Skrivet av: Sudden | 2020/03/13

Funderingar

Ibland undrar jag om det egentligen inte är främst etablerade media, dagstidningar i synnerhet, som orsakar onödig oro och uppståndelse genom sina skriverier. Det må vara klimatet eller det senaste viruset. Tidningarna påstår gärna att ”fake news” är något som sprids från skumma källor, gärna ryska. Men helt så enkelt är det inte. Journaliser vill förstås dra uppmärksamheten till sig,. Det är många som saknar den gamla öststatskommunismen som man kunde skylla allt ont på och nu måste ta till nya knep och överdrifter. Men den ”äktryska” traditionen innebar förvisso hårda tag med folkförflyttningar, censur, jakt på omstörtande element m m. En tradition/kultur.

Bilden är lånad från Tekniska Museet.  Situationen i sig är rimlig även i varje civiliserat europeiskt land.

Jag gissar att många tänker på Digerdöden eller Spanska sjukan i dessa dagar då ”Corona-viruset” fyller tidningssidor och radions och TV:s programtablåer. Men Digerdöden tros ha tagit livet av inte mindre än var tredje europée. Oslagbart – eller i varje fall oerhört mycket allvarligare följder än från något av de senaste decenniernas virusutbrott!

I Sverige avlider normalt omkring 250 personer dagligen. Jag tror att Corona-viruset under en tid framöver kan komma att orsaka ett eller ett par ”extra” svenskt dödsfall om dagen eller så. Jag tror inte heller det behöver blir någon stor samhällsomstörtande grej med arbetslöshet och skattekrävande subventioner av näringslivet om vi klarar av att behärska vår oro och håller oss lugna och genomskådar dagspressens/mediernas ibland ganska egoistiska motiv och utnyttjande av vår oro.

Jag minns barndomens tidningsrubriker om hur många engelsmän som dog under smog-intensiva perioder. En svår smog i London 1952 sägs ha krävt 4000 döda, ja möjligen många fler än så.

Luftföroreningar, av biltrafik och allt annat sägs här kanske kunna orsaka 3500 förtida dödsfall i Sverige. Man får lätt fram höga dödstal att ”skrämmas med”. Statistiken är svår, vad ligger bakom ”förtida”? De flesta dödsfall är nog förtida.

Lånat från Hans Lindström.

Mycket kan hända. En spik i foten är väl ingenting!

Förr i tiden talade man om ”tidningsankor”. Några exempel jag hittade i en bok om sådana fast detta är mest oavsiktliga misstag tycker jag:

Har du problem? Slå jourhavande medmänniska. Blekinge Läns Tidning

Jägarna får jättestånd på Vildmarksmässan. Jaktvårdsnytt

Tjernobylbarnen lyste upp marknadsafton. Norrtälje Tidning

Björn Eriksson reser alltid lätt packad. Vagabond

En man i lägenheten blir aggressiv och slår sönder inredningen. Polisen beger sig till platsen för att hjälpa till. Göteborgs Tidningar

Här litet mer seriöst i ämnet tidningsankor. Det är inte lätt att vara opartisk och saklig.

Här ett exempel i DN på vad jag skulle kalla ”fake news”:

Man behöver bara skumma artikeln för att inse att konduktören hade en annan uppfattning om vad ”försening” var än sitt företag. Företaget ansåg att för pendeltåg skulle ett tåg inte anses vara försenat om det var mindre än 3 minuter sent. (Finns tydligen en etablerad praxis att upp till 6 minuters försening är ingen försening; kanske det gäller ”riktiga” tåg.) Jag tycker DN ”vinklat” det hela för att göra artikeln mer intressant. ”Expressifiering”.

Slutligen, nu är det vår där vi i stockholmstrakten gått miste om detta sköna vårvinter-skede:

Här får vi höra texten sjungen. Kanske jag inte får visa klippet ur DN av copyright-skäl. Bertil Almqvists välkända beredskapsbild ”En svensk tiger”har ju förresten varit föremål för en sällsynt segdragen upphovsrättsprocess.

Ett annat vårtecken. Aerodynamikens vägar är outgrundliga. Denna ”spretighet” är ett ganska bra sätt att avsluta en vinge på.

Här några andra exempel.

 

Sudden


Responses

 1. ”Ibland undrar jag om det egentligen inte är främst etablerade media, dagstidningar i synnerhet, som orsakar onödig oro och uppståndelse genom sina skriverier.”

  Intressant iakttagelse. Själv har jag länge varit tämligen övertygad om att det är just så det ligger till. PK-etablissemanget håller ihop och den som avviker är rökt. Det handlar ju om folk mitt uppe i karriären och den vill man ju inte ödelägga genom att skriva obekväma sanningar och avslöja de styrandes lögner. Den tredje statsmakten har tjänat ut. PK-media är makthavarnas knähundar och man biter ju inte den hand som föder en.

  Gillad av 1 person

 2. Båda har vi upplevt Asiaten och Hongkonginfluensan. Liksom Coronaviruset hade dessa två tidigare pandemier sitt upphov i Kina. Man kan ju spontant undra vad f-n dom håller på med där borta. Hur som helst så skördade dessa två tidigare pandemier i runda tal drygt 1 miljon dödsoffer utan att världen ”gick i spinn” för det. Vi får väl se om Coronaviruset tar fler liv.

  Gilla

  • Läste helt ytligt någonstans att i Kina finns speciella traditioner och vanor vad gäller marknader för kreatur kvar. Som inte är bra. Men det finns så många andra faktorer; olika smitt- och spridningssätt t ex.. Nu sprids (förlåt!) nyheter också snabbt och lätt varför saker ”diskuteras” mer; samtidigt som möjligheten att skrämmas/bli skrämd är bättre. Förr hade samhället inte heller råd och vetenskapen var inte heller så långt kommen.

   Det jag nyligen läst om Spanska sjukans härjningar samt en tidigare statsepidemiologs (Margareta Böttiger) upplever av barnförlamningspatienter 1953 är skrämmande. Vad klagar vi över…Man visste inte eller hade inte råd. (Barnförlamning var hemskt tyckte jag när jag var liten, ja ännu i tidiga tonåren. TBC var ju också en plåga men litet före min tid.)

   https://www.dn.se/nyheter/sverige/fore-detta-statsepidemiologen-vaccin-det-enda-som-kan-stoppa-smittan/

   Fru Böttiger bor förresten på en kyrkogård i Stockholm City…

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: