Skrivet av: Sudden | 2020/10/17

Höstbetraktelse

På skrivbordet samlar sig citat och bilder som jag uppmärksammat.

När jag gjorde värnplikten som tekniker i Kustartilleriet hette det att vi var ”civilmilitärer”. Vi tolkade det på skoj som att fienden fick inte döda oss, vi var ju inte ”riktiga stridförande” eller vad man skall säga.

Krigets lagstiftning är jag inte kunnig om men klart är att dessa lagar tolkas av vinnaren. För oss är idag därför de allierades terrorbombning av tyska städer och atombomberna över Japan helt OK. Beklagliga men… Medan tyskar och deras ledare var sk-tstövlar.

Såg någonstans denna bild:

Ack, hur naivt förhoppningsfullt. Det finns mer att läsa.

Blått och vitt, de bayerska färgerna. Bayern som ansågs vara mer förstockat än andra delar av Tyskland. Medan jag tänker på ”onkel Franz” min f d hustrus mosters man, som jag minns som mycket sympatisk. Som kom från Bayern. Stöttes ut av sin släkt när han gifte sig med protestantiska Anna, minns jag att det sagts.

Man får vara försiktig när man uttalar sig om folkgrupper och nationer:

Jag tror ni förstår vad jag menar och att jag börjat tröttna på detta tjafs. Palestinier ”lyckas” döda en israel, varefter Israel då dödar ca 13 palestinier. Här ett exempel, jag tror att siffran 13 är ett bra medelvärde för Israels envisa insatser i ”förintelsen” av urspungsbefolkningen.

Just nu har DN hetsat mot en muslimsk man, Hamid Zafar. ”Det börjar med judar men slutar med muslimer” är väl vad DN:s kulturredaktör egentligen säger, utan att tänka sig för. Snacka om att kasta sten i glashus!

Här två omdömen om hur det skrivs i DN. Maciej Zaremba har där som ofta stor framgång med sina långa drapor (uttröttningstaktik!) men här en läsarkommentar om de knep han använder för att förföra oss:

Zarembas artikel är bra. Den är övertygande. Och den är avslöjande. Men … man skall vara lite försiktig. Zaremba använder ett knep.

Han letar fram ett antal fakta, som detta med klassningen (av covid-smittade). Han tar reda på mycket om densamma. Sedan intervjuar han höga vederbörande och frågar om dessa fakta. Och de kan inte svara. För dessa fakta … fast de är viktiga är för detaljerade för de som sitter på hög position skall veta allt om den och dessutom i intervjusituationen skall minnas allt om dem.

Och då har han visat att de inte förstår det de tar beslut om.

Och vi som läsare kan inte avgöra om denna anklagelse är relevant eller ej. För Zaremba låter inte höge vederbörande gå i svaromål eller försvara sig. Artikeln är en monolog.

Jag lovar att Zaremba, om han ville skulle kunna få dig läsare att bli totalt inkompetensförklarad för det yrke du har. Det är bara att läsa på om bestämmelser eller teknikaliteter och förhöra dig på dem. Du kan troligen inte svara på de saker Zaremba valt ut.

Så – nu gäller det för oss läsare att bedöma. Är de frågor Zaremba valt ut för de höga vederbörande att svara på rimliga? Har vi tillräckligt med kunskap att avgöra det? Borde de ha förstått? Ett stort ansvar, innan man dömer.

Ytterligare ett läsaromdöme: Det mest anmärkningsvärda med U.S.A-bilden i Sverige är ju de positiva myterna. Artikeln är symptomatisk. Om Trump var ryss skulle DN paniskt skrika sig hesa om världens undergång varje dag. Men eftersom han är amerikan så är de inte särskilt oroliga.

Man behöver inte precis vara tok-vänster för att inse att DN inte är särskilt saklig i sin syn på tillvaron. ”Vi kommer att satsa mer på denna typ av agendasättande journalistik som får oss att båda tänka och känna.” Säger Wolodarski. Jojo.

Hur skaffar man sig en sann bild av vad som sker? Och varför sprider DN en falsk bild?

Sudden


Responses

 1. Aktarej noga för o krittisera musslimer. Se bara hur det gikk i Paris igår!

  Gilla

  • Hej Fred,

   I have lived in 14 countries all over the world and spent a lot of time in several more. I have lived and worked with people of various religions, political believes, different nationalities, and every colour of the skin God ever created. My conclusion is that there are good people and not so good people everywhere. Do not get stuck on any other totally irrelevant and human created segregation.

   Erik.

   Gilla

 2. Tack Erik för dina positiva ord! Man ska inte låta sig styras av rädsla eller förnumstigheter såsom ”alldeles för dyrt”, ”så annorlunda dom är” och annat ”uj, uj, uj” som jag minns från mina besök i Närke i min barndom.

  Vi kan om vi vill. Som Roosevelt sa i ett för nationen svårt läge: ”Vi har inget att vara rädda för än rädslan själv.”

  https://www.whitehouse.gov/about-the-white-house/presidents/franklin-d-roosevelt/

  Sudden

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: