Skrivet av: Sudden | 2019/11/20

Självupptaget om min skrivlust samt Las Vegas och ryssbomber över Eriksdal 1944

Det lackar mot jul och jag börjar fundera på böcker att ge bort förutom och även ge mig själv. Jag har förresten aldrig köpt så många böcker som sedan jag började köpa via Internet.

Läser just nu P C Jersilds ”Skriv först. Fråga sen”. Jag gillar Jersilds skrivande av flera skäl men har aldrig träffat honom. Min bror lär ha mött honom en ”radiodebatt”. Han skymtar här och där på min blogg.

Kommer att tänka på egna skrivanden i jobbet och privat. En del är tidigare utlagt på internet och här kommer de igen, till en del i annat format.

En vän i Minnesota, bosatt där sedan 80-talet eller så, har nyligen besökt Las Vegas och Nevada och berättat nu härom på Facebook. Jag kommer då att tänka på att Las Vegas är det enda ställe i USA jag varit en längre tid på.  (Jag hade tidigare besökt sydöstra Kanada, från min ”resejournal”: 1980, 12-21 juni. Montreal. CCITT SG 1-möte. Privat i Toronto under helgen, besökte Niagarafallen. 10 dagar. Vilken stövelstorlek hade jag på kanadensiska?  )

USA-resan 1991 handlade om ett besök på en årlig broadcasting-konferens i Las Vegas som jag besökte i tjänsten (13-22 april. Las Vegas, NAB. 10 dagar) . Strax efter resan skrev jag en rapport som man bör men det handlade i mycket liten utsträckning om det jag förväntades rapportera om. Här är den. Och här är några minnen från den resan:

Jag har inget minne av att ha flugit genom eller ens över Grand Canyon, men jag minns hur det såg ut under flygningen från Las Vegas til Grand Canyon med bl a Boulder Dam, mesa-berg m m. Intressant nog.

I mars 1944 föll några bomber vid Eriksdalsbadet på Södermalm i Stockholm och även på några andra platser i östra Svealand från sovjetiska plan. Det har spekulerats och skrivits mycket om varför dessa bomber fälldes. Min uppfattning är att det inte handlade om någon avsiktlig bombning riktad mot Sverige i något speciellt syfte. Jag hade ambitionen att få in en artikel i Svensk Flyghistorisk Tidskrift år 2002 omkring, men det översteg min förmåga. Texten blev för lång och jag ville ju ha med kartbilder, och paniskt rädd för allt som heter ”upphovsrätt” försökte jag förgäves göra ”egna” kartskisser.

Detta mitt artikelmanus finns här. Väldigt ambitiöst måste jag säga; när jag nu plockade fram dokumentet blev jag osäker om jag verkligen en gång kunnat få ihop detta själv. Möjligen fungerar ännu någon enstaka av länkarna. Här finns en del av mitt underlag, kanske roligare än mitt manuskript.

Här nedan en senare flygbild av området. Jag bodde i slutet av 40-talet vid den högra röda pricken. Bomberna föll strax hitom bron; vad den röda pricken bortom bron utmärker vet jag ej. Där låg bl a GM:s bilsammansättningsfabrik.

Här är en gedigen militärhistorisk uppsats om Eriksdalsbomberna av Tommy Åkesson.

Sudden


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: