Skrivet av: Sudden | 2017/03/16

Om konsten att leda

Har väldigt svårt att koncentrera mig så det går inte att få ihop något om ”singlor”, flygande tefat, Coandaeffekter, gyrokrafter, frisbees, låga sidoförhållanden och konsten att ”kasta smörgås.”

Kanske enklare att skriva något om vår lokaltrafiks ihärdiga försök med att ta betalt för sina tjänster (varför inte ge upp, nolltaxa är lösningen). Här det senaste i Dagens Nyheters täckning av detta ämne:

Den intresserade kan säkert hitta artikeln. (Annars här.) DN har blivit allt mer lik hur Expressen var en gång. Ni äldre förstår vad jag tycker. Men journalister vill ju än i dag locka läsare, det får man förstå när man suckar över deras ”okunskap”. Ibland känner jag sympati för Trump, är han egentligen ändå trots sina bisarrerier inte en ”frisk fläkt”? (OK, det är ett intrikat spel mellan politiker, journalister och läsare.)

”Conducteur” var från början det franska ordet för den som framförde, ledde, ett tåg. Den som skyfflade in kol i brasan under ångpannan kallades ”chauffeur” (uppvärmare). Men ord tar sin egna vägar, konduktören blev med tiden i svenskan en simpel biljettklippare. Numera finns det visst tågbefälhavare (vet ej vilken standert hen för) och lokförare men jag har inte kollat dagens terminologi närmare. Trevliga och serviceminded biljettklippare har jag mött men även ombord tåg sett stöddiga flåbusar i grova kängor, läderkoppel och andra våldsattiraljer. Fick nästan slag en gång när de plötsligt klampade in i vagnskupén en sen kväll mellan Nynäshamn och Handen.

På engelska betyder ”conductor” (elektrisk) ledare och även musikdirigent. En ”Lightning conductor” är alltså en lysande dirigent, inte bara en åskledare, och kan t o m upphöjas till en Sir. Här två klipp ur the Aeroplane kring detta.

Nästan ett kvarts sekel har gått sedan jag med viss möda (inkl. viss enkel källforskning om gångna musikevenemang i Stockholm) sände ett pappersbrev till John Maynard på ”The Aeroplane”! Så mycket enklare det är nu. När allt funkar alltså. (Min dator tjuvstoppade under skapandet av denna text men allt gammalt fanns gusschelov kvar)

Och ”ledarna” är nu reducerade till en simpel elektroniklåda på en stolpe. Hoppas de är lätta att ha att göra med. Min erfarenhet är att sådana grejor första gången är väldigt svåra att förstå men när man väl lärt sig så går det lätt och geschwint. (Man är dum helt enkelt!)

Såg förresten i går när jag utmattad stapplade fram i Akademiska sjukhusets korridorer på min väg från ett källargarage till en annan byggnad för att komma fram till patienten Eva, en reparatör som på sin lilla vagn kom dragandes med en elektronikstolpe för dörröppningsstyrning e d som såg ut som en ”mindre dator”. Så dessa stolpar är nog så komplicerade, kanske de t o m har ”ett inre liv”.

 

Sudden

 

P S. Apropå den brittiske dirigenten Malcolm Sargents besök i Sverige under krigsåren fann jag åtskilliga notiser i SvD:s bildarkiv men ingenstans framgår hur han reste hit. Besöken var flera. Här är en intervju, och han hade antagligen då kommit med Mosquito (enligt nedan nämnda biografi). Syftet med besöken var att göra propaganda för ”det engelska” och enligt uppgifter i biografin var han mycket framgångsrik däruti. Här finns några detaljer kring ”mötet”med den tyske dirigenten Furtwängler, som Maynard nämner. Några sidor ur denna biografi ”Tunes of Glory: the Life of Malcolm Sargent” av Richard Aldous – kan hittas på webben hos Googles ”biblioteksprojekt”. Här ett därifrån litet stympat hopklistrat snitt som börjar med att Sargent ställt upp på önskningar att han ska ”propagera för det brittiska” ute i Europa och med kort varsel gör en Mosquitoresa till Sverige. Han hade denna tid det svårt rent personligt med en poliosjuk dotter som dog 1944, och äktenskapet sprack 1946.

 

 

 

 

 

 

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: