Skrivet av: Sudden | 2017/01/27

Fotograf Oscar Bladh, biltestare Bertil Björkman i Teknikens värld och annan flygnostalgi

Det börjar bli dags att publicera något. Jag har samlat mycket material men hur knyter man samman det? Jag försöker få ihop en sammanhängande ”historia” men det blir nog ibland litet krystat.

Hade vissa idéer men väljer en helt ny ingång. Framställningen kommer nog ändå att svälla, tro mig.

Modellflygarna har här en massa helt underbart historiskt stoff och där fann jag två biografier; över flygfotografen Oscar Bladh och civilingenjören vid Saab och ABA Bertil Björkman. Båda hade då 1942 mycket kvar att prestera. Bladh var redan inriktad på att fotografera Sverige från luften och Wikipedia ger fina exempel.

oscar_bladh

Björkman minns nog av de flesta som den som efter sin verksamhet inom flyget började ”konsument-testa” bilar i Teknikens Värld, någon gång kring 1950 tror jag.  Här är presentationen av Björkman och här en tidig Björkman-test.  Mercedes byggde vidare på förkrigsmodellerna liksom många andra tillverkare.

En av de första av hans tester jag minns var av en fransk Hotchkiss, ett närmast patetiskt försök att fortsätta med en 30-tals lyxbil. Det måste ha varit i numret nedan men jag minns faktiskt inte det fina omslaget.

hotchkiss

På den tiden var modellflyg ännu inte bara något för hopplösa nördar. Här ett modellbyggartips i Teknikens Värld från en senare känd restauratör av fullskalaplan.

Under mitt strövande på webben fann jag denna helt underbara film om Catalina-flygning vid F 2, Hägernäs. Den gråhårige översten är Trygve Sjölin som var chef på F 2. Minns att han var morbror till en av mina modellflygarkamrater som gick på KTH och tillbringade något år i FV och då fick flyga 29:an från Barkarby. Har jag för mig.

Ser att han nu är Executive Secretary och IT-samordnare i bygdens Rotary-förening. Här i yngre dagar på Skarpnäck med en Viking, en modell med ursprung i firma Telecontrol i Insjön,  d v s Truedsson i Malmö sålde byggsatsen.

Citat från webben:”Vi som har varit med ett tag glömmer väl aldrig modellen Viking, en lågvingad konstruktion som Erik Berglund blev Europamästare med nere i Zaarbrucken i slutet på femtiotalet, en modell som flygmässigt håller än femtio år senare.” Måste erkänna att denna EM-framgång 1958 (i Darmstadt f ö)  och inte ens själva modellen  visste jag om då. Men kanske jag glömt.

Ser att modellen tydligen var med i radioflyg-SM 1958. Det var då min Skyskoter blåste bort. Efter en vecka ringde en person vid namn Wachtmeister, med anknytning till F 11, och berättade att planet hittats på hans ägor. Ser också att min far Arne kom tvåa i tävlingen, något jag glömt. Kanske förträngt. Han flög den välflygande ”Trean” som han utformat efter eget förstånd och tidens uppfattning. Då fick han revansch på mig som lyckades så oförtjänt väl i Uppsala-tävlingen 1956! (Här är ”Trean” i för 1958 aktuellt utförande. Den hade från början en något mindre pappersklädd vinge som när den kläddes om med siden och lackades med Wedevågs spännlack antog en bananböjd form. Så den fick en ny vinge, med torsionsnäsa…)

Ytterligare ett fynd var denna film (även här) med Saab Lansen, något för oss alla grabbar som aldrig lyckades/vågade. Det är Alf Ingesson Thoor man ser in action. Jag har inte läst hans memoarer men här är en tidningsartikel. Minns ett inslag i TV i samband med en svår militär helikopterolycka då han som flygpsykologiskt kunnig var ordentlig upprörd över hur illa FV skötte helikopterverksamheten. Två FV-generaler satt helt stumma, hade inget att försvara sig med.

Saab Lansen var ett vackert plan. Minns hur jag lätt sömndrucken en morgon såg de första bilderna i vår morgontidning som då kanske ännu var Stockholms-Tidningen. Så linjeskön och annorlunda än Tunnan! Här en klipp från SvD.

lansen_svd

Här är vad SvD skrev 4 november 1952.

Sudden

 

 

en

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: