Skrivet av: Sudden | 2018/12/04

Tankar i tiden och minnen

Slölyssnade på en liten debatt om Facebook, som journalister ser på det hela. Facebook är i många avseenden mycket bra för oss vanliga och har till stor del ersatt vanliga webbforum och e-mail. Men ibland blir man f-rbannad. Man hittar inte det man sett tidigare och man är aldrig säker på att relevanta saker inte censureras bort.

Häromdagen skrev jag på FB en kommentar till ett intressant inlägg om en flickskola på Södermalm, men när jag senare ville komplettera det var hela tråden med minnen från många skribenter borta! Nå, det jag ville säga var att jag helt kort varit lärarvikarie där, och fått ett fint tjänstgöringsbetyg som bl a sa att jag ”fört ett hedrande vandel”. Det kan vara bra i vår allt mer bigotta tid då man kan behöva skriftligen visa att man har rent mjöl i påsen. Men någon långsint gumma kan ju ännu tänka vilja hämnas. Se bara på Metoo-kampanjen! Jag minns hur blyga och generade en del flickor var och jag var ju själv litet spänd – och oförberedd.


DN släpper just nu (em 3 december) med anledning av hovrättsdomen mot ”Kulturprofilen” faktiskt tillfälligt in icke-prenumeranter. Antagligen för att kulturchefen Björn Wiman bättre kan sprida sitt beröm om sin och DN:s insats eller är det kanske bara en miss. DN:s handlag med IT är sämre än SvD:s förresten. Nå, läsarkommentarerna visar att jag inte är ensam om att tycka att han ställt till stor skada. Vi får väl se hur det hela slutar.

För att straffa DN för att tidningen blivit så vulgär, har jag har sagt upp min prenumeration. Jag förlorar ju mest själv på detta, nyfiken som jag är. Men man får offra sig för kampen för en bättre värld!

SVT har kort intervjuat tre kulturpersoner om hovrättsdomen mot Arnaud. Guillou, den räven, ger en rätt så balanserad om än litet oklar syn, rätt lik Ebba-Witt Brattströms, medan Lena Andersson visar större oro (eller medvetenhet?) inför vad Wiman och Metoo ställt till med:

– Samtidigt som Nobelpriset inte delas ut och Svenska Akademien förmodligen inte kommer att överleva. Det är en sorts total destruktion av det gamla samhället, säger hon.

Lena Anderssons syn på den soppa med Metoo och Svensk Akademien som DN:s Björn Wiman till stor del orsakat är känd sedan tidigare. Hon kan/kunde dock sitta vid samma  bord som Wiman, men om hon ännu är kolumnist i DN tvivlar jag på! Hon är en av de få kvinnor i media som använder insidan av huvudet till att debattera för både män och kvinnor centrala livsfrågor. Det vimlar av unga kvinnliga journalister på ledarsidorna, många med invandrarbakgrund. Mycket duktiga men de har inte kommit längre i sn mognad än att hylla liberalismen. Som jag övergav redan 1968 då jag som nybliven förälder upplevde stöd av samhället. Det var inte bara skatter som skulle betalas, man fick något också.

Min favorit Åsa Linderborg påpekade häromdagen de lynchstämningar och tendens att ta lagen i egna händer med hjälp av skapade drev som Metoo förstärkt. Jag läste en gång om Virtanen och Wallins förehavanden. Vem som var mest liderlig och berusad kan man undra över. De samtyckte i alla fall, det måste ju man ju göra numera.

Jag tycker synd om den s k Kulturprofilen i hans nuvarande situation och nästan skäms över allt hat och förakt som väller upp mot honom från ”vanliga svenskar”. Varför ska just han, en främmande fågel,  bli offer vår förändrade lagstiftning? Jag trodde jag levde i ett ”kristet” land med eftertänksamma människor som förlåter varandra. Å andra sidan finns ju hos mig skadeglädje över att en fransman får på nöten. Jag förstår att Horace provocerar många, men man kan ju också såsom varande ”gubbslem” välja att gilla en man som hänvisar till etablerade, tradionella mansideal. Intressant är att den av många som ”outhärdlig” upplevda Kristina Lugn, faktiskt håller en sansad profil i Akademi-krisen.

På sistone har jag publicerat mig oftare än på mycket länge trots att jag känner mig mer trött och stressad.


Bloggen har nu funnits i  9 år. Efter ett par år var den uppe i ca 41.000 visningar men i år når den nog bara drygt 21.000. Antalet besökare är färre än visningarna, det brukar gå ca 1,5 visningar per besökare men ibland ser man att någon enskild besökare vandrat runt rätt ordentligt. Det kan man se här. Men det är mycket få som hör av sig. Det är tekniskt svårt att skriva en kommentar tycker jag och jag skulle nog inte klara det själv. Facebook är då enklare!

För en tid sedan såg jag statistik att många fler män råkade ut för dödliga arbetsolyckor än kvinnor. Bara Estoniaolyckan kunde ett år kasta om förhållandet. Jag antar att det finns nästan lika många kvinnor som män i arbetskraften. Detta diagram fanns i SvD häromdagen.

 

Tänkvärt i jämställdhetsdebatten. Vad säger siffrorna egentligen? Det finns väl inte många arbetande inom lantbruket och ändå sker där så många olyckor. Mer att läsa finns hos Arbetsmiljöverket Såg att lantbruksjobb var 2-3 ggr farligare än byggjobb

Klimatfrågan ack ja. Filosofiprofessorn Torbjörn Tännsjö har i DN förordat behovet av en världsdiktatur för att klimatförbättringar ska kunna genomföras. (Jag kunde inte läsa hans artikel, han kanske bara påpekade risken). FB-vänner hånade Tännsjö på FB för sitt arbete inom vänsterpartiet, typ ”Tännsjö representerar ondskan i dess renaste form”. Jag brukade se honom som en frisk fläkt med sina radikala syn på saker och ting! Om nu klimatförändringarna är så allvarliga som klimataktivisterna säger, vilket jag tvivlar på, måste man naturligtvis ta till väldigt starka medel. Inget konstigt med det.

Tännsjö som finns på FB brukar nog spela klarinett i denna orkester som här framträder i en hangar på Skå-Edeby i juni 2009, men jag ser inte vem han skulle kunna vara (möjligen personen längst bort) . Men i varje fall finns en känd kvinnlig serietecknare med.

Filosofer är allmänt besvärliga. Individer som tänker själv kan komma fram till åsikter som inte passar de flesta andra. För oss vanliga är det ofta frågan om ”vi eller dom”, inte vilken sida som har rätt. Eller så är vi maktlösa, kan inte ändra något. Till filosoferna får väl räknas ovan nämnda Lena Andersson, som jag sa är en av få tänkande kvinnor. Ibland tänker hon för mycket.

Apropå att utöva terror så var engelsmännen bra på detta.  Arthur ”Bomber” Harris följde en gammal brittisk militär tradition att hantera koloniers uppstudsiga befolkning när han startade terrorbombningarna av Tyskland. Dock dröjde det länge innan han fick stå staty och han fick en mycket lägre adelstitel än andra krigshjältar trots att hans Bomber Command tyckte sig vara en bra brittisk sak.  I Wkipedia kan man under ”terrorbombning” läsa: ”Redan innan Tyskland började bomba Storbritannien hade det brittiska krigskabinettet beslutat (den 11 maj 1940) att bomba städer och bostadsområden i Tyskland.[2] Man bombade Berlin och andra städer. 1942 utfärdades nya direktiv till Royal Air Force efter förslag från professor Frederick Lindemann. Chefen för Bomber Command Arthur ”Bomber” Harris var övertygad om att segern i kriget kunde uppnås genom att bomba sönder Tyskland. Målet var så kallad ”moralbombning”, att bomba för att minska försvarsviljan hos befolkningen. Efter detta började intensiva bombningar över tättbefolkade stadsområden och arbetarklasskvarter.” Här en bild från Wikipedia.

En av Storbritanniens främsta filosofer, Elizabeth Anscombe, protesterade en gång som ung kraftfullt mot att förre USA-presidenten Harry S Truman 1956 skulle få en hedersutmärkelse vid Oxfords universitet. Hon ansåg att bombningarna av Hiroshima och Nagasaki var djupt omoraliska. De brukade motiveras av att de krävde minst antal dödsoffer för att få slut på kriget, men så får man inte resonera ansåg hon.

Jag har själv vid några tillfällen försökt lära mig något om de stora filosoferna, men ingenting fastnar. Läste i går om två antika filosofer där den ene ansåg att demokrati inte var bra, eftersom vanligt folk inte begrep sitt eget bästa. Den andre såg en risk att minoriteter förtryckes.

Men jag har en kul boktitel i min hylla: ”Political Thought from Plato to NATO”.


Jag ser att boken är köpt i London, september -87. Jag var på resa till ett möte i Winchester hos den kommersiella televisonens styrande organ, men antagligen handlade det om någon internationell arbetsgupp inom Europeiska Radiounionen. Kanske det var då jag klämde tummnageln när jag lätt desperat skulle öppna ett tågkupéfönster med kraft för att utifrån komma åt dörrhandtaget så jag kunde få upp dörren för avstigning. Reseräkningarna har jag kvar men det är av dessa räkningar oftast omöjligt att se resans syfte och ändamål. Jag beklagar att jag vet så litet om denna resa men skickar istället med en ”rapport” från en senare tjänsteresa 1996. Då brydde jag mig inte längre så förtvivlat, ingen annan brydde ändå sig om vad jag gjorde. Jag var nu på Teracom och ej på Televerket/Telia, där gamla kamrater fick försöka hålla sig fast i sönderfallet.

Ett minne från morgonpromenaden till de kära möteslokalerna hos Internationella Teleunionen i Genève. Jag trodde länge att det var herr Perriard själv som var avbildad och kanske var det så också. Se rapporten ovan.


 

 

Sudden


Responses

 1. ”Det bästa argumentet mot demokratin är ett fem minuters samtal med den genomsnittlige väljaren.”

  Gilla

 2. https://www.aftonbladet.se/kultur/a/bKk1gA/muren-foll-och-jag-gick-sonder

  En person som yttrar sig på detta sättet är alltså din favorit. Att du inte skäms att erkänna det. Men du kanske har ett porträtt på Lenin hängande på väggen?
  Kommunister är som invasiva arter och bör behandlas därefter.

  Gilla

 3. Ganska tänkvärt och beklämmande att så många fortfarande ”ser rött” när de ser ordet kommunist, förlorar tankeförmågan och omdömet liksom. Ordet är provocerande och att provocera kan vara nyttigt ibland för att få folk att våga visa sina kort eller bara retas.

  Jag passar på att här svara även en brittiske ingenjören, ni har ju samma IP-nummer så du kan tipsa honom om svaret. Det han säger om vanligt folk är precis vad Platon skulle sagt.

  Gilla

  • Hej Lars et al,

   You have for sure put in a great effort on your blog during the last weeks. This is very encouraging for me and also, I hope, for all your other blog readers. There is always something that we can learn from you. Thank you very much for your education over the last nine years.

   And then you talk about “Klimatfrågan”. I am absolutely convinced that the “greens”, in their incompetence and love for political power, are slowly and surely killing the planet that they think they are saving. I do not think that I am “green” but I think I am economical. I reuse whatever I can, I do not waste water, electricity, or diesel for my car. We do not buy filleted fish. I believe that to waste is to sin. But I also think that being economical produces less waste.

   Then, they make recycling so scientific in some countries so that recycling becomes close to impossible. Someone in Sweden told me that cartons in which pizzas had been delivered could not be recycled. If this is true, why? Then, paper has to go in one bin, plastic in another and glass in a third. My dear friend, in which bin do I recycle my empty Irish whiskey bottle? The bottle is of glass, the label is paper, and it has a plastic devise in the neck to stop it from being refilled with sub-standard Scottish whiskey.

   But what bothers me is that it is us, the end users, who are pressured to recycle and re-use. We, the end users, are the ones that end up with all this rubbish regardless if we want it or not. Too many times I buy some product that is delivered in a plastic box. This box is then packed, by the manufacturer, in a cardboard box. And the kind shop assistant then hands over my purchase in a plastic bag. I do not want that plastic bag and I always refuse to take it. I do not want the cardboard box either but there is nothing I can do about that. I want the item I am after and the plastic box it is packed in is more than enough for me. What if the “greens’ had a go at the manufacturers instead? That is where the waste starts.

   Erik, who can work and live happily with people of every political sympathy, every religious faith, and of any race, but find it impossible to talk or work with fanatics.

   Gillad av 1 person

   • Hej Erik!

    Jo det är mycket med sopsortering. Kan vara svårt ibland. Man vill tydligen att pizza-kartongen ska vara något så när ren. Annars kanske det börjar lukta efter ett tag.

    https://www.allers.se/15-saker-du-aldrig-ska-slanga-i-soptunnan/

    I dokumentet talas om ”en kork av plast” e d, vilket låter intressant.

    En skämtare, Red Top, föreslog en gång benämningen ”vildplast” för läder.

    I andra sammanhang har konsumenter undrat om återvinning verkligen lönar sig, eftersom mycket energi kan gå åt för att göra ren en burk e d. Återvinningsindustrin har då svarat att alldeles rent behöver avfallet inte vara. Men med pizzakartonger är det tydligen annorlunda.

    Kanske det inte handlar om ”avfall”. Många nya ord behövs för att beskriva processen.

    Återvinningstationer är något som förpackningsindustrin måste anlägga. De är inte inrättade enligt vad hushållen behöver utan efter lagkrav på denna industri. Därför har vi separata stationer för hushålls-och köksavfall. Det blir mycket spring, än it än dit.

    Det blir ofta skräpigt vid” återvinningsställena” och föremål placeras utanför containrarna om de är för stora. Typ vardagsrumssoffa vilket väcker missnöje. Småföretag kan överbelasta anläggningarna också, som är avsedda för allmänheten.

    Att frakta sopor är nu en påtaglig andel av mina dagliga aktiviteter.

    Hälsningar/Lasse

    Gilla

 4. Att ideologiskt omfamna historiens blodigaste terrordiktaturer med hundratals miljoner människors liv på sina samveten är motbjudande. Oavsett vem som gör det, en journalist på Aftonbladdret eller en mindre lyckad svagströmsingenjör.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: