Skrivet av: Sudden | 2020/07/15

Skrivbordsrensning

På skrivbordet har samlats filer jag tycker är ”skoj” på något sätt eller kanske t o m tänkvärda men inte behöver bevaras i min dator. Först en idyll. Eller?

Stadsbarnet ”Lille Lars” var litet klen och skickades till Sörgården i Önnemo för att äta upp sig. Bilden är ur min upplaga av  Sörgården av Anna Maria Roos (Anna Wall tecknade), en läsebok jag fick av mina föräldrar för att lära mig läsa. Men det gjorde jag nog på något annat sätt och vår Nordisk Familjebok ”läste” jag oftare i. Hugo Simberg som fanns där var skrämmande.

Många har räknat avgasutblås på RR Merlin-försedda plan och förvånats av att de ibland är fem och inte sex. Det finns skäl till att de två bakre cylindrarna ibland får ett gemensamt utblås, men de har jag glömt. Kanske det bakersta utblåset kunnat skada detaljer bakom motorn. Här nedan en stulen bild och sen ett snapshot av min väggalmanacka:

Sedan har man ibland satt en kåpa eller avskärmande plåt över för att att inte avgasflammorna nattetid skall vara bländande eller röjande.

Mosquito, en lätt läskig flygapparat tycker jag. Ungefär lika litet ”rejäl” som vår Caproni tror jag. Men oj vilken skillnad i rykte!

Vid surfning ramlade jag över en film där jag plötsligt ser Decca-radarn som fanns vid Arlanda en gång. Radiolänkparabolen och speciellt dess riktning mot en viss stridsledningscentral i sydvästra Uppland gjorde väl bilden hemlig/känslig.

Några år efter min tid vid luftfartsradion hade jag vid Televerket en arbetskamrat som jobbade hårt med att klura ut på vilken frekvens man skulle lägga det digitala ”NICAM-ljudet” i den då analoga TV-signalen. Han nämnde någon gång att han tjänstgjort som värnpliktig vid denna central, men han avslöjade aldrig var den låg. Bara det lätt magiska ”kodnamnet” som jag kände igen från min luftfartsradiotid.

Läste på Standard Radio-veteranernas sajt att när man skulle till en sådan hemlig plats skulle man ange en plats i närheten till taxichauffören och sedan fortsätta till fots. Som då ibland frågade ”ska jag ändå inte köra ända fram som dina kolleger brukar vilja?”

Här är antennen bevarad för framtiden i Arlandasamlingen, i alla fall var det så när jag tog bilden 2004.

Arlandas radar hade sina finesser. Typen fanns i Malmö och Göteborg också. Minns hur min chef 1964 Sven Lagerström visade mig Arlanda och bl a gick vi upp i radartornet och han berättade hur fiffig den var. Sven var anglofil, ”när jag får råd att köpa mig en Mercedes ska jag köpa en Jaguar”.

En gång i tiden fick vi på Radiolaboratoriet i Televerket i Farsta ”ett ryck” och skulle presentera flådiga rapporter, i det lätt separatistiska Televerket Radios färger – ljusbrunt för markbunden radio. ljusblått för flyg och mörkblått för marint – såsom för ett nytt system att sända digitalt stereoljud i TV i NICAM-format (istället för med ett äldre analogt tyskt system):

Arbetskamraten som inte utan vånda valt 5,85 MHz för de nya signalkomponenten (samma som engelsmännen valt men deras TV-system var något annorlunda) är inte en av medförfattarna. Jag upptäckte för ett par år sedan honom på webben, han var efter en karriär som ”mjukvaruingenjör”, sjukpensionär efter en hjärnblödning. Han var frikyrklig och jag såg på något annat ställe på Facebook att han frågade hur man bäst tog sig till en viss stad i Kina där hans son jobbade som missionär och nu skulle gifta sig där.

Han ordnade en provsändning över om inte hela TV-nätet så dock Stockholm en kväll och denna text från Aftonbladets kultursida kring detta tycker jag är helt underbar.

Det vi främst oroade oss för var om det vanliga TV-ljudet stördes av den nya digitala signalen.

Här en sida ur en artikel om det nya digitala TV-ljudet jag skrev i Televerkets tekniska tidning TELE, inte en av mina bästa texter. Upptäckte förresten alldeles nyss ett förargligt skrivfel i figuren. ”System II” skall vara ”System I”, d v s den dåvarande brittiska standarden (för UHF) med större kanalbredd än vad vi hade i System B (för VHF).

Jag noterar förresten att Wikipedias artikel om NICAM felaktigt anger att vi hade NICAM bara vid kabel-TV. Jag hoppas inte rubriken på min rapport bidragit! Har för mig att det fordrades en del konster och knep för att distribuera NICAM-ljudet ut över landet via det befintliga distributionsnätet för TV. (Ser nu att det berörs på den sida av min artikel jag bifogat!)

Avslutningsvis. Ramlade över en bild i en gammal radiotidning som visar tre stora radioingenjörer som jag haft att göra med, på olika sätt, men det får jag väl berätta mer om en annan gång. Östen Mäkitalo får för enkelhets skull anses som ett geni och företrädaren Ragnar Berglund var känd även av telefonfolk i Televerket (som min far, dock klart radiointresserad rent privat). De två ligger bakom den svenska pionjärinsatsen inom mobiltelefonin. Erik Esping såg bl a till att det blev ordning på TV-standarderna internationellt och förespråkade här hemma trådradio, något som inte föll Radiotjänst (Sveriges Radio) på läppen. Hans efterträdare Mark Krivosheev i det internationella TV-standardiseringsarbetet stod i livslång tacksamhetsskuld till honom och frågade varje gång när vi möttes hur det stod till med honom. Och då fick jag i hast hitta på något att säga.

Sudden


Responses

  1. Tack för trevlig läsning! Trivsam underhållning nu när vi sitter i ”karantän” på gården i Ragunda Jämtland

    Gilla

    • Kul att höra från dig! Ragunda har jag sett något litet av, bl a uppifrån luften vid en flygning med ES-AKE 2002. Vi segade oss inåt landet från Midlanda och jag tyckte vi flög så lågt. Vi gjorde på din begäran ett varv över Ragunda vill jag minnas. Har även besökt Döda Fallen 2004. Här ett minne från flygningen med Åke Jansson och ES-AKE (Daisy var krasslig eller det fanns ingen besättning tillgänglig eller hur det nu var). Redan 2002 var det inte så festligt att vara rökare på Midlanda!

      Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: