Skrivet av: Sudden | 2016/04/16

Fortsatt datortrubbel

Kanske en alltför negativ rubrik – vi får välan se. Det förra inlägget var skrivet i ”lätt förtvivlan” för två veckor sedan, 2 april, men redan dagen därpå vände det hela sedan min son Jan varit här och provat datorn och funnit den OK och fixat en del. Samt inte minst snackat vilket förstås lugnat mig. Han kan dock fortfarande själv ännu inte förstå vad det är som orsakar mina datorsvårigheter. Han har vissa teorier såsom mitt fina MS Arc tangentbord och en trådlös Clas Ohlson-mus, ja även någon glappkontakt i nätverkskabeln ut till bredbanduttaget ute i hallen. Han vill ju som IT-inriktad gärna skylla på att analog teknik ofta krånglar. Han anser mig försås vara en gammal analog-stöt medan han av mig får höra en hel del onödigt elakt IT-gnäll.

Här är Jan in action med sonen Erik (som visste hur man gör en skärmdump).

160403_Jan_Erik_nya_datorn

Snäppet på en av kontakterna i nätverkskabeln saknas sedan länge men jag tycker ju att en lämpligt riggad gummisnodd fixat problemet. I övrigt använder jag tills vidare Asus original tangentbord och sladdmus, lagom roliga.

Hur ofta fick jag inte vid start av den gamla HP/Compac datorn fått gå ut i hallen och rycka ur kontakten, hålla den ute i några sekunder, och så sticka in den igen. Det var svårt att komma åt andra änden av kabeln, på datorns baksida. För att datorn skulle ta sig ut på Internet. Denna dator gick hyggligt i 7 år men så blev det tvärstopp dagarna efter nyår. Jan har senare prövat en ny hårddisk på den. Erik tyckte nämligen den skulle kunna bli en bra speldator, men tydligen ligger felet i själva styrningen av disken.

Eva fick också hemma hos sig ofta rycka ur kabeln på supportens förslag och uttaget sitter hos henne en trappa upp. Jan menar att denna åtgärd nog är en gammal fördom/erfarenhet från de analoga telefonernas tid. Eva kör nu förresten trådlöst i trappen till ”routern” eller vad burken på väggen nu kallas och jag tror det funkar bättre. Sladden som förr gick äver trösklar och golv blev illa misshandlad.

Jag köpte igår en ny nätverkskabel efter att ha övervägt Jans tips att istället skaffa en router som även skulle medge att att gå ikring ett problem när jag växlar dator. Operatörens support talar nämligen om att det kan ta åtskilliga timmar (upp till sex) innan en ”ny” dator kan koppla in sig i ett vanligt enkelt bredbanduttag. Det låter kanske konstigt och är kanske inte heller helt och hållet rätt uppfattat av mig. Det har tydligen med principen för tilldelning av IP-nummer att göra. Det förklarar nog en del av upplevelserna häromdagen när jag försökte få igång min nya Asus men absolut inte alla ”hyss” den haft för sig.

Jan använder numera inte PC personligen (annat än på jobbet) men i hans hem finns förstås barnens speldatorer. Här är yngste sonen Erik på besök hos sin kusin Samuel.

160214_Erik_Samuel

Annars kör Erik radiostyrd bil

131228_Erik_kollar_bilen_besk

och Samuel spelar ishockey

Samuel_FoC_Farsta_vinter_2013-14

 

De små bilderna är ett par år gamla.

Nå, sedan jag blivit lugnare efter Jans besök söndagen den 3:e knallade datorn på rätt bra, fast den fick en del hyss med uppdateringar (vilket man kan förstå) och annat när den startades. Dessa hyss kunde ibland vara skrämmande, man fick förevisat ”kommandofiler” (d v s primitivt formad text mot mörk bakgrund) med sinistra ord som BIOS och handlingsalternativ obegripliga för en lekman. Men det gick. Jag undvek i görligaste mån att stanna datorn och den fick nattetid stå i strömsnålt läge. Varje dag avsåg jag att skriva om datorerfarenheterna men jag sköt på det.

Och så mycket tidigt på morgonen torsdagen den 14:e april, då datorn stått avstängd under natten för en gångs skull, ansåg den att allt inte stod riktigt rätt till, utan fann det nödvändigt att ”scanning and repair drives”. Nå, det tog väl ”bara” en halvtimme innan datorn gick igång. Till synes OK, men komma ut på Internet ville den nu av någon anledning inte.

Det blev en lång dag men det fanns ju en del annat jag kunde tvinga mig att göra som att åka och köpa 2 kg Early Puritan sättpotatis, men till slut kopplade jag in Evas gamla laptop, delvis för att kolla om min Internetleverantör hade problem. Men laptopen gick, om än trögt som vanligt, och jag kunde meddela mig med omvärlden!

Ringde på kvällen Jan, och han kunde lyckligtvis komma sent på kvällen, donade och hade sig. Ordnade med hjälp av sin mobil ett temporärt nätverk som min dator utan vidare anslöt sig till. Han samtalade sedan kunnigt med Internetleverantörens support och fick veta om ”6-timmars-fristen”. Min dator gick nu igång på sin vanliga anslutning; kanske ställde supporten om något eller om ”6-timmarsfristen” just hade löpt ut.  Eller hur det nu var.

Vidare kunde supporten i min logg ana att det (med gamla datorn) varit problem med nätverkskabeln. Vilket förstås gav Jan vatten på sin kvarn om denna kabels otillförlitlighet. Och kanske hade man också haft vissa driftstörningar på morgonen…

Så jag köpte i går en ny sådan kabel. När jag i butiken påpekat att ett snäppe på den gamla gått sönder påpekade försäljaren att snäppet numera har ett par ”skyddsöron” som man ser här:

160415_nätverkskabel

Jan och jag är överens om att allt är inte utrett. Jan har en positiv erfarenhet av Asus medan jag förstås inte har det. Det har de senaste veckorna blivit en del ”lätt sega” samtal då Jan frågat vad jag egentligen konkret klagar på. Förutom att datorn inte funkar förstås. Han kan som sagt inte förstå vilka orsakerna är och sådant är ju förstås frusterande för honom. Jag har några gånger försökt lista problemen för mig själv och inför möten med Jan men det är svårt. Det blir stort och smått om vartannat. Här en lista inför Jans besök den 3:e april. Inte för att vi följde den. Jag har dessutom skrivit in några gjorda åtgärder och synpunkter.

 • Datorns namn, den har på en ”nivå” råkat bli kallad ”Lassesdatod”. (Har jag av en slump lyckats ordna men inte helt; har inte trängt ned på ”kommandonivå”.)
 • Hur gör man en skärmdump? (Har nu ordnat sig. En annan sak är att datorn inte helt verkar gilla det Irfan View program jag installerat och som jag är van att arbeta med. Enligt ”en blänkare” igår.)
 • Bildbehandlig. (Ordnat sig tack vara Irfan View och sedan får man väl kanske ändå lära sig det program som datorns MS-system erbjuder. Kanske finns ändå där de kommandon jag gillar hos Irfan View.)
 • Kamera och skanner. (Har lyckats fixa primitivt.)
 • Hur finner man sig tillrätta med en ”översikt” som den här nedan? Hur många skrivbord finns det? ”Lassesdatot” och ”denna dator”; är det olika saker? Och alla ljusblå klickmöjligheter överst. Så många val! Beskäftigt – säkert snällt tänkt men…
Struktur
 • Asus för mig obegripliga anvisningar om Internet-inkoppling och om ”nätverk” överhuvudtaget! Jag trodde Ethernet var något relikt från IT-teknikens barndom. F ö kör datorn inte Explorer utan en utvecklad form (?) som kallas Microsoft Edge. Bör väl installera Chrome (som jag är van vid) men jag vill f  n inte peta mer än nödvändigt i denna dator. Open Office har jag dock lagt in.
 • Bokmärken (favoriter). Hur ordnar man det? Lyckades så småningon begripa en del. Kanske man inte behöver långa favorit-listor?
 • Jag undrar om jag någonsin kan lära mig G-mails sätt att visa en korrespondens. Därtill har man självsvåldiga sorteringsprinciper. Ämnen jag tycker är privata såsom kommentarer till min blogg läggs i lådan för reklam. Där även exempelvis ”Flygtorgets” cirkulär hamnar.
 • Jan lyckades ta bort visningen av den sällsynt lågklassiga ”nyhetskanal” som datorn är levererad med.Nyhetsfeed
 • Det finns en massa annat ”störande tingel-tangel” vari jag provokativt inräknar söksystemet ”Bing” som är alltför kommersiellt inriktat för mig, samt reklam för olika ”appar” och ”nöjen”, även om man inser att tanken nog ofta varit god. Det har också gått att till stor del gömma undan ”skräpet”. Sedan kanske man ännu inte är helt obildbar utan kan med tiden lära sig några nya ”finesser”. Datorn, d v s dess  Windows 10, är gjord för familjebruk mer än seriös dokumenthantering inkl. forskning/surfning. (Jan kommenterade AC/DC-omvandlarens litenhet med att man ser att min Asus egentligen är en laptop. Ungefär.)

Det sista kvartalet har varit mentalt mycket jobbigt genom denna trilskande dator och en återförsäljare ”utan resurser”. Företaget firar för närvarande ett jubileum med mottot ” 65 år av upplevelser”. Jag är glad att mina upplevelser bara varat i ett kvartal.

Man får hoppas det kanske ändå blir fason på datorn eller om jag nu lär mig att handskas med den. Jag får sägas ha mångårig erfarenhet.

 

Sudden

 

 

 

Annonser

Responses

 1. Hej
  Du verkar ha haft det minst sagt besvärligt. Från och med igår har nu alla i familjen Windows 10. Jag tycker det är ett bra operativ men visst blir man galen när Bing, som anses ganska dåligt, kommer upp i tid och otid. Även att Ms egen startsida upplever jag irriterande. Allt går att bli av med men att slå av är gjort så att det inte är speciellt lättförståeligt. Är man det minsta dataovan lyckas man nog inte.

  Både Edge och den nya inbyggda e-postklienten känns väldigt avskalade och enkla först men faktiskt ger man det lite tid så finns allt där. Fast tid är det ont om och kör därför Explorer 11/Firefox och använder den gamla e-postklienten. Med Explorer 11 kan man spara bokmärken så att de upplevs och ser ut som appar.Går kanske i Edge också? Det är likadanti mobil. Undviker appar som drar ström, tar plats och spionerar. Bokmärken funderar oftast precis lika bra som en app.

  Här är några enkla tips hur man kan ställa Windows 10. Default är ju allt påslaget. Att det är gratis kan delvis förklaras av att kunden nu delar med sig av en del uppgifter. Annars måste jag säga att Windows 10 rullat på bra och sällan krånglat

  ”Busenkla knepen: så stoppar du spioneriet i Windows 10 – PC för Alla http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.634644/windows-10-spionera-installningar/sida/2/bli-anonym-i-windows-10-tips-1-5

  Hans

  Gilla

  • Tack Hans för dina synpunkter och dina tips!

   Tänk så mycket tid jag lägger ned på min dator. Jag är långsam och omständlig av mig i det mesta här i världen. Trots att jag använt PC länge vet jag inte mycket om IT, läser aldrig ”datatidningar”. Ett byte av dator och operativsystem innebär en massa improduktivt jobb.

   Men står datorn still märker man hur beroende man är. Räkningar ska betalas, när går pendeltåget, när stänger Systemet, vem är kändis X gift med o s v.

   Och har man hela livet gillat att läsa böcker är ju Internet ett jättestort bibliotek.

   På jobbet förr i tiden fanns det väl ett ”blankettförråd” och vaktmästaren ordnade fram skrivmateriel. Det räckte. Sedan jobbade man…

   Nu har vi hela IT-avdelningar som stödjer de anställda med ”allmän IT”. På vissa arbetsplatser finns det förstås mer specialiserad IT, t ex för beräkningar och simuleringar inom företagets verksamhet.

   Reklamen i Facebook har man ju stött på; har man en kväll googlat på webben efter exempelvis toalettstolar eller någon annan VVS-pryl är minsann FB-sidorna under ett par veckor fyllda med annonser för slika varor, långt efter det man köpt prylen.

   Sedan har vi ju alla kontaktannonser…

   ”Kommersialiseringen” och Microsofts lust att få kontroll var verkligen mycket märkbar när man började läsa om sin nyinköpta Asus-dator. Det papperstryckta materialet var f ö mycket magert.

   Sudden

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: