Skrivet av: Sudden | 2017/09/08

Sedan sist

Hösten har slagit till, ganska hastigt. Regn och kyla. Plötsligt inser man att det inte längre går att äta frukost på balkongen.

Det har inte växt så bra på balkongen som vanligt. Men åtminstone en solros (av ca 6 stycken sådda) tål att ses på:

Men annars. Det verkar som om råttor detta år har drabbat min balkong som är belägen på markplanet. De har angripit det mesta; potatis, bönor, tomater. Här ett rent nidingsdåd;

Har råttor en drift att gnaga för att hålla gaddarna i trim? Jag kommer att tänka på ”grävande journalister”.  De hittar mycket men till vad nytta för oss läsare? Var Transportstyrelens förre GD eller vissa ministrar och statssekreterare så mycket sämre och försumliga än oss andra strävsamma medborgare? Medierna är ganska destruktiva i sin strävan för att själva försöka framstå som ”ljusets riddarvakt”. Fast de vill väl ”få sälja lösnummer” som man sa sarkastiskt förr. Försöker skrämma upp oss, inte bara de som är sjukligt livrädda för ryssen, socialismen och dess urspårningar. Eller hysteriska så där i största allmänhet. Kälkborgare.

Dagens Nyheters förfall under Wolodarski är sorgligt. Den stackars Löfven (Löfvén på vardagssvenska) väljer ovärdiga handlingar för att behaga murvlar och mesiga oppositionspolitiker. Sågningen av Transportstyrelsens GD var inte snäll; hon ville vara lojal men sveks av regeringen.

Ett glädjeämne är dock att bilen klarade Opus bilprovning igår. (Kostade på mig tre mazariner på ICA.) Provningen verkar litet slappare än förr. Inga väntetider, enligt besiktningsmannen hade efterfrågan minskat genom konkurrensen. Det är väl därför man måst höja priserna när anläggningarna nu ofta står tomma. I övrigt minns jag hans kommentar till att jag råkat ut för ett brott på framhjuls-spiralfjädrarna. ”Sådana konstruktioner borde inte tillåtas” förklarade han och pekade på den svaga punkten i fjädrarnas utforming. När jag så också påpekade mina problem att jag inte gillade den ”panikbroms-funktion” som min verkstad skyllt på sa han att ”dom snackar så mycket”.

Varje gång (nästan) när jag ska trycka på pedal är jag nämligen orolig att jag ska trampa fel. Antingen händer då ingenting eller också kastas jag fram mot vindrutan. Läskigt! Mina stora fötter och en genom åldring försämrad motorik o d är väl en del av problemet.

Nytt i besiktningsprotokollet var att mitt  s k ”klimatavtryck” var ”2,4 ton CO2e”. Vad det nu är kan man nog googla sig fram till. En högst spekulativ teoretisk beräkning tror jag; man har nog ändå inte övervakat min bil. Men sådant kommer väl. Nytt vid årets besiktning var att bilens diagnossystem avlästes. Tror det var nytt i alla fall.

”Lambda” var som vanligt liksom ”bromsvärden”. Rena grekiskan.

Hur stor volym upptar 2,4 ton koldioxid? Gaser väger; en vanlig varmluftballong väger i fyllt tillstånd flera ton vilket förklarar att den inte är så lätt att få stopp på där den driver med vinden.

Detta får räcka. Hade tänkt få med litet kring mina insatser på SFF forum om en bild som för mig medförde en del nya lärdomar om Uppsalas vattenförsörjning, om den s k Uppsalaåsen som börjar på Södertörn, passerar Tullinge, sedan löper väster om Stockholm, så genom Uppsala och så försvinner i havet med Billudden vid Skutskär. Samt minner om vårt lands tidiga historia med övergången från hedendom till kristendom. Litet kul var att två mycket kompetenta flyghistoriker med anknytning till Tullinge och Uppsala var litet vilse i denna forum-tråd.  Några ihopsamlade länkar:

http://forum.flyghistoria.org/viewtopic.php?f=1&t=17586&sid=f44bf7a9409e9f5100a6bce81c58f3c4

https://sv.wikipedia.org/wiki/Gamla_Uppsala

https://sv.wikipedia.org/wiki/Karlavagnen

http://www.uppsalavatten.se/Global/Uppsala_vatten/Dokument/Trycksaker/vattenforsorjning_Uppsala_stad.pdf

http://kerstin.kokk.se/?p=2640

Det som för oss är ”Karlavagnen” är i andra kulturer ”Stora soppsleven”. Tänkvärt.

Sudden

 

P S. När jag på Lantmäteriets och Eniros kartor försökte få klart för mig hur långt bort Gamla Uppsalas kyrka låg och då såg att det även öster om gamla E 4:an fanns ett höjdparti och inte bara inne på flottiljområdet som jag noterat vid mina besök (P-plats invid gamla E4 vid avtaget mot Gamla Uppsala) nyligen, upptäckte jag uppe på Tunåsen några konstiga blå ytor som visade sig vara sedimenteringsdammar för Uppsalas vattenförsörjning. En kul detalj.

Vidare var jag vid mitt ”utforskande” utgående från min hypotes att det handlade om Ärna mycket hjälpt av att en annan debattörs påpekande att en det nog var ett kyrktorn som stack upp ovanför skogen ( d v s Gamla Uppsalas kyrka). Bilden var suddig men nog liknade det med litet fantasi kyrkans västfasad.

P P S. Här en bild från mitt första besök på Ärna 1956. Jag längst till höger, min kamrat Hans Martinelle från MFK Örnarna i Västertorp  till vänster. Kan löjtnanten vara Stig Tullberg? Oklar horisontlinje! Kanske mitt andra besök förresten, kan tänka mig att ha varit med en bussutflykt dit med Stockholms FV-flygpojkar tidigare. Minns i alla fall det gröna stoppade nackstödet i den J 29 som vi fick se på.

 

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: