Skrivet av: Sudden | 2017/09/08

Sedan sist

Hösten har slagit till, ganska hastigt. Regn och kyla. Plötsligt inser man att det inte längre går att äta frukost på balkongen.

Det har inte växt så bra på balkongen som vanligt. Men åtminstone en solros (av ca 6 stycken sådda) tål att ses på:

Men annars. Det verkar som om råttor detta år har drabbat min balkong som är belägen på markplanet. De har angripit det mesta; potatis, bönor, tomater. Här ett rent nidingsdåd;

Har råttor en drift att gnaga för att hålla gaddarna i trim? Jag kommer att tänka på ”grävande journalister”.  De hittar mycket men till vad nytta för oss läsare? Var Transportstyrelens förre GD eller vissa ministrar och statssekreterare så mycket sämre och försumliga än oss andra strävsamma medborgare? Medierna är ganska destruktiva i sin strävan för att själva försöka framstå som ”ljusets riddarvakt”. Fast de vill väl ”få sälja lösnummer” som man sa sarkastiskt förr. Försöker skrämma upp oss, inte bara de som är sjukligt livrädda för ryssen, socialismen och dess urspårningar. Eller hysteriska så där i största allmänhet. Kälkborgare.

Dagens Nyheters förfall under Wolodarski är sorgligt. Den stackars Löfven (Löfvén på vardagssvenska) väljer ovärdiga handlingar för att behaga murvlar och mesiga oppositionspolitiker. Sågningen av Transportstyrelsens GD var inte snäll; hon ville vara lojal men sveks av regeringen.

Ett glädjeämne är dock att bilen klarade Opus bilprovning igår. (Kostade på mig tre mazariner på ICA.) Provningen verkar litet slappare än förr. Inga väntetider, enligt besiktningsmannen hade efterfrågan minskat genom konkurrensen. Det är väl därför man måst höja priserna när anläggningarna nu ofta står tomma. I övrigt minns jag hans kommentar till att jag råkat ut för ett brott på framhjuls-spiralfjädrarna. ”Sådana konstruktioner borde inte tillåtas” förklarade han och pekade på den svaga punkten i fjädrarnas utforming. När jag så också påpekade mina problem att jag inte gillade den ”panikbroms-funktion” som min verkstad skyllt på sa han att ”dom snackar så mycket”.

Varje gång (nästan) när jag ska trycka på pedal är jag nämligen orolig att jag ska trampa fel. Antingen händer då ingenting eller också kastas jag fram mot vindrutan. Läskigt! Mina stora fötter och en genom åldring försämrad motorik o d är väl en del av problemet.

Nytt i besiktningsprotokollet var att mitt  s k ”klimatavtryck” var ”2,4 ton CO2e”. Vad det nu är kan man nog googla sig fram till. En högst spekulativ teoretisk beräkning tror jag; man har nog ändå inte övervakat min bil. Men sådant kommer väl. Nytt vid årets besiktning var att bilens diagnossystem avlästes. Tror det var nytt i alla fall.

”Lambda” var som vanligt liksom ”bromsvärden”. Rena grekiskan.

Hur stor volym upptar 2,4 ton koldioxid? Gaser väger; en vanlig varmluftballong väger i fyllt tillstånd flera ton vilket förklarar att den inte är så lätt att få stopp på där den driver med vinden.

Detta får räcka. Hade tänkt få med litet kring mina insatser på SFF forum om en bild som för mig medförde en del nya lärdomar om Uppsalas vattenförsörjning, om den s k Uppsalaåsen som börjar på Södertörn, passerar Tullinge, sedan löper väster om Stockholm, så genom Uppsala och så försvinner i havet med Billudden vid Skutskär. Samt minner om vårt lands tidiga historia med övergången från hedendom till kristendom. Litet kul var att två mycket kompetenta flyghistoriker med anknytning till Tullinge och Uppsala var litet vilse i denna forum-tråd.  Några ihopsamlade länkar:

http://forum.flyghistoria.org/viewtopic.php?f=1&t=17586&sid=f44bf7a9409e9f5100a6bce81c58f3c4

https://sv.wikipedia.org/wiki/Gamla_Uppsala

https://sv.wikipedia.org/wiki/Karlavagnen

http://www.uppsalavatten.se/Global/Uppsala_vatten/Dokument/Trycksaker/vattenforsorjning_Uppsala_stad.pdf

http://kerstin.kokk.se/?p=2640

Det som för oss är ”Karlavagnen” är i andra kulturer ”Stora soppsleven”. Tänkvärt.

Sudden

 

P S. När jag på Lantmäteriets och Eniros kartor försökte få klart för mig hur långt bort Gamla Uppsalas kyrka låg och då såg att det även öster om gamla E 4:an fanns ett höjdparti och inte bara inne på flottiljområdet som jag noterat vid mina besök (P-plats invid gamla E4 vid avtaget mot Gamla Uppsala) nyligen, upptäckte jag uppe på Tunåsen några konstiga blå ytor som visade sig vara sedimenteringsdammar för Uppsalas vattenförsörjning. En kul detalj.

Vidare var jag vid mitt ”utforskande” utgående från min hypotes att det handlade om Ärna mycket hjälpt av att en annan debattörs påpekande att en det nog var ett kyrktorn som stack upp ovanför skogen ( d v s Gamla Uppsalas kyrka). Bilden var suddig men nog liknade det med litet fantasi kyrkans västfasad.

P P S. Här en bild från mitt första besök på Ärna 1956. Jag längst till höger, min kamrat Hans Martinelle från MFK Örnarna i Västertorp  till vänster. Kan löjtnanten vara Stig Tullberg? Oklar horisontlinje! Kanske mitt andra besök förresten, kan tänka mig att ha varit med en bussutflykt dit med Stockholms FV-flygpojkar tidigare. Minns i alla fall det gröna stoppade nackstödet i den J 29 som vi fick se på.

 

 

 

 

 

 


Responses

 1. ”Och så är bokstäverna ibland alltför små.” När jag upplever detsamma så gör jag något åt saken. Shift + musrullen zoomar ut eller in som du vill.

  Gilla

  • Tack för tipset, men jag tror det inte är riktigt så enkelt. CTRL + tumhjul verkar bättre. Så kan resultatet med skift eller CTRL bero på vilken slags fil man tittar på (pdf, jpg eller html o sv). Om jag minns rätt. Det övergår min mentala förmåga att sammanfatta mina studier.

   (Min Windows 10 har en liten zoom-knapp dold högt uppe till höger på skärmen för ”skärmbildförstoring”). Behöver jag säga att det är irriterande att behöva ändra teckenstorlek, den borde datorkonstruktören sett till vore ”optimal” för alla funktioner. Men har förstås inte den kontrollen och man får göra egna förvalda anpassningar.

   Men jag lyckades i alla fall klara ut varför mail jag skrev på engelska blev fulla av rödmarkeringar. Jag hittade inget i min dators anvisningar utan ställde till sist en rak fråga på webben. Och fick veta att mailstavningskontrollen ligger hos min browser (Edge i mitt fall). Lyckades nu stänga av den. Sedan har min Open Office (som jag kör i st f Word men numera ytterst sällan använder) egen stavningskontroll. Verkar det som. Jag har egentligen bara ytterst sällan använt stavningskontroll men det tog mig två år att komma på hur jag skulle koppla bort den!

   Man lär sig mycket av att observera hur andra jobbar med sin PC. Alla har vi olika sätt. När jag kämpade med en Eniro-karta påpekade det 13-åriga barnbarnet ”att varför ändrar du inte storlek med tumhjulet istället?” Och jag var en gång förtvivlad på Facebook, hur gör man rad/stycke-frammatning? ”Tryck på enter + shift” svarade då en man känd från Gottröra.

   (Jag envisas oftast med att kalla enter-knappen för vagnretur…)

   Evas Windows 8 gjorde mig vansinnig men efter några dagars övning kunde jag hjälpligt använda hennes dator.

   Här hemma kör jag Windows 10, vilket inte sägs vara särskilt populärt och det förstår jag. Förresten har väl ”ren PC” blivit mindre intressant och poddar och smartfåner tar över.

   En gång blev min PC helknasig, min konsult föreslog då att den kanske kommit in i någon ”pod-mod” (istället för PC-mod).

   Jag minns en tid då datormöss inte fanns. Jobbkorridorens ”Tandberg-terminal”, ansluten till jobbets PDP-11 i sitt av USA krävda ”skyddsrum” manövrerades med pil- och kontrolltangenter vill jag minnas (men kan kunde flyga en enkel flygsimulator på den). Sedan fick vi MAC på jobbet, Det var lik Mormonkyrkan; unga allvarliga män som kommer kånkande på sin MAC på mornarna. En suddig minnesbild.

   Och jag minns möss utan tandhjul, kanske t o m möss med bara en tangent.

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: