Skrivet av: Sudden | 2020/05/31

En tidningsläsare funderar

Nu är tid att plantera eller leka, allt efter ålder:

Litet av Lekens lössläppthet, som här att bara låta sig rulla i backen, som Pieter Bruegel den äldre också såg.

Ögnar Wolodarskis senaste drapa som säkert kommer att ge upphov till många inlägg – både berömmande och fördömande. Lägger märke till några ord och inspireras till några visdomsord ”en journalist ser på världen – de som jobbar i den vet hur den fungerar”. Och handlar därefter medan en journalist tyvärr gärna agiterar. Sprider trots högmodiga förnekanden fake news eller bullshit. Besserwisser brukar man säga litet föraktfullt. Hade tänkt återge ett omdöme om Hanne Kjöller. Men det får inte bli för mycket gnäll om DN.

(Ser just nu söndag kl 09.00 att hans ledare har börjat kommenterats (67 inlägg), de verkligt genomarbetat bitande inläggen kommer väl senare. Hans ledare kanske du kan nå här; kommentarerna kan vara kul.)

Istället är här några ihopsamlade lustifikationer och motsvarande från DN. Jo, jag vet att författarna inte själva sätter rubriken på sitt alster eller gör sammanfattningen:

Själv kommer jag att tänka på att en trebent stol står stadigare än en med fyra eller fem ”fundament” (hjul). Liknelser kan vara luriga.

Här har en DN-journalist tänkt till litet och då drabbats av en insikt:


Jag undrar om vi inte alla egentligen önskar klimat-tjafset åt fanders och att den citerade ministern här egentligen gläds åt en chans att dra sig ur eländet med äran i  behåll:

Jag läste en gång hennes populära bok ”Tyst hav” om utfiskning. Det är inte sällan jordbruk och fiske som ”förstör” vår jord. Fiskares och bönders girighet om man ser litet enögt på saken. (Kan inte hitta boken i mina hyllor. Ska jag ordna till boksamlingen eller ”får det vara?”)

Vi håller på att bli digitala. Förr talade man om ”elektronik” eller ”tele”, så blev allt ”IT” men idag gäller i många sammanhang ordet ”digital” som kan betyda litet vad som helst.

Själv är jag av samma skrot och korn som alltid. Undrar förresten fortfarande vad som får mig att fatta en ståndpunkt. Även om jag ofta försöker undvika det.

Detta kan man ju möjligen  trösta sig med, men det är inte några som återuppstått:

Förresten visar det sig att den svenska statistiken är av ”låg kvalitet” den också, vi som ju är så duktiga och ordentliga. Men jag förstår att det är ett svårt ämne. (Grafen allra först i denna blogg visar hur trassligt det kan bli.) Jag har även i andra sammanhang fått väldigt divergerande uppgifter om antalet döda genom Chernobylolyckan, Hongkonginfluensan, andra världskriget m m. Så ofta beror det på ”hur man räknar”.

Kan man inte leka som barnen i början av texten så kan man ju i alla fall plantera. Här är vad Jesper handlade åt mig. Längst ned till höger mina hemmasådda tomatplantor. God bless them:

Sudden


Responses

 1. Det var allt ena uschligt små tomatplantor du har. Du får så dem mycket tidigare och låta dem växa upp inomhus. Mina är meterhöga, blommar sedan länge och börjar nu sätta frukt.

  Gilla

  • Jo, mina egensådda ”tomatplantor” är mycket små – som vanligt. Sår dem i början av april om jag kommer ihåg det. Gammal jord i någon plastbytta, inomhus med en balkong över mitt i fasaden indragna vardagsrumsfönster som vetter mot öster. Gammal jord, i år var det även överblivna frön från tidigare år.

   Ju mindre skörd desto mindre besvär med att ta hand om den! Därtill hör att tomater inte är speciellt nyttiga. Rotfrukter eller bönor ska det vara!. Men morötter ville sig inte alls. Och bönorna lyckas i allmänhet inte så bra heller. Möjligen är detta det sista året jag orkar odla.

   Gilla

 2. Då förstår jag det magra resultatet. Näringsrik jord, mycket ljus och värme vill de små tomatplantorna ha annars blir det inte mycket med dem.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: