, önskar K. dig, Lars. Jag tycker att ”Glad Påsk” låter så futtigt.

  Gilla

  • Tack K! Får önska tillbaka med ett påsk-pyntat torg i Uppsala förra veckan.

   Gilla

  • Hej K.

   What a wonderful way to honour Easter. I totally agree with you. Here in Portugal we say, ”He is risen. Happy Easter” but not until Sunday when the celebration of Easter begins and then lasts for seven weeks. It was during the night to this Sunday that Jesus broke the chains of death. And so we believe that death is just a passing to the new life.

   ”He is risen! Happy Easter” to all of you.

   Erik.

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: