Skrivet av: Sudden | 2018/12/28

Filosofer

Det sägs att man ska tänka först och tala sen. Ack hur ofta ser vi inte tecken på motsatsen. Eller på hur folk ”känner” utan att tänka sig för.

Här ett klipp ur jubileumsskriften ”1863 – Blandaren 150+ –  2016” som något försenad utkom härom året och som jag hade nöjet att få mig tillskänkt på Lars-dagen 2014 i form av ett löfte om senare leverans som jag fick vänta på rätt länge.

Här något som kan ses som en ”programförklaring” för denna skrift. Den skrevs för över 50 år sedan men håller ännu, ja valutgången i höstas har gjort den än mer aktuell.

Uttalandet om nyttan av väntande på bussar är ett exempel på begreppet ”kausalitet” (orsak ger en verkan) inom filosofin. Om slirningar och felslut därvidlag skrattar vi gott ibland men ibland tar vi uttalanden på alltför stort allvar. Som att människoskapade koldioxidutsläpp bergsäkert orsakar förödande klimatförändringar. Det kanske inte är så illa ändå…

Förresten: När jag googlade efter det företag ”Bergfast” som sköter min HSB-förenings gräsmattor och planteringar fick jag ett meddelande att ”sajten inte var säker”! Men det är bara en vanlig simpel vardagslustighet.

(Iformation om företaget finns på andra ställen på webben.)

Filosofer får ofta på pälsen eftersom deras yttranden ofta går på kors med vad som är politiskt korrekt eller vad ”vanligt folk” tycker. Jag gav nyligen ett exempel på en brittisk filosof som ansåg president Truman närmast var en krigsförbrytare som inte kunde hyllas för atombombningen av japanska städer. (Se denna SvD-artikel som ligger bakom betalvägg och som är tungläst. Se även här.)

Och naturligtvis är filosofer egentligen bara som vanliga människor och inte minst journalister; de vill väcka uppmärksamhet, synas. Och få anslag till sina universitetsinstutioner…

Tornbjörn Tennsjö väckte och väcker ofta ”ont blod”, någon ansåg honom vara ”ondskan personifierad”. Att ha uttryckt sympatier för sovjetkommunismen anses genom idogt tjatande i DN m fl liberala organ numera vara närmast brottsligt. Den gamla kommunist- och rysskräcken lever dessutom kvar.

Det kan vara svårt att diskutera detta. En person som kommenterade min blogg förklarade helt riktigt att Stalins utrensningar med avrättningar och deportationer var ohyggliga. I ett senare inlägg ansåg han att alla kommunister borde utrotas som ohyra. Hur diskuterar man detta med en person som inte inser att han själv vill göra just vad Stalin gjorde?

Tännsjös utilitarism (nyttotänkande) kan vara jobbig, verka alltför rationell och känslolös. Det är inte bara intresset för kommunismen som väcker motvilja och rädsla. Googling visar nu att han verkar vilja ses som en mysgubbe. När f-n blir gammal blir han religiös…

Tennsjö och förre KD-ledaren Alf Svensson gillar båda att spela blåsinstrument, klarinett respektive saxofon. Jag såg någonstans (men var?) att Alf när en dröm att när han kommer till himlen skall han och Torbjörn spela tillsammans. Drömmen delas dock inte av Torbjörn, i varje fall inte vad avser platsen, som Tennsjö på goda grunder anser sig veta inte finns. Men att spela tillsammans, det ska man förstås! Här musik utan Alf i en flyghangar på Skå-Edeby i juni 2009.

Tar ur bokhyllan fram två tjocka ”politiska” böcker som jag på något sätt trodde balanserade varandra när jag köpte dem samtidigt (!) för ca 20 år sedan. En av vänsterns favoriter, John Pilger, skrev ”Den dolda dag ordningen” (Ordfront), den andra är ”Kommunismens svarta bok” liberal, av franskt ursprung, och med förord av Arne Ruth. En gång chefredaktör och kulturchef för DN, och boken är också utgiven av DN. På den tiden släpptes Pilger fram i DN medan idag har DN slutit sig i sin liberala bubbla och spyr galla över t o m socialdemokrater.

Jag orkade aldrig läsa böckerna men minns en historieprofessor på Hawaii (!) som hette Rummel (!), och är känd för uppgifter om det oerhörda antal människor som ”utrotats av kommunisterna”. Jag såg en siffra någonstans på 138 miljoner under 70 år. Många andra siffror är i omlopp. Vidare har han sagt att demokratier aldrig varit i krig med varandra.

Instoppad i en av böckerna fanns ett kvarglömt bokmärke, från ITU:s bok-shop i Genève, där jag av någon anledning noterat ”Jaques Gruet, fritänkare i Genève, halshuggen av Calvin”. Wikipedia beskriver honom som ”libertin och poet”. Oliktänkande har genom tiderna avrättats/dödats i Herrens namn. Jag måtte ha sett Gruet nämnd på någon gatuskylt i sta´n men har inget minne av just denna plats.

Den en gång så framåt Per Ahlmark refererade till ”Kommunismens svarta bok” några gånger minns jag. Hans liv tog en sorglig riktning.

Jag gillar den av många hatade Åsa Linderborg i Aftonbladet för att jag oftast direkt förstår vad hon skriver, medan texter från DN:s ledarskribenter måste jag kämpa med att överhuvudtaget förstå. Kan det vara att de går mer på djupet, nej det tror jag inte. Föraktet för andra som finns inom liberalismen måste helt enkelt döljas.

Lena Andersson kan vara jobbig att läsa men hon tänker själv och därtill djupt. På julafton läste hon i radion en mycket bra satir över dagens kvinnor, Metoo och ”Den franske kulturprofilen”. Har vissa av socialdemokratins och feminismens idéer om jämställdhet månne nått vägs ände? Man kanske bättre ska anknyta till kvinnosakspionjärerna?Häromdagen såg jag första avsnittet i en SVT-serie om en svensk ”kulturprofil”, Ingmar Bergman. Han kom/kommer undan han! Några förlåter vi i alla fall! Tur det.

Sudden

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: