Skrivet av: Sudden | 2017/08/22

Kort kulinariskt

I en viss otålig väntan på att Eva skulle få svampstuvningen klar (här början av processen), med kantareller köpta på Fyristorg i Uppsala, plåtade jag i går av min lätt slarviga dukning av matbordet på balkongen hemma i Handen:

Från vänster ser man ett karottunderlägg som min hustru Ingrid en gång hade med sig i boet 1964. Efter en krasch är kakelbitarna ihoplimmade med kontaktlim. Det ser med förlov lätt sjaskigt ut, men det lönar sig desto bättre att tvätta av det då och då. Man ska ta tillvara alla tillfällen till ljusglimtar!

Jag är ingen öl-älskare men eftersom jag är född i Gävle (liksom Eva) blir det ”Norrlands guld”. 2,8 % duger gott för mig.

Köttbullarna är från Scan men jag har stekt dem själv. Likaså har jag kokt potatisen själv, och de flesta i denna bytta är nog även från min egen ”balkongfarm” som jag nyligen hastigt bestämde mig för skörda. Det verkade nämligen som möss eller råttor grävde i mina murbruk-pytsar. Eller om det var trast-slynglar eller skator. Skörden blev dålig i år, utbyte 1:1, men jag brukar nå det dubbla. Morötterna har ätits upp av några av dessa söta djur i vår natur. Här vad jag lyckades rädda:

Bönorna har visat en sämre lust att nå mogen ålder än tidigare. Tomaterna är få och sena och det är väl det enda som är normalt. Möjligen har jag vattnat dåligt för jag får allt svårare att röra mig för varje år. Undrar om mina solrosor kommer att slå ut. För säkerhets skull har jag några i plast sedan många år (nedan 2011). De börjar nu bli luggslitna.

Till köttbullar smakar lingonsylt gott; det är en norrländsk specialitet säger Eva som lärt sig mycket om Norrland i Uppsalas studentbostäder och studenters liv, speciellt genom sin verksamhet inom Gästrike-Hälsinge Nation. (Jo, det finns en Norrlands Nation också; Gästrikland är med nöd och näppe Norrland och sägs ”förena det fulaste av Norrland och Svealand). ”Squeezy”-förpackningen för sylten var händig och snillrikt gjord men jag fick ta till bågfilen för att kunna öppna och rengöra förpackningen för att sedan med gott samvete kunna ”slänga den i soporna” som man sa förr.

Bostongurkburken är ett minne från i höstas då jag med dåligt resultat försökte locka två barnbarn med egenkomponerade hamburgare och som jag nu vill göra slut på (bostongurkan alltså); inget får ju förfaras! Man får lägga en klick på ett avlägset ”hörn” av den runda tallriken.

Salladen är bladsallad (”salladsallad” som jag säger) med feta-ost, litet olivolja, avocado, valnötskärnor.  Det sista ett nyligt tips från Eva. Varumärke ”Dr Oetker”, ja tyska doktorer se!

Här balkongfarmen som den såg ut häromdagen med en något yvig kryddväxt-kruka. Det gäller att få fart på gräslöken så att man får tillfälle att äta matjessill med nubbe. Men det går att dricka sprit utan mat om det kniper säjs det. Dill till kokpotatis ska vara gott säjs det också. Bönplantorna ser yviga ut men bönskidorna har tendenser att stanna upp i sin utveckling och sedan vissna. Spleen (svårmod)?

 

Sudden

Annonser

Responses

  1. bra kämpat larsan!

    Gilla

    • Här är odlarens belöning även om blomman inte kan ses från balkongen utan man måste gå ut på gården eller sträcka sig utanför balkongen samtidigt som man vrider på blomstjälken! Som Erik J påpekar i ett annat inlägg, det är alltid svårt att vara odlare. På det ena eller andra sättet! 😉

      Gilla

  2. Hej Lars,

    There you are, it is not easy to be a farmer. Not that I have ever seen a poor farmer yet in my life so I assume that they all work from the crack of dawn well into the dark hours. Then, if the crop does not give what they expect it to give they can always turn to the EU for financial help. Farmers suffer from too much rain or not enough rain, too much sun or not enough sun, too late Spring or too early Spring, too early Autumn or too late Autumn. There are many more reasons but it is only the farmers that know those and safe guards they up their sleeves, one may say. And then they apply for Direct Payment. This is a safety net making sure that the farmers can keep their living standards. In your case you should apply to the Swedish member of the Integrated Administration and Control System (IACS) which is managing these payments. This sounds as complicated and expensive that I fear that it is. But, perhaps, you will get back a small amount of the membership fees paid by the taxpayers to the EU (the EU does not have any money nor does it generate any) from all the members country. Providing the cost of running the IACS does not consume all the money allocated to the farmers.

    Would it not make more sense if the Swedish government managed this without involving middle men who has a standard of living to maintain too?

    Farmers do live a very difficult life. I like to listen to Stuart Agnew who is a farer in England and calls a spade a spade.

    http://www.ukipmeps.org/articles_2365_The-many-contradictions-of-EU-Conservation-Agriculture—Stuart-Agnew-MEP.html

    Erik, who is also a farmer in a very, very small way.

    Gilla

    • Hej Erik!

      Min engelska har blivit sämre sedan jag slutade jobba, och jag hade svårt att förstå Mr Agnew. Men jordbruk (och fiske) är svårt, det brukar betyda hårt arbete och osäkra villkor. Därtill en delikat balansgång mellan bevarandet av naturen och rovdrift på den. Historien och även dagens situation ger många exempel på hur naturen skövlats genom jordbruk och fiske. Så man ska nog inte lyssna alltför mycket på dessa ”särintressen”.

      Sudden

      Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: