Skrivet av: Sudden | 2018/02/23

Vår fantastiska värld

Det är hög tid att visa att jag lever. Allt är stort sett bra även om jag de senaste dagarna haft lätt feber. Och då uppstår ”feberdrömmar” där verkligheten rörs in i den rätt fantasifulla ”ap-teater” som ständigt är i gång i huvudet. Man ligger där i sängen och tänker att det är bara att vrida sig till vänster och plocka ut vad som finns i kylskåpet eller knappa på datorn. Men det är förstås inte så möblerat.

Apropå ”fantasi” så har P C Jersild en obruten sådan, jag håller just på och läser den senaste romanen ”Tivoli”. Instämmer i recensenten Lennart Bromanders sammanfattning: Jag har av och till under en stor del av mitt läsande liv piggats upp av P C Jersilds outsinliga vitala, satiriska intelligens och sprudlande fantasikonstruktioner, men ibland har hans uppfinningsrikedom något maniskt och mekaniskt över sig, som kan bli ganska tröttande. Så är det i Tivoli. Fast ”felet” är väl inte Jersilds, tillvaron är faktiskt så trassligt mångsidig om man orkar tänka efter.

Eva kan nu ta sig mellan Uppsala och Handen med tåg, även om det är mycket jobbigt för henne. Jag slipper kosta på mig en massa bilkörning. Köra bil i lagom mängd är i och för sig kul och är därför belagt med nöjesskatt. Även om det kallas något annat av våra miljö- och klimatmullor/hysteriker. Just idag blev det avbrott i tågtrafiken och den förväntades åter komma igång så sent att hon inte tyckte det skulle vara så trevligt att åka då, det är ju fredag. Jag kunde ju ha ryckt ut med bilen men kände mig hängig som sagt.

Litet skojigare saker: Här en video som är häftig (klipp nedan). Kommer mig att tänka på den gotländska sandstranden i min bloggs vinjettbild. Den bilden är lätt retuscherad, jag har tagit bort en del av den himmelska härligheten så att bilden inte blir så hög. Varje gång jag ser bilden tänker jag på hur högt över den låga strandsluttningen uppvinden ändå når. Flera gånger hindrets höjd. Det är ju påtagligt också i den amerikanska hängglidarfilmen även om den extrema lågflygningen är kul. Ack vore man 50 år yngre…

Ja det är mycket man göra med luft. Sådant här flygande såg jag först vid ett inomhusflygträff i Blå Hallen för kanske 20 år sedan!

Fast luft är ju ingenting med substans påstår SvD trots att miljöskribenterna svänger sig med siffror om tusentals ton av divese onyttiga gaser i luften. Och ändå kan man ju säga som denna av Eva beundrade person (de tillhör samma nation i Uppsala universitet, Gästrike-Hälsinge)

Jag lyckades ej skänka pengar via mitt betalkort till Wikipedia, något jag tycker man ska göra. Fick artigt beklagandebrev. Utvecklingen går framåt, gubben hänger inte med i alla nya välmenta rutiner, system och procedurer för betalningar via Internet. För att öka säkerheten. Jo visst, men det är viktigare att något funkar än att det kan missbrukas tycker jag. De elaka är ändå en minoritet! Får man hoppas.

Kanske man ska skapa en'”Sundins regel”. Ju fler alternativ som erbjuds, desta oftare tjorvar det sig. Penningöverföring är ett exempel. Optimum? Åldersfaktor?

Så är jag litet av språkpolis, och förvånas av att även bildade människor kan skriva ”stadsråd” eller stadskupp”.  Det är ju ofta ett svagt samband mellan stavning och uttal, och d och t kan vara svåra att höra skillnad på. Men folk tänker väl? Stadsråd finns dock i Grönköping. Pampar i närsamhället vill ofta ha en fin titel och en imponerande framtoning 😉

Visning på bloggen uppe till höger av ”senaste kommentarer” fungerar inte automatiskt, jag får göra en del knappningar innan något syns. Jag har ännu inte lärt mig eller försökt lära mig alla ”finesser”.

Facebook – ja det driver mig till vansinne. Men jag skriver ändå ofta där, ja på senaste tiden rätt ofta. Senast var en lång tråd i FB-gruppen ”Det gamla Stockholm” om de ryska bomber som föll vid Eriksdalsbadet och några andra ställen i östra Svealand i februari 1944. Så många myter, vanföreställningar och fördomar det finns. Sådana har jag inte alls!

Har haft en del löjlig korrespondens med Södermanlands Nyheter, Folksam och Swedbank. Inga allvarliga saker men jag blir så lätt orolig. Sex ark kom i ett brev från Swedbank om just ingenting. Jag har tydligen ett konto med 14 öre på. Liksom i fallet med Folksam har det med möjlig brottslig hantering av pengar att göra och jag har hört ryktas att EU och eller USA står bakom dessa uttryck för skräck för terrorister. Många hederliga svenskar tycker illa om denna pengainstitutens ”nyfikenhet”.

Allt ordnar sig ej automatiskt, ibland måste man stöta på. När Folksam efter minst tre påstötningar ännu inte skickat ett dokument ringde jag igen och föreslag då att personen skull ta fram ett kuvert och skriva mitt namn för hand på det. ”Det är just vad jag nu gör” svarade han då. Det hjälpte, nästa dag kom brevet. Tillsammans med ett brev som följd av tidigare påstötningar. Så småningom kom ytterligare två sådana brev.

Mina dessa problem är löjliga jämfört med andras. Som är rädda för våld, ohälsa, arbetslöshet, invandringsbyråkrati. Staten måste vara human. Sverigebilden i världen har faktiskt varit ljus fast man från borgerligt håll ofta tyckte – och tycker – att Olof Palme var ”dålig”.  Man får bortse  från sedvanlig dansk avundsjuka över att Sverige faktiskt är bättre i många avseenden 😉

Jag har samlat på lustiga, roliga eller dumma meddelanden och texter på internet men jag orkar inte ta upp dem alla för sig, utan har samlat några, med korta kommentarer. Det började bli svårt att hitta annat på skrivbordet; nu slänger jag dem. (Klicka på bilden så blir den läsbar. Åtminstone rent tekniskt.).

”Pinterest” heter en ”sajt” som plågar mig med sina meddelanden – det retar mig att jag inte förstår vad det handlar om men jag orkar inte ta reda på det.

Många sägs överge E-post på grund av många p g a spam utan går över till FB:s meddelandefunktion. Mycket med FB driver mig tillvansinne, det har jag sagt tidigare.

Att erbjudas drönar-filmer är ju kul medan Linkedins bombardemang med påstötningar att bli vän med folk som jag är nära vän med sedan decennier kan jag vara utan. Linkedin tror tydligen att jag fortfarande står till ”arbetsmarknadens förfogande”

Och så har vi alla påståenden att journalistkåren domineras av vänsterfolk och miljöpartister. Konstigt, jag tycker ”den förnumstigt borgerliga attityden” är förkvävande. För 20 år sedan var det bättre. Därtill kommer den naturliga journalistiska sensationslystnaden samt okunskap, speciellt om naturvetenskap.

NASA_Prandtl_besk

Åter till den sköna flygkonsten! Här är ett föredrag med NASA-forskaren Al Bowers. Med mycket smått och gott. Tänk hur starka lyftkrafter vi kan åstadkomma. En Boeing 747-vinge ger så mycket lyftkraft att den  motsvarar vikten av de pianon man kan ställa tätt packade på hela vingen. I tre lager på varandra! Kollade på webben vad ett piano väger, jo fast kanske det handlar om lätta pianon. Packningstätheten motsvarar ungefär 12 pianon på en vanlig sängs yta. Så väldigt starka är Bernoullis ”sugkrafter! Man får förstås inte kalla dem så. Men hur ”upplever” man det statiska trycket? Minns hur det var att simma under vattnet i Forsgrenska badet och ta sig ned till botten. Otrevligt!

Pianon

Wikipedias tabell påminner mig om hur man i ungdomen imponerades av hur vingbelastningen ökade år från år. 120 kg/kvadratmeter var mycket tyckte man men det bara steg och steg, till 180 ja hela 300 kg/kvadratmeter. Och ändå hinner man landa. En Boeing 747 behöver ca 300 km/h för att lätta och det är ju faktiskt rätt mycket. Det beror inte på storleken, en Boeing 737 har liknande lättnings- och landningsfarter. Man har mer effektiva – och komplicerade – sätt att anpassa vingprofilen efter farten än förr.

Dock är aerodynamikens ”lagar” klart olika för små insekter än för fåglar och flygplan.

Och så detta med hur lyftkraften bäst fördelas över vinge och om den fantastiska albatrossen och varför fåglar flyger i plog med det inbördes avstånd som de gör. Bowers tar i föredraget fram nya eller snarare glömda teorier från Ludwig Prandtl i Göttingen på 30-talet. Mer att läsa och se finns här och här. NASA:s studier är inte bara inriktade på att ta fram ett flygplan som ska kunna flyga i planetens Mars atmosfär, det syftar också till att förbättra våra vanliga flygplan.

Prandtl

Sudden


Responses

 1. Pinterest = Ett ställe där man kan lägga in bilder som man gillar eller inte.

  Gilla

  • Tack för upplysningen. Jag hade ju försökt förstå vad sajten handlar om men bilderna och vad annat där är fann jag inget samband mellan. Men sedan är ju frågan vad man tjänar sina pengar på.

   Jag hade långt om länge lärt mig att en ”pin” var en ”nål”, speciellt sådana man satte på kavajslaget eller så. För att visa medlemskap i en förening e d. Här en bild jag fann.

   Gilla

 2. Det verkar inte finnas något särskilt samband eller sammanhang på Pinterest. Bara en massa bilder, sorterade i kategorier, lätt sökbara. Det skulle inte förvåna mig om det ligger någon bakom Pinterest som sedan kan göra pengar genom att sälja bilder som folk laddat upp då de inte förefaller vara copyrightskyddade på något vis. De går ju att ladda ned av vem som helst men är inte särskilt högupplösta. Nåja, det var bara en tanke. Flickr är ju en annan sajt med massor av bilder, dock vanligtvis av bättre kvalitet

  Gillad av 1 person

  • Hej Per-Arne. Om nu det Morell, Norell eller Forell du heter vet jag inte. Dessutom finns några ytterligare alias.

   Din IP-adress är samma, vad det nu betyder. Minns en gång när en forumadministratör fann ut att en och en samma person stod bakom olika signaturer.

   Nu har jag för mig att IP-adressers tilldelning är ett svårt ämne och i vissa fall tilldelades man (åtminstone i forntiden) olika adresser vid sina uppkopplingar . Själv har jag nu ett slags bredbandsabonnemang där jag inte utan vidare kan skifta dator, det tar ett par timmar innan nätoperatören accepterat bytet. Jag borde ha en egen router, ”det har ju alla” säger min datakonsult (jag förstår nog piken!), så därför fungerar operatörens system ändå hyggligt. Men jag blev förtvivlad när jag skulle byta dator.

   Mycket är förbryllande med webben och tjänster. Här kan man bli konfunderad:

   Man undrar ju vilket ”innehåll” som åsyftas”. Inte det innehåll man ser antagligen. Och vem är ”utgivaren” och vem är ”du”?

   Kanske du känner något för denna bild, ett barndomssommarminne för mig.

   Gilla

 3. Ja, jag står på bryggan. Det är lite suddigt men tittar man noga så…

  Gilla

 4. Nu är det ju snart en månad sedan du skrev något. Det är alltid så trevligt att läsa dina spirituella och allmänbildade utsvävningar…eller kanske utvikningar. Go Sudden, go!

  Gilla

  • Tack för de vänliga orden. Något kommer, jag har en del samlat men när jag börjar skriva sticker texten ofta ändå iväg. Jag har varit litet pressad både fysiskt och andligt på sistone och orkar bara med enklare kommentarer på olika Facebook-grupper och liknande, både om flyg och ”det gamla Stockholm”. Jag har tidigare lagt ned en massa möda på ordna mina bilder vilket nu gör att jag ofta lätt hittar dem. Här en annan gammal skorv vid i Öresundsgrepen (ärligt strandfynd), bilden ungefär samtida med Mustangbilden. Jag kan föreställa mig en fyrgrupp plåtglänsande Mustanger med röda spinnrar komma farande över skären bakom oss på 50 meters höjd..

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: