Skrivet av: Sudden | 2020/03/27

Diverse om virus, hysteri och oro

Man bör vara tapper för att stå ut!

Förr i tiden följde kaptenen tappert sitt skepp i djupet när han misslyckats. Idag har vi mer symboliska procedurer; personer som ”gjort bort sig” avgår eller blir landshövdingar, ”generaldirektör i reserven” e d.

”Intellektuell” är det väl fortfarande fint att vara tycker jag:

Mycket papper går det ofta åt. Såg en gång en TV-intervju med en professor om det dåliga tillståndet i Östersjön och Bottenviken; hyllorna var fulla av rapporter o  d som var travade på varandra. Jag är van vid att skrifter av olika slag ska förvaras vertikalt i arbetsrummet så jag gav inte så mycket för hans synpunkter. Men jag är ju en ganska misslyckad intellektuell.

Jag hade en chef vars skrivbord i praktiken blev flera centimeter förhöjt av de dokument som täckte det sedan flera år, och kanske avlagringarna växte med åren. Jag tror dock han ofta lyckades bra med sina dokumentära utgrävningar. Det var han som förresten lyckades (?) döda min ångloksromantik. Han hade sommarpraktiserat på SJ  i Olskroken och kunde berätta att ånglok var oerhört oekonomiska och underhållskrävande. Och att SJ hade elektriska reläer stora som forna tiders pepparkaksburkar.

Min far byggde själv på 50-talet mottagare och ”hick-hackar” (stegrelä, ”escapement”, se här) för radiostyrning av flygplanmodeller och han byggde också själva reläet. Han lindade 15 000 varv 0,05 mm koppartråd med hjälp av ett drillborrskaft:

Tillbaka till tänkandet och dess problem. Böcker är ju där ändå inte allt här i världen och bokhyllor kan användas till annat än det som den österrikiska intellektuella damen och sjöbottenprofessorn gjorde:

Tage Danielsson har gjort många fina saker och var verkligen ”stor” i många avseenden. Berömd för sin monolog om ”sannolikhet” baserad på Harrisburg-incidenten. Tråkig som jag är måste jag säga att hör man honom framföra monologen flyter den fint, men läser man själv texten (och har den framför ögonen) märker man när han ”fuskar”. Frågan är om inte hela kärnkraftmotståndet egentligen var en oerhörd kollektiv dumhet. Såsom klimathysterien så ock covid-19-oron. Kanske.

Just nu är inget sig likt!

Jag börjar nog bli en gammal sur gubbe!

Sudden


Responses

 1. Äsch, inte är du en sur gubbe, Sudden!

  Gilla

 2. I think I have to join the ”Sur gammal gubbe” group. Can you be anything else when you see what is going on around you and how the very young ones think they understand and know a lot more than we do.

  Gilla

  • Hej Erik!

   Jo det händer mycket. Eller i varje fall är ståhejet rejält. Så mycket snack var det väl inte vid Hongkong och Asiaten och senare farsoter (galna-kosjukan, svininfluensan m fl). En del får väl ses som hysteri, men vem vet.

   Hans Lindström fångar vår samtid med ironins hjälp. Det tog några år att rätt förstå honom, och han ansågs i början litet väl grov. Han slår dock rätt så hyggligt rättvist åt olika håll. Med ICA är det inget speciellt, båda är vanliga svenska butikskedjor och han iakttar balans mellan Konsum och ICA som synes av kassarna:

   Ironin finns där. Och i den bild som jag avslutar min bloggning med räknar han så förträffligt upp ”kulturelitens” förkärlek för vissa udda ämnen. Det stämde så väl in på min syn vad jag tycker är ”särintressen”. Jag hänger faktiskt inte längre med i ungdomens eller den s k kulturelitens bryderier. Och har därmed blivit en gammal sur gubbe.

   Det är väl bara Lotta Lotass och Maria Küchen som skrivit ”finkulturellt” om flyg på senare tid. https://www.nok.se/titlar/allmanlitteratur-sakprosa/att-flyga/

   Lindström kan annat också; han har en viss akademisk bakgrund och blev fil dr på ”humor” i Lund. http://www.bonton.se/ ;

   Här är han uppenbarligen som passagerare i en Tiger Moth:

   Sudden

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: