Skrivet av: Sudden | 2019/01/13

Politik

Det händer mycket för närvarande, i varje fall är media överfulla av kannstöperier och analyser. I den centrala frågan om vad det blir för regering saknas efter flera månader ännu något resultat.

Och egentligen har förändringarna pågått gradvis och länge. Många medborgare speciellt de som bryr sig, är ordentligt vilsna. Och vad är politik egentligen? Här är ett svar i en berättelse från en humorist jag läste för länge sedan men gärna återkommer till.

”Falstaff, Fakir”, Axel Wallengren, avled alltför ung ett par år före förra sekelskiftet men är faktiskt ännu läsbar tycker jag när han parodierar och ironiserar över sin tids sätt att skriva och moralisera. Jag försökte använda hans rätt överlägsna attityd i ”Frågor & Svar” till min blogg, där det för övrigt finns länkar där man kan läsa mer om och av honom. Boken ””Falstaff Fakirs Vitterlek” med illustrationer av Poul Ströyer fick jag som julklapp 1956 av mina föräldrar när jag nyss fyllt 18.

Annan kär läsning var Tage Danielssons ”Bok” som utkom 1963.

Där har författaren bl a parodierat ledararartiklar i kända tidningar. Jag gillar där DN:s suck ”Men lätt är det inte att i alla lägen hålla liberalismens fana så där lagom halvhögt”. Ny Dag har jag nog nästan aldrig läst men jag förstår redaktörens osäkerhet om vilka kommunistledare som för tillfället skulle hyllas och vilka som kommit i onåd.

Idag strävar alla att hålla den libera fanan så högt det går eller påtvingas detta förhållningssätt. Vi är säkert många som ogillade Annie Lööfs ganska oförskämda påtryckningar på Löfven att bli så ”liberal” som hon ville. Meningslösa påtryckningar för Löfven tvingas nu slingra sig än mer och göra de politiska diskussionerna ännu mer abstrakta.

Löfven och hans samtalspartner ställde V utanför överenskommelsen, liksom även SD. Att SD inte fick vara med var väl inte oväntat men V-anhängare har anledning att känna sig illa behandlade. Själv anser jag att V är mer ”trogna den humanistiska socialistiska läran” än S. Intressant är om V kommer att stödja Löfven vid röstningen, en fråga våra vanliga medier upptäckt så här på slutet.  Glömt kanske… S har hunsat V länge nog tycker jag – men kan V verkligen avstå från att stödja Löfven?

Läser just nu Jan Guillous självbiografi om den skrivande delen av sitt liv, ”Ordets makt och vanmakt”. Han ger många exempel på hur medier och det officiella Sverige, inte minst ministrar, inte bara tigit utan ljugit.

Jimmies uppmaning skrämmer nog många, inte minst alla liberaler som vill bestämma själva.

Lyssnade nyss på en paneldiskussion i radion med bl a S-journalisten Widar Andersson, bördig från bruksorten Olshammar vid Vätterns strand. Hans namn och inte minst åsikter får mig alltid att minnas doften från Olshammar när vinden kom från sydväst vid pappas barndomshem vid sjöns nordöstra strand. Widar anser jag vara ”högersosse” – eller är han en sansad vardagsmänniska och realist?

Här förresten en karta som visar en del av norra Vättern med Olshammar och pappas barndomshem och bostad på ålderns höst markerade, liksom mina ensamseglingar med min OK-jolle nr 586.

 

Jag måste nog vid en segling i juli 1970 varit ganska nära en havererad Draken ( #35376) som låg på ordentligt djupt vatten norr om Röcknen-öarna där den hamnat 23 maj året innan sedan piloten efter att ha fått motorstopp hoppat fallskärm över land strax öster om sjön nära Medevi.

Föraren Staffan Hådell berättar i ”Flygtiga Minnen 2” om haveriet: ”…för nu var det dags. Strandkanten kom och jag hade drygt 1500 meters höjd, fart 400 km/h Nosen pekade ut mot Vättern… Jag satt i ett vamt och skönt flygplan, som visserligen inte hade någon fungerande motor, men med viss möda gick att styra dit jag ville. Jag ville definitivt inte landa i Vätterns kalla vatten.” Han drev till att börja med åt fel håll, ut över sjön – hade flygledaren tagit fel på vindriktningen? Men efter ett tag började han med hög fart driva åt rätt håll. … Själva nedslaget blev rätt häftigt när han rasade ned från ett träd.

Det flögs mycket över området, men jag minns nu mest lågflygande Lansen och Viggen från F 6 i Karlsborg. Jag har dock ett minne från tidigt 50-tal av en riktig fajt med några jaktplan tumlande runt över Bastedalen samt några lågflygande B 18 kommande från sjösidan. Men striden var kortvarig.

 

Och så blev det en sån där slingrig text igen! Men allt hänger ihop på något sätt, än si än så. Grekerna sa ”panta rei”

Sudden

PS. Några webbips. som jag fann när jag ville ha litet underlag för min funderingar:


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: