Skrivet av: Sudden | 2020/04/09

Omställningar

Jag hänger inte med i vår snabba utveckling. T o m råttfällorna har utvecklats ser jag.

Skulle skänka Wikipedia en slant, man vill ha stöd, men jag schabblade på något sätt och mitt bankkort ”låstes”. Nå jag lär lätt kunna öppna det genom att handla med det på ICA som vanligt. Sägs det. Fast det är ju pinsamt att stå där i kassakön och inte kunna betala. Kanske jag för att undvika denna prövning skall göra en längre utflykt till ”närmaste” bankomat och samtidigt ta ut några sedlar. Jag har faktiskt klarat mig utan sedlar och mynt under flera flera månader, ja jag känner inte ens igen våra ”nya” mynt. Tillvaron krymper när man blir gammal… Så här ska riktiga mynt se ut:

Nordeas anvisningar om hur den återställande s k PUK-koden används är alltför svåra för mig. Har en massa papper från banken sparade om bl a koder och nya kort men vilka gäller numera? Fick nytt kort för 7 år sedan men hittar ingen uppgift om dess PUK-kod. Är det månne samma som för det gamla kortet?

DN är jag ju alltid grinig mot och att jag inte heller kom åt dess arkiv var ju inte kul. Det hade inte gått under flera månader så jag anade att felet kanske ändå inte låg hos DN. Så jag kom nu på att testa Edge/Explorer i stället för min vanliga Chrome-webbläsare, och si, då gick det. Åtminstone en glad överraskning i dessa dystra tider!

Jag lyckades dock i DN-arkivet inte hitta den bild jag var ute efter och som visades i en FB-grupp. Jag visste att jag hade den i min dator, men var jag hittat bilden med texten vet jag inte.

(Jag har alltså trott att bilden funnits i Expressen men nu påstods det på FB att den skulle varit i DN och jag ville kolla.) Undrar om jag kommer att få uppleva nya Slussen förresten. Genom FB-gruppen ”Det gamla Stockholm” har jag blivit mer bekant med ”innerstaden”.

Jag hade tänkt basera denna bloggning på tre stora aktuella omställningar . Omställningen till sommartid, allt det som coronaviruset har medfört och kommer att medföra, samt så något tredje stort som jag dock helt glömt bort vad det var.

Växlingen mellan sommartid och normaltid finner jag besvärlig fast man kan ju ta den det som en nyttig mental träning att kika på urtavlan och sedan försöka tänka ut hur mycket klockan är i verkligheten när man vaknar frampå efternatten. Det diskuterades på EU-nivå hur de europeiska nationerna skulle ha det med sommartiden men medias rapportering var milt sagt rörig, liksom antagligen även uttalandena från EU. Det verkar dock av Wikipedias artikel att döma som att vi snart slipper växlingarna.

Kanske man ska tro på detta besked som innebär att länderna skall sluta växla utan ständigt använda den ena eller den andra tiden allt efter vad man valt. Det verkar vara en sällsynt opraktisk valfrihet!

Minns en gång i Rennes i västra Frankrike, väl väster om Greenwich. Höstkvällen föreföll mig närmast svenskt högsommarljus ännu vid 19-tiden.

Och så då viruset. Jag följer Folkhälsomyndighetens statistik. Men de värden som redovisades ändrades i efterhand så att jag blev förvirrad. Den populäre Anders Tegnell nämnde så småningom detta. Det lugnade mig. Och det är ju ändå en av de mindre detaljerna när man skall förutse utvecklingen av sjukdomen i Sverige. Men en trist miss. Journalisterna har det inte lätt och ämnet är svårt.

Här ett typisk ”falskt hoppingivande” FHM-stapeldiagram:

Här istället en bra intervju med Tegnell.

Här finns global statistik. En litet ”mystisk” sajt; en tydligare källa här.

Själv är jag närmast stolt att Sverige ännu undvikit de närmast löjliga åtgärder som länder som exempelvis Norge, Italien, Frankrike, Tyskland m m tagit till. I hastigheten?

I Norge kan väl poliserna nu inte längre gå tre tillsammans! Hur ska det gå?

En svensk tänker hen!

Sjukdomens utbredning i Sverige är ju oroande, man är ju dessutom van att vi ska vara ”bäst i Norden”. Och därtill sjukdomens verkningar – om man däri inräknar hur folk ändrat (självmant eller på ”rekommendation”) sitt beteende, näringslivet visat sig oförmöget att anpassa sig eller maktlöst. För vissa företagare (som ibland ”valt” att leva under ”frihetens” osäkra villkor) hotar katastrof, även ”privat” så att säga.

Jag läser texter som påpekar att detta virus är som som sådana brukar vara, även om vi ännu inte helt känner till dess egenskaper vad gäller t ex smittspridning, men också skildringar av enskilda fall hur hårt, oväntat och ”orättvist” viruset kan drabba. Texter som ger exempel på drakoniska åtgärder utomlands och de knep man får ta till för att ”överleva” dem men där man också förstår hur svår situationen är.

Är man 80+ minns man ju hur det var. TBC och barnförlamning var påtagliga faror och något man fick leva med. Vad är då så särskilt med covid-19. Livet kan vara hemskt och Döden är inte mycket bättre heller. Fast man vill ju se Slussen färdig.

Ett citat ur DN:s intervju nyligen med Margareta Böttiger, f d statsepidemiolog:

Det starkaste hon upplevt under sina sex yrkesverksamma decennier är fortfarande det hon var med om under sitt första jobb, ett sommarvikariat vid Östersunds barnklinik 1953, då hon inte ens var färdig läkare. Det var Sveriges sista stora utbrott av polio. 

– Det var fruktansvärt. Unga, friska, starka män som kom in och bara föll ihop, totalförlamade. Deras andningsorgan slutade fungera. De gick inte att rädda, de dog framför mig.

Hon orkar inte gå in i scenerna för detaljerat, det är för jobbigt.

Till sist skall ”vi skattebetalare” stå för kostnaderna för denna masshysteri – man kan ju försöka förstås hitta ett mer nyanserat ord. Katastrof, kollaps för världssamfundet eller för globalismen, liberalismen, lantbrukstraditioner eller någon annan ”tankeströmning”. Eller uppfattningen att vi är Skapelsens herrar.

Vi kanske åtminstone borde bli vegetarianer? Men man kan ju ändå inte ”begränsa djurens antal” särskilt mycket.

Och alla ny ord som flockimmunitet och IVA som alltså inte bara betyder Ingenjörsvetenskapsakademien.

Och så har vi ättestupan, här i modernare tappning:

Apropå svårigheten att bedöma trender i Folkhälsomyndighetens statistik kommer jag att tänka på min blogg-statistik där jag ofta begrundar stapeldiagram som detta.

Ja inte ser man utvecklingstendensen så lätt.  Kanske ett dåligt exempel men det är i alla fall aktuellt. Ett äldre exempel hade kanske varit tydligare eller i varje fall visat att bloggen var mycket populärare förr med ca 80 visningar per dag mot dagens ca 40. Topparna är intressanta, de kommer ibland när jag hänvisat till min blogg i ett inlägg i en populär Facebook-grupp såsom ”Det gamla Stockholm”. Min bloggning från 2012 om ”gamla Arlanda” gav sålunda ca 200 visningar en dag nyligen när jag tipsat om den i en FB-grupp!

Avslutningsvis något vackert. Det är något speciellt med denna typ av V-form, modellen vill flyga rakt fram har jag fått för mig. Den här piloten flyger en modell som såg ut som de gjorde på 50-talet. Han har höjd och sidroder, och man märker hur han tar till höjdrodret tar han svänger snävt. Det lärde man sig ju, ”vid branta svängar svänger man med höjdrodret”. Ungefär

Bilderna är väl från Kalifornien-kusten trodde jag först och det måste väl vara människor som surfar eller badar. Men så många och med kläder på sig.  Men det är i England man flyger! Kanske de plockar musslor e d?

Sudden, okoncentrerad

P,S Just nu har den kommunale städhjälparen kommit, några timmar tidigare än vanligt. Lätt överrumplad är jag. Skulle han överhuvudtaget dyka upp trots covid hade jag undrat? Nu en främmande person, t o m utan munskydd i min lägenhet. Men äldreboendeinrättningarna i grannkommunen Stockholm har ju inte heller precis varit på hugget dom heller!


Responses

 1. Ack ja – jag citerar fritt ur minnet början av Sonja Åkessons dikt ur samlingen Hästens öga:

  Inte är det roligt att bli gammal
  Inte är det roligt när armfläsket hänger
  och inte är det roligt att Gunnar är död

  Ja dessa tider är annorlunda än när ”asiaten” och ”Hong-Kong” härjade under mina yngre år. Jag tänker på alla dumheter som florerar på dessa s k sociala media.

  Beträffande fotot med den flygande spårvagnen – ja den har ju dörrarna på vänster sida så datering kan väl sägas äldre än september 1967…
  Och spårvagnar – när jag gick i andra klass så fick varje klass en halvdag med polisen och brandkåren. Det som bet sig fast hårdast i minnet var faktiskt dessa kloka ord som gäller än i dag och oavsett höger- eller vänster-trafik:

  När du skall över på motsatta sidan av gatan när du stigit av buss eller spårvagn så skall du tänka:
  BAKOM BUSS och FRAMFÖR SPÅRVAGN. *

  Idag har skolorna tappat litet av stinget och poliser är det brist på.

  Påskhälsningar // Ingvar

  *Jo – när man går av bussen och skall till andra sidan gatan så går man över bakom bussen – då ser andra trafikanter att jag står mitt i gatan och väntar på en lucka i trafiken som går i motsatt riktning.
  Att gå över bakom spårvagnen kan bli ödesdigert – en mötande spårvagn kan komma i full fart och de möts med bara armlängds mellanrum. Dessutom vet ju alla (Göteborgare) att den s k bromsen på en spårvagn inte har någon verkan utan istället använder man en ringklocka och om det står ivägen inte flyttar sig så blir det krock.

  Gilla

  • Hej Ingvar!

   Jag hittade inte den dikt du citerade men jag har den på en CD med Ulla Sjöbloms sång.

   Kul sammanträffande att du skriver spårvagnar och de speciella faror dessa innebär. Den fina bilden nedan av den duktige stockholmske spårvägs-fotografen Håkan Trapp var uppe på Facebook nyligen. Som du ser kommenterade jag den, jag glömde att att säga något om det ”spett” man ser framför förarens fönster och med vilket han ställde om spårväxlarna. (Kommer att tänka på att av min fars relativt få skämt var att man kunde vara ”urmakare vid spårvägen”; d v s en person som rensade spår med något kvastliknande långt redskap).

   Glömde gjorde jag också att nämna förarens ganska vilda (som en bilist ser det) vevande på pådragsratten utan att fordonet svängde. Och jag vågade inte skriva att visserligen är bilden vacker, men den visar en genom de mötande spårvagnarna en väldigt farlig situation. Men spårvagnen är på väg tillbaka. ”Utvecklingen går fram och tillbaka med stormsteg” sa min chef en gång.

   Jo olyckor, spårvagnsspår var och är läskiga. Mardöm att fastna eller slira med ett cykeldäck eller bli klämd mellan två spårvagnar. Det är nu många år sedan jag körde bil i Göteborg men då gällde det att se upp. En gång tvekade jag om jag skulle forsätta köra i spåren eller dra mig åt höger. Valde rätt för plötsligt övergick spåren i något som bäst kan karakteriseras som ”banvall”. (När Tvärbanan var ny i Stockholm var det några bilister som kom att hamna på en ”banvall” med skumpiga sliprar.)

   P.S: Här är den dikt du citerade om eländet att bli gammal. Mer Ulla Sjöblom än Sonja Åkesson kanske. https://www.youtube.com/watch?v=XUiwZesvo5M&list=OLAK5uy_l7Bcp1FnoIIaFCJu0fC5A1omnU_mL-inU&index=12&t=0s

   Gillad av 1 person

 2. Hej Lars et al,

  This with Summer time and Winter time is a storm in a tea cup. I am all for the time change as I get a longer evening still with daylight. At the same time I use less artificial lights in the house and save on electricity. We want to be green, I hope. And it must benefit those who still work as they can drive home from work while it is still daylight. Not to mention the kids returning home from work while the sun is up.

  The argument that there are more accidents after the time change does not hold water. It is up to each individual to decide when he or she goes to bed. It is called “responsibility”, something that is in short supply these days.

  According to one of the EU arguments to abolish the time changes is that it bad for our health. If you believe that you guys living in Sweden will just have to stop visiting the UK and Portugal and I, living in Portugal, will stop visiting Spain, something I do quite regularly and without any negative consequences to my health. And, as soon as we can travel to Spain again I will do so risking my good health with the one hour time change.

  When I worked in Brunei I travelled to the UK quite regularly. There is a 7 hour time difference between those two places. My record was one month when I travelled to the UK and back three times. It is a wonder that I am still alive.

  This with jet lag is a bit over advertised. If you know that you are going to be hit by a 7 hour time difference you live accordingly and you will overcome the time difference very quickly. I think jet lag quite often is a cover-up for a good hangover.

  Gilla

 3. Hej Erik!

  Ja, någon stor fråga är det inte. Låt os dock glädjas åt att en stor del av det kontinentala Europa kan ha samma tidsreferens samt att man växlar mellan normaltid och sommartid samtidigt (USA växlar vid andra tider och europeiska länder har gjort det. Minns när jag vid en Genèvevistelse missade en omställning; steg upp en timme för tidigt för en söndagsbåttur på sjön där).

  När jag läste på Wikipedia och på andra platser fick jag dock intrycket att växlingen skall bort, men att å andra sidan kan närliggande länder komma att välja olika tidsreferenser. Hoppas jag fattat fel. (Under mina sista arbetsår kom allt fler dokument från EU, en så konstig/abstrakt/formalistisk syn på tillvaron som där uttrycktes!)

  Själv upplever jag tidsreferensväxlingarna lätt störande, på våren kastas vi plötsligt tillbaka till mörka och kalla mornar och på hösten blir kvällarna helt plötsligt vintermörka.

  Kanske inte bara solen utan även tiden bör ha sin gång i fred, sedan får vi anpassa våra verksamheter därefter. Kanske ändra ”klockslag” för när vi ska börja/sluta jobbet.

  Som det nu är ska man vara glad att Europa enats hyggligt. Kanske Frankrike skulle ha två tidszoner, landet är ju stort båda fysiskt och även ”andligt” så att säga. Stormakter har också flera tidszoner, dock ej Kina!

  https://en.wikipedia.org/wiki/Summer_time_in_Europe#/media/File:Time_zones_of_Europe.svg
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Tidszon#/media/Fil:World_Time_Zones_Map.png
  ….

  Gilla

 4. Man kan skaffa sig en radiostyrd klocka, eller flera – varför inte en i varje rum? – som håller redan på sommar- respektive vintertid. Problemet löst!

  Gilla

  • Jo, skämt åsido så är det svårt numera. Det fanns förr en ”Fröken Ur” som kunde ringas upp eller som kunde höras på radio. I och med att radio numera sprids på många sätt med många nya tekniker som har ”interna” fördröjningar har det blivit svårare att få grepp på tiden.

   Sedan finns ju begrepp som soltid https://sv.wikipedia.org/wiki/Soltid

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: