Skrivet av: Sudden | 2020/10/11

Webbtips och annat – men det blev just bara annat – en tiger och jämtlandsfjäll

Egentligen följer jag dåligt vad som sker i samhället, jag är glad om jag orkar ta mig från datorn till diskbänken. Eller ICA-affären när det kniper. Läser mest rubriker och dessa ska ju braska för att dra läsare. Så stolliga är inte DN:s journalister som jag ibland påstår.

Nu har tydligen tvisten om ett användande av symbolen ”En svensk tiger” avgjorts. Jag tycker det är närmast skandalöst att att tecknaren Bertilas arvingar ändå så envist nästan lyckades hävda sin rätt till symbolen. Den har kommit att tillhöra oss alla (liksom vår flagga)  och borde därmed vara fri att använda för oss och ”skoja med” (även om de Geer formellt blev fälld).

En helt annan sak är jag inte delar ”skämtarens” uppfattning om Sveriges agerande under VK2. Så illa var det ändå inte. Rädde sig den som kan.

Här två olika ironiska kommentarer i DN:

Kommer att tänka på att min fysiklärare nämnde att texten på japanska ”Swedish Safety Matches” löd: ”Tanda endast mot ladans plan”. Sista gymnasieåret fick vi en annan (mycket trevlig f ö) lärare och han höjde ju betygen som man gjorde/gör (?) sista året och så kom jag med nöd och näppe in på KTH. Det borde jag kanske inte ha lyckats med. Men fysikbetyget är jag glad över och jag är fortfarande ”bekväm med fysik”, medan kemi för mig mest handlar om att komma ihåg konstiga benämningar. Säg rött och gult blodlutsalt… Synd egentligen, det är från ”dålig kemi” de stora miljöfarorna kommer och som man bör ha kläm på. Fysiken är som den är så att säga, den har en slags integritet som jag tycker kemin saknar.

Jag är mycket för att länka till information som finns på Internet; kanske jag skulle lägga ner mer möda på att ge en egen beskrivning. Kanske jag ska se mig som en snyltare, kanske SFF:s Nätkasse inte gillades av alla. Folk är ganska obenägna att ge länkar – fast de kanske helt enkelt inte vet hur man gör. Men länknings-möjligheten är Internets stora styrka och att man får ge en länk. Jag tycker inte det innebär ”publicering”. Sven Lindqvist skrev förresten en ”vanlig pappersbok” där han i marginalen hänvisade till något som fanns att läsa på en annan sida i boken.

Vill den som skrivit något på Internet styra åtkomsten så får han anstränga sig för göra det på något sätt. Kryptering, betalspärr e d.

Vidare har man vad gäller text en citat-rätt; den rätten borde finnas även för bilder också för att undvika tvister med ”bildkonstnären”. Konstnär, det är fint det… Kanske man skulle ordna en slags välgörenhetsfond för ”Den okände fotografen/upphovsmannen” dit man kunde skicka en slant då och då. Som jag ibland gjort till samtidsbeskrivaren Hans Lindström och Wikipedia t ex.

Jag blir milt sagt irriterad när jag ser porträtt i tidningen där bara fotografens namn anges. Speciellt när jag inte känner igen den avporträtterade. Det här är dock jag själv, och fotografen heter Kjell Helén. Det bjuder jag på!

Här är Kjell förresten. No points för att gissa vem fotografen är:

Platsen är Vemdalen och året 2007 lyckades jag finna ut med viss möda. Annars har Kjell och jag varit mest i Ottsjö. Men de sista åren orkade jag inte mycket.

Totalt uttröttad efter att vi slitit i kanske två timmar för att ta oss från Storulvån upp till Ulvåtjärnstugan i mars 2004. Kjell åkte först och fick stanna upp rätt ofta för att vänta in mig. Tidvis var allt bara vitt, jag rasade ned några meter i en hängdriva. Kunde gått illa.

När vi äntligen är framme vid stugan kommer två unga tjejer glatt skejtande nedifrån Storulvån. Kanske på 30 minuter… Dags att ge upp definitivt?

Som vanligt hade jag tänkt skriva annat, ge webbtips kring dynamisk segelflygning, häftig skridskosegling och dylikt. Men det får bli en annan gång. Tills vidare en bild från Ottsjöns is i mars 2004 med Kjell och segelflygpionjären Rolf Algotson.

Detta Jämtland som gett mig så mycket.

Sudden


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: