Skrivet av: Sudden | 2020/04/28

Människor man minns från förr och som nu gör sig påminda

Ser att en central person i rörelsen för en sansad syn på klimatfrågan hastigt avlidit. Minns honom helt litet från mitt mycket tidiga segelflygande på Vängsö 1967 eller så; han hade varit uppe i ett moln och sådant var ju spännande. Hur var det? Jag minns nu bara att jag tilltalade honom med ”Pierre” och att han mig rättade till ”Per”. Jag var mer van vid namnet Pierre kopplat till hans efternamn eller hur det nu var.

I några minnesord ser jag att han faktiskt var åtskilliga år yngre än jag. Jag började flyga på Vängsö först när jag var 27, ganska sent och jag får faktiskt inte årtalen att gå ihop. Var han verkligen så ung när vi möttes och han berättade om sin SE-TCK flygning? Snarare än med SE-SYL. Här en mycket senare bild av planets instrumentbräda där radion tillkommit (eller fanns den på min tid?) men annars är det sig likt.

Bilden av SE-TCK på Vängsö här ovan är från ungefär 1968. Jag känner igen de fyra personerna utom mannen i vit skjorta, kan det möjligen vara Emil Bachofner som jag nog aldrig talat med men var en av dem som jag som kassör i ÖSFK segelflygsektion sände kontobesked/räkningar till och då fäste mig vid det främmande namnet.  Han jobbade visst med atomer på Studsvik. Googlade nu, jo visst. Här litet mer. Inklusive en dödsannons som jag fann.

Apropå att dö så är ju covid-viruset nu den stora grejen som förstås kommer att växa över alla bräddar. Hur har ”vi i väst” organiserat världen egentligen? T o m liberaler ställer sig frågan. (Tyvärr betalvägg; allt ska ju löna sig, speciellt information…)

Med viss tillfredsställande hör jag att de officiella statistiksiffror som jag förbryllats av mycket riktigt är av ”låg kvalitet” och att jag haft anledning att bli förvirrad. Lugnande på sätt och vis. Det finns rimliga förklaringar till denna röra av olika slag. Saker tar tid att göra och vad är exempelvis egentligen dödsorsaken? Lunginflammation, covid-19 eller att personen supit ihjäl sig?

Många tar detta med ”karantän” på allvar, t ex den sansade Barbro Westerholm som dragit sig undan till sommartillhållet på Landsort. Något man inte bör göra; man uppmanas ju förnumstigt hålla dig hemma så att kommunernas och regionernas ”vårdplanering” inte spräcks. Ajabaja! Nå, samma landsting (region).

Hursomhaver, mina söner verkar lita mer på alla order från ”Sundhetsministeriet” än jag och vill skydda mig från de andra ICA-kundernas slemma virus-droppar genom att handla mat åt mig. Så sakteliga börjar jag därför bli vederbörligt rädd. Jag tillhör också avgjort en riskgrupp.

Apropå Barbro Westerholm hamnade jag vis-a-vis henne i ett pendeltåg vid Älvsjö en gång. Hon kanske kom från någon konferens på Älvsjömässan och skulle till Nynäshamn f v b till Landsort förresten. Vi sa inget till varandra men jag noterade att det faktiskt är något konstigt med hennes ögon. För övrigt är det ett säkert kännetecken på folkpartister; även Lars Leijonborg och Birgitta Ohlsson har litet ”konstiga” ögon. En utdöende ras medan ”på min tid” var det det stora oppositionspartiet under Bertil Ohlin.

Här är några folkpartister från den tiden. Men hur energiskt Ohlin än argumenterade, rådde han inte på Erlander.

Sudden


Responses

 1. Bekymra dig inte över ålderdomen, Sudden. Den varar inte så länge.

  Gilla

  • Tack för dina tröstande ord. Men jag bekymrar mig inte så mycket, jag bekymrar mig då mer för annat.

   Gilla

 2. Nej, det har du rätt i. Man får hoppas på sudden death. Alternativet är olidligt.

  Gilla

  • Man får tacka för vitsen! Allt som gör tillvaron roligare ska man upskatta!

   Sudden

   P,.S. Det kan vara lämpligt att följa rådet från den helt nyligen avlidna Christina Lugn: ”De flesta jag känner oroar sig i onödan. Sån är inte jag. Jag glädjer mig i onödan. Jag tycker det är roligare.”

   Gilla

 3. Jag noterar att även korvryttaren Richard Pennyman har gått ur tiden. Han pratade betydligt fortare än Christina Lugn. Men av detta faktum kan man sannolikt inte dra några bestämda slutsatser.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: