Skrivet av: Sudden | 2015/12/22

Mer om flygande vingar – vi behöver något bättre

Det är stökigt för närvarande. Men här är en julhälsning till alla läsare. Jag fann bilden från en amerikansk tecknad serie från 30-talet för många år sedan på en underbar modellflygsajt med bas i New York som jag inte kan återfinna, ingenting är ju för evigt. Men glädjens:

Lars CD 1 203

Lyssnade på en ekonomireporter i radion som kommenterade att det nu enligt någon instans var väldigt uppåt vad gäller Sveriges ekonomi. En kontrast till de eländesprognoser vi senast hört om horder av flyktingar som bara kostar pengar att ta hand om. Nej det var alltså tvärtom!

Ungefär i alla fall.

Om vår vanliga fysiska verklighet är vi ganska överens. Trädens grenar viftar för att det blåser och det blåser alltså inte för att trädgrenarna viftar fram en blåst. Men vad gäller ekonomi är det ofta oklart vad som är orsak och verkan. Några anser exempelvis att om folk tjänar mer kan de köpa mer och därigenom få industrin att producera mer; hjulen snurrar på. Andra menar att om folk tjänar mer har industrin inte råd att hålla verksamheten igång utan avskedar sina anställda..

Detta medför att en ekonomijournalist alltid har något att säga. Han/hon kan välja antingen den ena förklaringen eller den andra för sina spådomar. Hur det än går för folket så klarar sig ju journalisterna med hedern i behåll. I varje fall avlöningen.

Spågummor hade kristallkula. Eller man hällde smält bly eller tenn i vatten och försökte ”tyda” de former som metallen stelnade i. Fortfarande förekommer ordet ”kannstöperi” för osakligt funderande. Politikers, ekonomers och ekonomijournalisters prognoser är ju givetvis av högre halt! För att citera en person som de flesta tycker är rätt klar i knoppen: Det handlar verkligen inte om några vanliga kannstöperier av det där slaget som vi dagligen möter inom den politiska praktiken. Tvärtom så vilar min information på en gediget saklig grund. Härom natten – mitt i mellan dröm och dvala – fick jag nämligen ett varsel från den andra sidan som var både övergripande och detaljerat.

Tenn-förstelningar

Bilden av figurerna av stelnat tenn/bly är lånad härifrån. Företeelsen förekommer tydligen ännu i Finland och Tyskland. I många avseenden ett högt utvecklat land men obskyra idéer om hälsovård och annat finns kvar; här en artikel. Man  kommer att tänka på Rorschachtestet.

Nej bort från ”ekonomivetenskap”och annan vidskepelse till den sköna ärliga naturvetenskapen där flygande vingar faktiskt kan se ganska olika ut. De behöver inte ha bakåtsvepta vingar för att erbjuda stabiliserande ytor långt bakom tyngdpunketen som Hortenbrödernas vingar, NASA:s studie ”Prandtl” eller Northrops projekt på det sena 40-talet. Man kan försöka klara sig med en rak ”planka” med en självstabil vingprofil (”S-formad”) som Jim (John) Marske gjort i ett antal konstruktioner. Här en tidig Marske-profil:

Tidig_Marskeprofil

Här ses en lätt knubbig Marske Pioneer IId från Wikipedia:

Marske

Den flög för första gången 1968. Bästa glidtal 1:35 vid 97km/h påstås det Det var inte dåligt på den tiden om jag minns rätt. Konceptet har utvecklats vidare och blivit mer ”elegant” som framgår här och här (om det funkar för alla).

Fast jag vet ändå inte jag. Jag är rädd att sådana ”plankor” kan tumla runt eller ”ha sig” i tipp-led och det har ju även hänt även med i längsled mer utsträckta flygande vingar, alltså sådana med pilform och även med en planform som Saab Draken. De intresserade kan försöka hänga med i denna berättelse med namn som Brochocki och Kaplan. Sök där på ”tumble”.

Sajten TWITT (The Wing is The Thing) är flygande ving-entusiasternas sajt.

Charles Fauvel har med sina konstruktioner inspirerat Marske. En av Fauvels konstruktioner var AV-36:

I Sverige fanns en Fauvel AV-36 som en tid flög på Skarpnäck, där jag några gånger såg denna litet rumphuggna skapelse i luften. Man kan läsa om den och dess byggare Stig Engström i segelflygveteranernas tidskrift SVS-nytt nr 2/2014. Ur artikeln har jag klippt en bild:


SE-STY

Jag har inte läst något om planets egenskaper men hörde en gång en analytiskt lagd segelflygare (teknolog) berätta att om man låg snett i släpet och försökte rätta till detta med sidrodret som man brukade göra, blev resultatet att man hasade ännu mer åt sidan! Denne person förklarade även varför tumvantar var bättre än fingervantar när det är riktigt kallt. En del saker minns man!

Stig E blev också kunnig i att göra huvar till segelflygplan som på hans tid ofta saknade huv (som Grunau Baby gjorde) eller hade en ganska dålig sådan. Detta är det primära ämnet för Thorsten Fridlizius artikel i SVS-Nytt nr 2/2014.

På den amerikanska sajten ”Nurflugel”, alltså ”bara vinge”, en amerikansk reverens till de tyska pionjärerna, kan man läsa mycket om flygande vingar. Sajten drivs av en entusiast Doug Bullard, som dock länge även haft andra intressen i livet.

Sudden, som inte alltid behärskar konsten att ge bilder och bokstäver en lämplig storlek

 

 


Responses

 1. Hej Lars,
  Intressant att läsa att du inte köper finansministerns svammel rakt av. Att BNP ökar säger ju, egentligen, ingenting om det svenska folkets levnadsstandard eller köpkraft, det visar ju bara på att omsättningen ökat, inte vinsten. Det faktum att t.ex. Bert Karlsson drar in miljoner på sina ”asylboenden” blir plus i hans plånbok, medan det blir minus i alla andras. Hans fakturering ökar på BNP men gör alltså inte oss andra medborgare rikare, tvärtom, då det är vi som betalar. Att öka penningmängden genom att låna pengar utomlands generar inte heller någon allmän välfärd men visar sig i förhöjda BNP-siffror. Som vanlig ett spel för gallerierna. God Jul på dig Sudden!

  Gilla

 2. Hej K!

  Nu var det Konjunkturinstitutet och inte Magdalena som gav en positiv bild av landets utsikter på kort sikt. Efter viss möda fann jag en relevant tidningsartikel; men jag kunde nog också ha sökt bland SVT:s nyhetssändningar för det var där jag hörde om ”nyheten”.

  http://hallandsposten.se/ekonomi/ttekonomi/1.4564217-invandringen-
  eldar-pa-finanserna

  Nå, världen är full av ”räknenissar” som anser sig veta hur ekonomin fungerar. Ett spel för gallerierna – javisst. Men vi går på det eller orkar inte bry oss eller protestera – om vi undantar vänstern..

  Det svåraste när jag skrev min text var faktiskt ordet ”kannstöperi”. Jag hittade nämligen ingen bra förklaring till varför ”okvalificerat tyckande” kallas just så och blev litet sur på att media/uppslagsverk inte förklarar det för oss. Men jag minns lyckligtvis från skoltiden min lärarens förklaring.

  Kannstöperi försiggår inte bara när man lätt blarig sitter med en öl bland vänner utan även på ”högre nivå” som hos tidningarnas ekonomiredaktioner och i företagens/bankernas ”strategiska styrgrupper”.

  Han Knutson och hon Silberstein i SVT är nog trevliga men jag lyssnar inte så noga på deras lillgamla förnumstigheter.

  Mera glöd i SVT tack!

  Gilla

 3. SVT får glöda mig förutan. Jag har kastat ut TV, digitalbox, VHS- och DVD-spelare samt sagt upp mitt TV-innehav och sparar därmed över tvåtusen kronor om året. Vad jag tycker om STV har väl manifesterat sig tydligt nog genom detta mitt handlande, förmodar jag. Gott Nytt på dig ”Sudden.”

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: