Skrivet av: Sudden | 2020/11/25

Hästar och andra hjälpmedel för att ta sig fram

Igår vek min rullator ihop sig för andra gången på kort tid, Jag föll båda gångerna utan att skada mig, men det tog den andra gången ett bra tag innan någon tillräckligt stark man som kunde få upp mig fanns bland dem som strömmade till.

Jag tror det är en spärrhake som blivit sliten och glapp, men hela ekipaget känns numera faktiskt obehagligt sladdrigt. Jag fick den för snart 9 år sedan. Jag tyckte då att den var onödig, och det gick ett par år innan jag började använda den. Fick vid en sjukhusvistelse så ytterligare en, undrar om personalen har provision på något sätt. Använder denna bara inomhus och mycket sällan, litet som en ”serveringsvagn”.

Forna tiders hjältar dom hade häst dom!

En bok som ännu står i min bokhylla. Tryckt i Tammerfors 1943. Så är man uppfostrad att en riktig karl skall vara! Men notera den lilla musen nedtill. Har nu inget minne av dessa sagor. Jag har skrivit in mitt namn, så illa jag skrev men jag följde de då gällande principerna för snirklar o d. Menar jag andra klass i Årsta (1946-47)? Jag vill inte koppla den till skolundervisningen utan tror att jag hade med mig boken från min uppväxt i Gävle 1938-1946.

Apropå manligt och kvinnligt så ser jag att Lena Andersson nu ska börja skriva i SvD, hon har lämnat DN. Jag har länge undrat hur hon kunde accepteras där med den samhällssyn och feminism med ibland rent hat och stolligheter som där omhuldas, och har förstås även undrat hur hon kunde stå ut med detta. Speciellt efter den senaste fula nedsablingen av Katarina Frostenson var jag var nyfiken på vad Lena skulle ha skrivit.

Lena är en av de få kvinnor i svenska medier som anstränger sig att förklara hur hon tänker och därtill tänker hon ”klassiskt rent”. Även om hon är jobbig att förstå. Här litet om hennes skäl att byta. (Jag fann senare ett aktuellt trekvartslångt samtal mellan Lena A och SvD:s Tove Lifvendahl som kan vara intressant. Att det ska vara så tekniskt svårt med ljud! Mer om Lena här.)

Tacka minns jag även Åsa Linderborg som fick mycken sk-t av den borgerliga mobben för sina uppfattningar men som skrev klart som korvspad tycker jag.

Denna ryttarstaty i Leningrad föreställer Peter den store, varmed dock inte avses Peter Wolodarski, chefredaktör för DN:

Notera den långa hästsvansen, kanske en konstnärs kompromiss med den fysiska världens behov av hållfasthet.

Ett av ”Peter den lilles” hatobjekt är Vladimir Putin:

Här har vi Donald Trump:

Här Lenny Clarhälls minnesmärke i Lunde över Ådalskravallerna:

I det röda huset fanns när jag tog bilden i september 1999 en ”Robert Linds Restaurang” vill jag minnas. En av Hasse och Tage 1979 skapad gestalt som inte var ledare för ett trossamfund som man först tror. Ca 21 minuter in i föreställningen. Jag talade då 1999 med nr 2 i denna parad av servitriser på Wästerlunds konditori i Lunde omkring 40 år tidigare. Hon skymtar till vänster i denna bild.

Televerkets huvudkontor i Farsta försågs så småningom med ett verk av Asmund Arle som några ansåg olämpligt eftersom det inte var uppbyggligt eller vackert som ju konst ”ska vara”. Våra chefer har tappat kontrollen, de ramlar ju av sina hästar!

Verket hade tidigare en mer central plats framför den av de med bokstaveringsnamn namnade byggnaderna som hette ”Helge”. Med smeknamn Helgedomen eftersom där satt den högsta ledningen. Riktigt vad som kommer att hända med de många byggnaderna vet jag ej men visioner finns. Husen vid Färnebogatan kanske rivs.

När man läser denna studie inser man att det inte bara är att köpa några kilo gräsfrö och några buskar i närmaste handelsträdgård (tvärs över Nynäsvägen förresten) när man ska anlägga ett större förvaltningskomplex!

Mer att läsa finns här om vad som byggdes för televerket; Hidemark och Danielson gjorde ett fint jobb! Här mer om televerkets byggnader.

Sudden


Responses

  1. ”Jag föll båda gångerna” Seismografen i Uppsala registrerade dessa händelser. Krya på er, herr Sundin!

    Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorier

%d bloggare gillar detta: