Skrivet av: Sudden | 2020/05/12

Observerat

Har hastigt och lustigt fått en begagnad bildskärm från min son. Man tackar. Det blev bara en dags datorabstinensplågor. Den funkar, men är är litet mindre än den gamla. Får väl duga tills vidare.

Så mycket av skärmytan försvinner i ”diverse krafs”. Men det är svårt att veta vad man vill ha och alla konster och knep man kan ta till när man exempelvis vill skärmdumpa en så tydlig tidningsnotis som möjligt ur ett tidningsarkiv.

Man kan ju här begrunda allt annat som FB vill passa på visa för mig. Och kanske skoj för ev. ”följare av min blogg” kul att kolla vilka jag känner och så. Fast det kanske blev alltför suddigt.

Här nedan en flyghistoriskt intressant tidningsnotis jag helt nyligen la ut i en FB-grupp men som jag tyvärr måste klippa av för skärmen var som sagt för liten (och jag för lat att klistra ihop två dumpar). Kanske det finns något annat bra sätt att lösa problemet?:

Segersten omkom i juni 1957 i en olycka på Skarpnäck, med en Klemm SE-BGO som försetts med en för bogsering starkare motor. En person skulle utbildas i bogseringskonsten och då bl a att kunna hantera ett oväntat motorbortfall. Det har sina risker att öva… Möjligen omkom då även eleven. (Jag har övat mig på DN:s arkiv och har här klippt ihop delarna av DN:s artikel) Här nedan ett klipp ur Svensk Flyghistorisk Tidskrift:

Jag har ett par haveribilder (från en sedan fler år avliden f d modellflygare på Skarpnäck Lars Åkerlund) som obehagligt fördystrar minnet av Skarpnäck. Här är en  av hans bilder av SE-BGO:

Här en bild av mig från juni 1957 på Skarpnäck, upp emot Bergholmsstugan Platsen är nästan samma som ovan fast fotografen (min far antar jag) är vänd åt andra hållet..

Jag minns Klemmen (målad i en ganska ful orange färg) i långa sega stigningar under sena vårkvällar. Undrade varför men inser nu att det var väl tester/utbildning. Pappa och jag var nog ofta på Skarpnäck denna tid för att radioflyga. (Se även här.) Jag hade just tagit studenten och det blev en långtråkig ledig månad innan jag ryckte in till två månaders tjänstgöring vid flottan, förlagd på ”Bat af Trolle” i Karlskrona . Trodde först att ”bat” på det radskrivnarskrivna reseordern stod för ”båt” men det var bataljon!

Så deppigt som här nedan såg det ut innan fältet fylldes av bostadshus. Bilden symboliserar för mig den negativa klangen i ordet ”kommunal”; snett och vint och dåligt skött. Och gråtrist väder. Man tänker som 81-åring på alla stackars jämnåriga avlidna covid-patienter på s k ”äldreboenden”. Visst kan det se trevligt ut men…

Så här är det väl åtminstone litet schvungfullare!

Sudden

P.S. Ser i reklambladet för det ”äldreboende”, Baldersro, som ligger bara 500 meter bort, att som en tillgång anförs att det är ”mångkulturellt”.  Jo, jag har de bästa erfarenheter av icke-svensk vårdpersonal, men ibland är det mycket viktigt att kunna förstå varandra. Min vitryske läkare fick upprepa ordet ”sockersjuka” tre gånger innan jag förstod vad han menade. Å andra sidan hette den mest tystlåtne läkare jag träffat ”Carlsson” och var ”en mycket duktig specialist” men att prata var han liksom inte särskilt intresserad av.

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: