Skrivet av: Sudden | 2020/06/04

Vilse i pannkakan

Erik Helmerson är en av de mer bemärkta av DN:s politrukker, skriver ”ledare”. Ordet har inte samma tunga betydelse som i min ungdom.  Men låt gå; här ett exempel:

Man förväntas hänga med i DN:s USA-influerade kultursfär. Chefredaktören har ju pluggat där på östkusten och är inte ensam att vara imponerad av USA; exempelvis var Olof Palme det också.

När jag var liten och gick i skolan och då jag formades fick vi inte lära oss vad ”baristas” och ”dreads” var. Det är jag idag ännu inte helt säker på, men idag kan man inte längre skylla ifrån sig när det finns Internet och Wikipedia. Man blir nu så illa tvungen att försöka hänga med. Det svåra är väl att snappa vad som är nytt och komma ihåg att glömma det som inte längre gäller. Jag minns litet otydligt ett inlägg från Lena Andersson kring människors samvaro där hon sa ungefär ”detta problem har filosoferna studerat i tretusen år och man kan väl knappast vänta sig att feminismen har något nytt att komma med”. Hon är nog inte poppis överallt…

Ord som sillstrypare och bodknodd minns jag dock. Liksom papist, fast från läsning av redan på min tid gamla skrifter. Och dreadnoughts, som får mig att minnas min morfars minnen från sina militära övningstillfällen i början på förra seklet. Exempelvis hur ett örlogsfartyg sades förmå göra en högre hastighet, kanske en och halv knop mer ”under forcering”:

Pampiga grejer för att få infödingar lugna. Kanonbåts-diplomati talades det om. Finns väl kvar. Många av oss vill idag ha fler soldater när vi känner oss hotade.

DN, eller vissa röster där, är inte sällan nedlåtande mot vårt land och dess invånare tycker jag och tidningen känns ibland helt enkel illojal när den driver sina frågor (lägg ned Sv. Akademien, Hurra för Metoo, buu! för Putin, knäck Covid på det sätt vår chefredaktör tycker o s v). Utlänningar anses ibland besitta mer ”livsvisdom” än ”bortklemade” svenskar. Fast vissa utländska personer är enligt DN helt omöjliga.

Själv ser jag mig som svensk. Enligt Fritiof Nilsson Piraten är skåningen den allra förnämsta svensken.

Skåningen är inte som andra. Framför allt är han vacker. Han har inte Stockholmarens lömska blick, inte heller Göteborgarens hysteriska talesätt eller Smålänningens hasande gång. Inte Sörmlänningens låga fotvalv eller Medelpadingens kutryggiga dolskhet.

Ronny Eriksson har förgyllt denna beskrivning för att kunna beskriva norrbottningens ännu större förträfflighet:

Norrbottningen är inte som alla andra. Han är liksom eljest. Framför allt är han vacker. Han har inte Stockholmarens lömska blick.
Inte heller Skåningens hysteriska talesätt eller Smålänningens hasande gång.
Inte Sörmlänningens låga intelligens eller Medelpadingens kutryggiga dolskhet.
Framför allt är han ej som Västerbottningen luden under fötterna.

Nej, Norrbottningen är i sanning en prydnad för mänskligheten.
Likt ett majestätiskt monument höjer han sig över omgivningen.
Hans blick är ärlig och trofast, hans kinder glöder av hälsa
och hans hållning är rakryggat reslig.

De fullständiga texterna finns här och här. Där ser man att skåningen och norrbottningen ändå är ganska lika varandra. Här är min barndoms riktiga svenskar – från fordom:

Kollade var en sådan som Helmerson kunde tänkas bo, jo tydligen i ett litet villaområde söder om Söder dit jag just aldrig kom trots att jag under flera år rörde mig runtikring. Helmerson är f  ö katolik – tur att det 30-åriga kriget är över. Kul att se honom framträda live i detta TV-inslag och inte bara läsa det han skriver. Man undrar ju ibland hur dom är funtade där på DN:s ledarredaktion…

För några år sedan letade jag efter uppgifter om flygarparet Birgit och Nils Thüring och det verkade som de hade någon anknytning till en kåk i detta område. Kanske Nils mor Nelly och Nils bott där. Nelly Thüring var fotograf och en socialdemokratisk pionjär hemma i Enskede och runt om i landet, satt i riksdagen m m. Googlade nu men kom inte på vilken gatuadressen var.

Är man intresserad av paret Thüring och deras flygande eller Nelly Thüring så är här några webbadresser: https://skbl.se/sv/artikel/NellyThuring , https://www.gotland.net/sv/se-gora/arkiv/birgit-thuring , http://www.tjelvar.se/biografica/akter-3/5261.htm samt http://www.tjelvar.se/fv/fv17.htm

Kanske lika bra att avsluta. Totalt urspårad är man. Min Internet-leverantör skulle fixa så att min bostadsrättsförening skulle kunna hålla årsstämma via nätet, och detta gjorde Internet oanvändbart. Inte bara under en dag som annonserat utan två. Det var mycket påfrestande. Men det känns skönt efteråt när ordningen är återställd.

Kraven på lycka är inte längre så stora.

Sudden


Responses

 1. ”En vit barista med dreads.” Det skulle kunna vara vår kulturminister Amanda Lind om hon fixade till en latte åt dig. Det är väl drycken som gäller i Fjollträsk om jag inte är helt fel underrättad.

  Gilla

 2. Apropå kulturministrar tycker att både Alice Bah och Amanda Lind är rätt häftiga på var sitt sätt. Har även en egen bild av den mer lady-lika Lena Adelsohn i aktion på Tekniska Museet där hon invigde en ny filmsalong Cino4 och TM då ville göra bruk av SFF:s Kronologi vilket fick mig att lägga ned möda på en massa editering av filer men det vurte inget av det. Som tur var. Kanske.

  Här en hyvens f d kulturminister, och en dito konstnär, Bengt Göransson och Anders Åberg 7 maj 2016 på en vernissage där ett av de många minnena var att växla några ord med min favoritkåsör Lars Westman i tidningen Vi och han sedan skänkte mig en bok med dedikation. Undrar va jag sa…


  I övrigt minns jag en förmiddag då jag hörde Alice Bah omtalas eller t o m tala själv på radio, och sedan då jag for på besök till min son och då jag parkerade bilen stötte samman med just henne på P-platsen dit hon just avlämnats med bil och säkerhetsvakterna vaksamt fanns i bakgrunden. Jag sa väl något inte alltför dumt. Jag insåg då att hon bodde i den litet intressant udda kåken intill, något min son aldrig avslöjat.

  Gilla

 3. Vem är lodisen i blåbyxor? Han har väl hamnat fel? Visst är Alice häftig! https://toklandet.files.wordpress.com/2014/10/alicebah22.jpg

  Gilla

  • Hej Elsa!

   Lodisen har inte alls hamnat fel, de var så att säga hans vernissage (på Saltsjöqvarn). Nå tillsammans med en annan man som beskrivit Ådalens historia i serie-form. Han är Anders Åberg, som avled för ett par år sedan. Han skapade bl a ett museum Mannaminne efter att tidigare lyckats få nästan varje kommun att beställa ett av hans kommunbeskrivande konstverk. Om allt detta kan du hitta mycket på webben. Här nedan ser du en bild från Mannaminne i september 2015. Han gick nog gärna klädd så, han var väl litet formad av de tankar som bubblade 1968. En enorm kapacitet hade han.

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Anders_%C3%85berg

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: